Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Celulit

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Celulit

V hladnejših mesecih velikokrat pozabimo na nego telesa. Oblečeni smo v široka in debelejša oblačila, ki zakrivajo precejšnji del naše kože. Vsi si želimo, da bi se v svoji koži počutili zadovoljni, zato je tudi pozimi potrebna ustrezna vlažilna ali hranljiva nega našega telesa. Ne pozabimo na najbolj problematične predele, na katerih se velikokrat spopadamo s celulitom.
 

Kaj je celulit?

Gre za želatini podobno snov, ki je sestavljena iz maščobe, vode ter odpadnih snovi. Prepoznamo ga po t.i. videzu pomarančne kože, kar se nanaša na vidno spremenjeno površino kože. Nahaja se predvsem na stegnih, bokih, zadnjici in nadlakteh.
Celulit je pogost estetski problem žensk, kajti v 80 % prizadene pripadnice nežnejšega spola, ne glede na starost, postavo in telesno težo. Pri ženskah je vezivno tkivo mehkejše, vlakna vezivnega tkiva so vzporedna in razporejena okrog večjih maščobnih celic. Tkivo je zato bolj raztegljivo, kar je sicer dobrodošlo med nosečnostjo, žal pa je zaradi tega večja možnost nalaganja maščob in vode.
 

Kako ugotovimo, ali imamo celulit?

Del kože na stegnu primemo s palcem in kazalcem ter stisnemo. Če se koža naguba in rahlo spominja na » pomarančno lupino «, govorimo o značilni strukturi ženskega vezivnega tkiva. O napredujoči stopnji celulita govorimo, kadar stojimo in so na koži vidne zatrdline in udrtine, ne da bi kožo stisnili.
 

Odpravljanje celulita

Je dolgotrajen proces, ki zahteva spremembo življenjskega sloga. Pomagamo si lahko s kombinacijo rednega gibanja, izogibanja stresnim situacijam, pravilne prehrane, pitjem zadostne količine vode in redne telesne nege. Potrebno je opustiti škodljive razvade, kot so kajenje in uživanje alkohola, kajti vse, kar se dogaja v notranjosti telesa, se odraža tudi navzven.
Priporočljiva je uporaba proticelulitnih kozmetičnih izdelkov s kofeinom, ginkom, algami, eteričnimi olji cimeta, grenivke, ... S pravilno izbiro le-teh bomo z redno uporabo dosegli bolj čvrsto, gladko in prožno kožo.
Pri odpravljanju celulita svetujemo uporabo pilinga, ki odstrani odmrle celice in nečistoče s površine kože. Tako pripomoremo k boljši prekrvavitvi kože in delovanju proticelulitnega izdelka, ki vam ga bomo v naših lekarnah pomagali izbrati.


Datum priprave informacije: januar 2014


Gorenjske lekarne
Staša Tomažič


Anketa


Iskanje