Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Astma pri otrocih ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Astma pri otrocih - Pravilna uporaba vdihovalnikov in pripomočkov

Astma je kronična vnetna bolezen dihalnih poti. Podatki kažejo, da gre za najpogostejše kronično bolezen v otroštvu. Glavni cilj zdravljenja astme je nadzorovanje vnetja dihalnih poti in obvladovanje simptomov, s čim manj poslabšanj bolezni. Značilni znaki astme so oteženo dihanje, (nočni) kašelj, piskanje ali stiskanje v prsnem košu in težka sapa ob telesnih obremenitvah. Včasih pa ravno pri otrocih težko ugotovimo, da gre za astmo, saj se otrok stanju lahko prilagodi, na primer preneha tekati z vrstniki in miruje, ker se hitro zadiha in tako poslabšanja oziroma izrazitih težav ne opazimo. Ob sumu na astmo ali dalj trajajočih opisanih težavah moramo otroka odpeljati k zdravniku.

 

Zdravljenje z zdravili

Večinoma se za zdravljenje astme uporabljajo zdravila, ki so na voljo v obliki vdihovalnikov. Zdravila pri astmi razdelimo na olajševalce in preprečevalce.

Olajševalci, pravimo jim tudi bronhodilatatorji, sproščajo mišičje v stenah majhnih dihalnih poti v pljučih. Tako pomagajo širiti dihalne poti, s čimer zmanjšajo tiščanje v prsnem košu, piskanje in kašelj ter omogočijo lažje dihanje. Ta zdravila se običajno jemljejo ob težavah, torej »po potrebi«. Ob poslabšanjih pa se določen čas ta zdravila jemljejo tudi redno.

Preprečevalci so zdravila, ki zdravijo vnetje, in jih mora otrok redno prejemati, in sicer tudi, kadar je na videz brez težav. Obsegajo določeno skupino zdravil, ki jim pravimo kortikosteroidi.  Kortikosteroidi zmanjšujejo otekanje in vnetje sten drobnih dihalnih poti v pljučih, s čimer lajšajo težave z dihanjem.

 

Pogosta uporaba olajševalcev pomeni slabo urejenost astme. Nasprotno pa je inhalacijske kortikosteroide treba prejemati redno in dolgotrajno, saj se učinek ne pojavi takoj, ampak v nekaj dneh do nekaj tednih.

 

Do poslabšanj pogosto pride zaradi nepravilne tehnike uporabe vdihovalnikov

Pri zdravljenju astme pri otrocih je pomembno tudi sodelovanje staršev, ki mlajšim otrokom dajejo zdravila, pri starejših otrocih pa jemanje zdravila nadzorujejo. V poslabšanje astme pogosto vodi tudi nepravilna tehnika uporabe inhalatorjev, zato je potrebno poznati pravilen postopek.

TEHNIKA VDIHOVANJA PRI PRŠILNIKU

  1. Pršilniku snamemo zaščitni pokrovček.
  2. Ob prvi uporabi nekajkrat aktiviramo pršilnik v prazno.
  3. Zdravilo dobro pretresemo ob vsaki uporabi.
  4. Počasi izdihnemo (stran od pršilnika).*
  5. Z ustnicami objamemo ustnik pršilnika.*
  6. Aktiviramo odmerek ter sočasno počasi in globoko vdihnemo.*
  7. Zadržimo dih vsaj 10 sekund (kolikor lahko).*
  8. Postopek ponovimo po 1 min, če sta predpisana 2 odmerka.

*od točke 4 do 7 si lahko pomagamo z uporabo medicinsko tehničnega pripomočka


Tehniko vdihovanja je potrebno občasno preveriti, da ugotovimo in odpravimo morebitne napake. Otrok mora pred vdihom zdravila močno izdihniti (stran od pršilnika), nato pa vdihniti počasi in globoko. Manjše otroke je to težje naučiti, zato si lahko pomagamo z medicinsko tehničnim pripomočkom, ki ga v določenim primerih lahko predpiše zdravnik na naročilnico. Uporaba slednjih je še posebej priporočena pri otrocih do 4. leta starosti.

Vir: Philips respironics, OptiChamber Diamond                   Vir: Babyhaler, GlaxoSmithKline


Po uporabi skrbimo tudi za pravilno shranjevanje in nego pršilnika. Ustrezno čistimo tudi pripomoček za dajanje zdravila, tako da  sledimo priloženemu navodilu.


Dvomi in bojazni staršev ob zdravljenju

Ob izdaji zdravil v lekarni je najpogostejše vprašanje staršev glede neželenih učinkov kortikosteroidov, ki se jim pogosto pravi kar «steroidi«. Kortikosteroide ne smemo zamenjevati z drugimi steroidi, kot so denimo anabolični steroidi, ki jih kljub prepovedi jemljejo nekateri športniki (v obliki tablet ali injekcij). Zdravila za zdravljenje astme v obliki vdihovalnikov dostavijo učinkovine direktno na mesto vnetja – v pljuča. Posledica tega je manj sistemskih neželenih učinkov (neželenih učinkov na ostale organe) in je torej drugače kot v primeru, da bi tovrstna zdravila uživali. Najbolj pogosta neželena učinka ob uporabi inhalacijskih kortikosteroidov sta kandidoza ustne votline (pojav belkastih oblog na ustni sluznici) in hripavost, ki se ji v veliki meri lahko izognemo z doslednim spiranjem ustne votline z vodo neposredno po inhalaciji zdravila. Manjše otroke, ki še ne znajo grgrati vode, lahko spodbujamo, da po inhalaciji »umijejo zobke«.

S pravilno in dosledno uporabo zdravil, pri čemer je pomembna tudi aktivna udeležba staršev, je bolezen lahko dobro nadzorovana. Pomembno je tudi, da  odstranimo alergene in dražljivce iz otrokovega okolja. Opustimo kajenje ali vsaj ne kadimo v otrokovi okolici. Dobro nadzorovana bolezen pomeni tudi obvladovanje simptomov, tako otroku z astmo aktivna igra, dobro spanje ter celo športna dejavnost, ne bo predstavljala ovir.

 

Slovarček:
inhalator- naprava za vnos zdravila v dihala z vdihavanjem, vdihovalnik

 

Polona Gabrovšek, mag.farm.                                  Datum priprave informacije: maj 2016


Anketa


Iskanje