Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Pravilna in varna ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Pravilna in varna uporaba različnih farmacevtskih oblik pri otrocih

Sirupi

Najbolj znana in prav gotovo najpogosteje uporabljena oblika zdravila za otroke so sirupi. Vsebujejo zdravilno učinkovino in saharozo ali drug sladkor raztopljen v vodi, sadnih sokovih ali izvlečkih zdravilnih rastlin. Velika količina sladil in najrazličnejše arome bolj ali manj uspešno prekrijejo neprijeten vonj ali okus zdravila, zaradi katerega otroci pogosto odklanjajo jemanje zdravila.

Sirup pred vsako uporabo dobro pretresemo, saj zdravilna učinkovina pogosto ni topna v sirupu in se čez čas usede na dno stekleničke. S tem se izognemo nepravilnostim pri odmerjanju zdravila. Odmerek sirupa vedno izmerimo natančno s pomočjo priložene 5 mililiterske žličke, kapalke ali merice. Po vsaki uporabi stekleničko dobro zapremo.

Nekatere sirupe lahko hranimo pri sobni temperaturi, druge le v hladilniku. Pogoji shranjevanja vplivajo na učinkovitost zdravila, zato jih je potrebno upoštevati. Na pogoje shranjevanja in rok uporabnosti sirupa opozori tudi farmacevt v lekarni ob izdaji zdravila. To velja še posebej za antibiotične sirupe, saj so pogoji shranjevanja in datum izteka roka uporabnosti po odprtju in pripravi sirupa za različne sirupe različni.


Svečke

Zdravila v obliki svečk pri otrocih večinoma uporabljamo za zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje oziroma odpravljanje bolečine in za odvajanje blata. Svečke dajemo otrokom, kadar se želimo izogniti težavam pri požiranju zdravila (na primer pri dojenčkih in mlajših otrocih, pri bruhanju…), pa tudi kadar potrebujemo hitrejši nastop delovanja ali samo lokalno delovanje v črevesju. Slabost uporabe svečk pa je nenatančno odmerjanje in neugodno mesto vnosa zdravila, kar lahko predstavlja težavo še posebno pri večjih otrocih.

Svečko vzamemo iz ovoja in jo previdno potisnemo otroku v danko, nato pa otroško ritko nekoliko pridržimo, da otrok svečke ne more iztisniti. Najbolj priporočljivo je, da se svečko vnaša po odvajanju blata.


Mazila

Mazila uporabljamo za lokalno zdravljenje obolele ali poškodovane kože. Pri otrocih najpogosteje uporabljamo mazila za zdravljenje vnetnih sprememb, bakterijskih in glivičnih obolenj, preobčutljivosti kože…

Mazilo običajno nanesemo enkrat do trikrat dnevno na obolelo mesto s čistimi rokami in v tankem sloju. Nikakor ga ne nanašamo na poškodovano kožo, sluznice ali oči, če ni namenjeno zdravljenju na tem mestu. Po uporabi si umijemo roke.


Farmacevtske oblike za inhaliranje

Glede na druge farmacevtske oblike imajo zdravila v obliki pršilnika s pogonskim plinom ali inhalatorja za zdravilo v obliki prahu prednost zaradi njihovega boljšega učinkovanja v dihalnih poteh.
Zelo pomembna je pravilna tehnika uporabe, ki jo prikažejo v ambulanti ali lekarni oziroma je ponazorjena v priloženem navodilu za uporabo. Omogoči učinkovito zdravljenje in zmanjša neželene učinke zdravila. Veliko prednosti prinaša uporaba nastavka za inhaliranje, poznanega kot "podaljšek" ali "buča".


Tablete in kapsule

Zdravila v obliki tablet ali kapsul običajno dajemo le večjim otrokom.

Če je le mogoče, naj otrok tableto ali kapsulo zaužije stoje ali vsaj sede, najbolje s kozarcem vode.

Za lažjo uporabo pri otrocih lahko nekatere tablete zdrobimo, kapsule pa odpremo. Zdrobljeno tableto oziroma vsebino kapsule premešamo z majhno količino vode, kar otrok potem spije. Včasih je možna tudi sočasna uporaba sadnega soka. Uživanje tablet in kapsul z mlekom običajno ni priporočeno. Možnost drobljenja tablet, odpiranja kapsul ali uživanja z drugimi tekočinami je posebej navedena v priloženem navodilu za uporabo oziroma jo bo svetoval zdravnik ali farmacevt.


Farmacevtske oblike za nos

Pri otrocih pogosto uporabljamo tudi kapljice za nos, pršilo za nos ali mazilo za nos.

Pred uporabo teh zdravilnih oblik vedno najprej dobro očistimo obe nosnici, najbolje s fiziološko raztopino.

Kapljice za nos vkapljamo s pomočjo kapalnega nastavka. Otrok naj medtem drži glavo nazaj, počaka nekaj trenutkov, glavo ponovno dvigne in nato vdihne. Če del tekočine steče v usta, naj jo otrok izpljune.


Tekočino iz pršila za nos razpršujemo v nosno votlino s pomočjo pršilnega nastavka. Stekleničko najprej dobro pretresemo, otrok naj glavo nagne naprej in ob razpršitvi zdravila nežno vdihne skozi nosnico.


Farmacevtske oblike za oko

Tudi pri otrocih za zdravljenje očesnih bolezni najpogosteje uporabljamo kapljice za oko in/ali mazila za oko, ki delujejo lokalno na obolelem očesu.

Pri uporabi farmacevtskih oblik za oko naj otrok glavo nagne nazaj. Spodnjo očesno veko rahlo potegnemo navzdol, da nastane žepek – veznična vrečica med veko in očesom, ter kanemo eno kapljico oziroma iztisnemo približno 1 centimeter mazila v nastali žepek.
Če so za zdravljenje sočasno predpisane kapljice in mazilo, najprej vkapljamo kapljice za oko, čez približno 10 minut pa nanesemo še mazilo za oko.Farmacevtske oblike za uho

Najpogosteje uporabljamo kapljice za uho.

Pri uporabi kapljic za uho je nabolje, da otrok leži na boku, po potrebi ga držimo za glavo. Kapljice predvidno in nežno vkapljamo v sluhovod. Če je le mogoče, naj otrok ostane v takem položaju še kakšno minutko, da se omogoči boljša porazdelitev zdravila.


Splošna priporočila

Zaradi zdravilnih učinkov in možnega medsebojnega prenosa okužbe so zdravila za oko, zdravila za nos in zdravila za uho namenjena le eni osebi.
Posebej pozorni moramo biti na pogoje shranjevanja in čas uporabe zdravila po prvem odprtju, na kar vas bo posebej opozoril farmacevt ob izdaji zdravila v lekarni.
Otrokovega nosu, oči ali ušes se z nastavkom na steklenički ali tubi ne dotikamo, sicer se lahko zdravilo okuži. Če se kože ali sluznice kljub vsemu dotaknemo, nastavek temeljito očistimo.

Če je zdravilo dosegljivo v več farmacevtskih oblikah, nikoli ne dajemo otroku naenkrat več farmacevtskih oblik, ampak upoštevamo predpisan razmik med dvema odmerkoma. Primer je zdravilna učinkovina paracetamol za zniževanje povišane telesne temperature in odpravljanje bolečin, ki je lahko v obliki svečke, sirupa, zrnc ali tablete.


Datum pregleda informacije: september 2015


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje