Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Domača lekarna

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Domača lekarna

V domači lekarni moramo imeti osnovne izdelke za prvo pomoč ter zdravila za lajšanje blažjih zdravstvenih težav. Napišite si seznam izdelkov, ki jih imate običajno v vaši domači lekarni, ter po potrebi dopolnjujte vsebino.


Kaj sodi v domačo lekarno?

Osnovni izdelki za prvo pomoč :

 • sterilne gaze, povoji, trikotna ruta
 • vodoodporni obliži
 • razkužilo za rane
 • škarje
 • telesni termometer


Zdravila:

Zdravila za lajšanje ali odpravljanje blažjih zdravstvenih težav

 • zdravila za zniževanje povišane telesne temperature
 • zdravila za lajšanje bolečin, npr. glavobola, zobobola

Zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik in jih morate redno jemati

Vsebina vaše domače lekarne naj bo prilagojena vašim potrebam ter zdravstvenim težavam, ki so pogostejša v različnih starostnih obdobjih ali letnih časih. Nikoli po lastni presoji ne uporabljajte zdravil, ki so bila predpisana drugim osebam.

 • Če imate pogosto blažje zdravstvene težave, kot npr. želodčne težave, zaprtje, alergije, potovalno slabost… si dopolnite domačo lekarno tudi z zdravili za lajšanje teh težav.
 • V poletnem času si dopolnite domačo lekarno z izdelki za zaščito pred piki žuželk, izdelki za odpravljanje težav po piku žuželk, izdelki za zaščito pred soncem s primernim zaščitnim faktorjem, izdelki za nego kože po sončenju ter za lajšanje težav pri sončnih ali drugih opeklinah.
 • Če imate otroke, naj vaša domača lekarna vsebuje tudi svečke ali sirup za zniževanje povišane telesne temperature, pri najmlajših pa tudi izdelke, ki olajšajo pogoste zdravstvene težave v tem času (npr. zdravila, ki lajšajo bolečino pri izraščanju zob ali krče v trebuščku).


Pri vsebini domače lekarne imejte vedno zapisane tudi pomembne telefonske številke:

 • telefonsko številko izbranega zdravnika,
 • telefonsko številko lekarne, ki jo najpogosteje obiskujete,
 • telefonsko številko dežurne zdravstvene ambulante in dežurne lekarne.

Dežurna lekarniška služba je organizirana predvsem za bolnike, ki nemudoma potrebujejo zdravila na recept ali brez recepta.


Kako in kje shranjevati domačo lekarno?

Zdravila vedno shranjujte nedosegljiva otrokom!
Na splošno velja, da je potrebno zdravila shranjevati na hladnem, suhem mestu, zaščitena pred svetlobo in vlago. Večino jih shranjujemo pri sobni temperaturi (do 25°C) in na mestu, kjer v bližini ni neposrednih virov toplote in vlage. Primerno mesto je na primer posebna škatla ali omarica v spalnici. Zaradi višje vlage in temperature kuhinja in kopalnica zagotovo nista primerni mesti za shranjevanje zdravil.
Podatek o načinu shranjevanja je pri vsakem zdravilu naveden na zunanji ovojnini ter v priloženem navodilu za uporabo. Na morebitne posebnosti shranjevanja vas opozori tudi farmacevt v lekarni pri izdaji zdravila. Nekatera zdravila potrebujejo nižjo temperaturo shranjevanja. Le-ta shranjujemo v hladilniku in pri tem pazimo, da ne zmrznejo.
Zdravilo vedno shranjujemo v originalni ovojnini in skupaj s priloženim navodilom za uporabo. Mogoče ga boste želeli ponovno prebrati oziroma poiskati katero od informacij za pravilno uporabo zdravila. S tem se tudi izognemo napakam pri uporabi zdravil (npr. zamenjavi, napačni uporabi…).


Kako skrbeti za domačo lekarno?

Svetujemo vam, da dvakrat letno natančno pregledate vsebino vaše domače lekarne, najbolje v začetku hladnejših dni ter v začetku poletnih dni. Ob pregledu preverite, če zdravila kažejo znake kvarjenja (npr. spremenijo barvo, vonj, izgled, okus…) oziroma jim je potekel rok uporabnosti. Datum izteka roka uporabnosti se nanaša na zadnji dan navedenega meseca. Vedno odstranite vsa neporabljena oziroma neuporabna zdravila. Zdravila, ki jih ne potrebujete, zbirajte ločeno od ostalih odpadkov. O načinu odstranjevanja zdravil se posvetujete s farmacevtom. Takšni ukrepi pomagajo varovati okolje.

V Galenskem laboratoriju Gorenjskih lekarn izdelujemo galenske izdelke za odpravljanje ali lajšanje najpogostejših blažjih zdravstvenih težav. Več...


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje