Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Čezmerna prehranjenost ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Čezmerna prehranjenost in debelost - velik problem sodobnega časa

Čezmerna prehranjenost in debelost dobivata v razvitem svetu razsežnosti epidemije ter postajata velik zdravstveni in družbeno ekonomski problem. Za kajenjem sta na drugem mestu med odpravljivimi dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja, ki so glavni vzrok umrljivosti sodobne družbe.
Debelost predstavlja resno grožnjo javnemu zdravju tudi v Evropi. Prekomerno telesno težo ima 20% otrok in ena tretjina odraslih. Pojavnost debelosti se zelo hitro povečuje. Posebej zaskrbljujoč je trend naraščanja debelosti pri otrocih in mladostnikih.

Čezmerna prehranjenost in debelost zmanjšujeta kakovost življenja, zmanjšata gibalno sposobnost, povečujeta obolevanje za številnimi boleznimi in skrajšujeta življenjsko dobo.


Razlogi za čezmerno prehranjenost in debelost

Glavni razlog za nastanek je neravnotežje med količino zaužitih in porabljenih kalorij. Skoraj celotna količina presežne energije, ne glede na to, ali gre v hrani za maščobe, ogljikove hidrate ali beljakovine, se na koncu shrani v obliki maščevja.
Za današnji življenjski slog je značilno malo fizične aktivnosti med delom na eni in zadostne (prekomerne) količine energetsko bogate hrane na drugi strani. Rezultat je pozitivna energetska bilanca in kopičenje odvečnih kalorij v obliki maščob.
V prehranskih navadah (število obrokov, vsebnost maščobe, enostavnih sladkorjev, sadja in zelenjave v prehrani), v privzgojenih navadah glede telesne aktivnosti se kažejo vplivi okolja. Pomanjkljiva ozaveščenost in nižji socialni status imata pomembno vlogo pri nastanku debelosti. Pri nekaterih ljudeh vodijo v debelost psihološki dejavniki, kot so stanja kroničnega stresa, prekomerno uživanje hrane.

Masa maščevja v telesu se lahko poveča na dva načina:

 • na račun večjega števila maščobnih celic,
  ta se razvije v mladosti in je zelo trdovratna
 • na račun večjega volumna maščobnih celic,
  ta se razvije predvsem v zreli dobi, ker naj bi bilo do določene mere število maščobnih celic pri odraslih stalno

Stanje prehranjenosti opredelimo s kazalniki debelosti:

 • indeks telesne mase (ITM),
 • obseg pasu,
 • debelina kožne gube,
 • odstotek maščobe v telesu.

Indeks telesne mase (ITM) izračunamo kot razmerje med telesno maso (v kg) in kvadratom telesne višine (v metrih).

ITM = telesna masa v kg /višina2

Normalno telesno težo imajo ljudje z ITM od 18,5 do 24,9. Vrednost ITM pri posameznikih s povečano telesno težo je od 25 do 30, pri debelih pa več kot 30.

Obseg pasu pove ali ima pacient povečano količino maščobe v trebuhu in s tem povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in srčno - žilnih zapletov.
Obseg pasu (OP) je kazalec ogroženosti za odpornost na inzulin in srčno-žilne bolezni.

OP - moški OP - ženske
> 94 cm-zvečana ogroženost > 80cm- zveča na ogroženost
> 102 cm- močno zvečana ogroženost  > 88cm- močno zvečana ogroženost

Glede na razporeditev maščobnega tkiva ločimo hruškast tip in centralni tip debelosti. Pri hruškastem tipu debelosti se pogosteje pojavljajo zapleti, ki so posledica mehanskih obremenitev (artroza, varice, edemi, celulitis, žolčni kamni). Centralni tip debelost je povezan s presnovnimi motnjami, ki vodijo v zbolevanje za najpogostejšimi boleznimi 21. stoletja - sladkorna bolezen tipa 2, povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni.
 

Zdravljenje debelosti

Debelost je epidemija 21. stoletja, zato po vsem svetu potekajo številne preventivne dejavnosti, ki pa zaenkrat nimajo vidnih uspehov.

Prvi korak pri zdravljenju debelosti je ozaveščanje, nato motivacija in bolnikova odločitev za hujšanje. Sledi načrtovanje in zastavljanje realnih ciljev - npr. izguba od 5 do 10 % izhodne teže.

Današnje zdravljenje debelosti temelji na treh pristopih:

 • omejevanje dnevnega vnosa kalorij in povečevanje telesne aktivnosti
 • zdravljenje z zdravili
 • kirurški posegi.

Glavna je sprememba življenjskega sloga, uživanje zdrave prehrane z manjšim vnosom kalorij in redna telesna dejavnost.

Priporočila za zdravo prehranjevanje
1. V jedi uživajte in jejte redno. Izbirajte pestro hrano, ki naj vsebuje več živil rastlinskega kot živalskega izvora.
2. Izbirajte živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov.
3. Dan začnite z zdravim zajtrkom.
4. Večkrat dnevno jejte različno zelenjavo in sadje.
5. Izbirajte lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje.
6. Nadzorujte količine zaužite maščobe in nadomestite večino nasičenih maščob (živalskih maščob) z nenasičenimi rastlinskimi olji.
7. Nadomestite mastno meso in mastne mesne izdelke s stročnicami, ribami, perutnino ali pustim mesom.
8. Dnevno uživajte priporočene količine manj mastnega mleka in manj mastnih mlečnih izdelkov.
9. Jejte manj slano hrano.
10. Omejite uživanje sladkorja in sladkih živil.
11. Zaužijte dovolj tekočine.
12. Omejite uživanje alkohola.
13. Hrano pripravljajte zdravo in higiensko.
14. Bodite telesno dejavni in sicer toliko, da bo vaša telesna masa normalna.

Telesna aktivnost
Priporoča se redna zmerna telesna dejavnost, ki vključuje hojo, tek, plavanje, kolesarjenje. Priporoča se redna telesna aktivnost 2 do 3 krat na teden, od 30 do 60 minut.

Zdravljenje z zdravili in drugimi izdelki
Za znižanje prekomerne telesne teže lahko poleg sprememb v načinu življenja uporabite tudi zdravila in druge izdelke. Le ti delujejo na različne načine: zmanjšajo apetit, zmanjšajo razgradnjo in prehod maščob iz prebavnega trakta v kri, povečajo razgradnjo maščob, povečajo porabo energije …

Kirurški posegi
Pri skrajnih oblikah debelosti (ITM > 40), ko debelost ogroža življenje posameznika, in so druge oblike terapije neuspešne, se lahko odloči tudi za kirurško zdravljenje.


Vloga lekarne pri obravnavi čezmerne prehranjenosti in debelosti

V lekarni svetujemo spremembo načina življenja. Na voljo imamo tudi informativno gradivo s priporočili o zdravi prehrani in prehransko piramido ter drugimi nasveti, kako prehrana in nezdrav življenjski slog vplivata na povečano telesno težo in s tem na razvoj številnih bolezni.

Poleg spremembe prehranjevalnih navad ter ustrezne telesne aktivnosti se lahko kot pomoč pri premagovanju prevelike telesne mase odločite tudi za uporabo zdravil in drugih izdelkov. Nekateri so na voljo le na zdravniški recept, drugi izdelki so na voljo v prosti prodaji. V lekarni vam bomo znali svetovati med različnimi izdelki, svetovali pravilen način uporabe in vas opozorili na morebitne neželene učinke ali medsebojna delovanja z drugimi zdravili, ki jih uporabljate.

V lekarnah imamo tudi tehtnice za merjenje telesne mase in višine, ki tudi izračunajo indeks telesne mase. Glede na izmerjeno in izračunano vrednost svetujemo priporočila za dosego normalne telesne mase.


Datum priprave informacije: avgust 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje