Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Gripa in prehlad pri ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Gripa in prehlad pri otrocih

Otroci so na okužbe še posebej občutljivi in zbolevajo pogosteje kot odrasli. Za prehladom lahko zbolijo šest- do desetkrat na leto, tisti, ki obiskujejo vrtec, pa celo do dvanajstkrat. Ob enem predstavljajo glavni vir virusov, okužbe pa širijo znotraj družine, v vrtcih in v šolah. Gripa in prehlad sta najbolj pogosta v jesenskih in zimskih mesecih. Največ okužb beležimo v mesecih od septembra do aprila, saj so virusi bolj obstojni  v hladnem vremenu, prav tako pa se ljudje v hladnejših mesecih raje in dalj časa zadržujemo v zaprtih prostorih.

Gripa

Gripa je virusna nalezljiva bolezen, ki se pogosto širi iz človeka na človeka v obliki večjih ali manjših epidemij. Povzročajo jo virusi influence s katerimi se najpogosteje okužimo prek vdihavanja le-teh, kadar smo v bližini okužene osebe, ki kiha in kašlja. Simptomi gripe izbruhnejo nenadno in vključujejo mrazenje, visoko vročino, bolečine v žrelu, bolečine v mišicah, izrazit glavobol, suh kašelj, šibkost, utrujenost in splošno slabo počutje. Čas od okužbe do izbruha bolezni (inkubacija) pri gripi je običajno 1 do 5 dni. Običajno bolezen traja 1 teden. Težji potek bolezni in zapleti so bolj pogosti pri starostnikih, otrocih, mlajših od 2 let, osebah s kroničnimi boleznimi, pri nosečnicah in debelih osebah.

Prehlad

Prehlad je najpogostejše obolenje otrok. Otroci za prehladom lahko zbolijo šest- do  desetkrat na leto, tisti, ki obiskujejo vrtec, pa celo do dvanajstkrat. Glavni vir virusov, ki povzročajo prehlad so prav otroci, okužbe pa se potem širijo znotraj družine ter v vrtcih in šolah. Virusi se nahajajo v nosnih izločkih, največ pa se jih izloča 2. do 4. dan prehlada. Okužimo se lahko posredno ali neposredno preko stikov z izločki že bolne osebe ali kapljično s kihanje ali kašljanje bolnih oseb. Najpogosteje viruse, ki povzročajo prehlad, prenesemo z rokami na nosno sluznico ali na očesno veznico in tako povzročimo okužbo. Inkubacijska doba virusa je kratka in večinoma traja 2 do 5 dni, lahko pa se simptomi pričnejo že 10 ur po okužbi. Težave so praviloma blage. Najpogostejše so: izcedek iz nosu, zamašen nos, kašelj ter praskajoče in pekoče bolečine v žrelu. Ostali znaki in simptomi, kot so vročina, kihanje, hripavost, izguba okusa in bolečina v ušesih so prisotni redkeje. Prehlad je blaga bolezen, ki mine sama od sebe. Pri otrocih običajno traja 10 do 14 dni, predvsem kašelj in splošno slabo počutje pa lahko trajata  tudi do 3 tedne.

Kako ločimo gripo od prehlada?

SIMPTOM

GRIPA

PREHLAD

Povišana telesna temperatura

visoka, nad 38°C, običajno 3-4 dni

se pojavi redko, nižja

Glavobol

pogosto, močna, topa bolečina

redkeje, blažja bolečina

Kihanje, zamašen nos

redkeje

običajno, 2-4 dni

Bolečine v žrelu

redkeje

pogosto, močne

Mrzlica, slabo počutje

pogosto, nastopi nenadno

redko

Težave z očmi

bolečine ob premikanju, moteča svetloba

solzenje

Bolečine v mišicah, udih

pogoste, močne

redkeje, blage

Kašelj

pogosto, suhi kašlja

pokašljevanje


Lajšanje simptomov

Pri gripi in prehladu najpogosteje lajšamo simptome, ki se pojavijo tekom bolezni. Poskrbite, da mali bolnik veliko počiva ter zaužije dovolj tekočin (vode, soka, toplih napitkov ali limonade), saj vnos zadostne količine tekočine prepreči dehidracijo in izsušitev grla, nosu in sinusov. Pri težavah z dihanjem otroku lahko pripravite inhalacijo vodne pare, ki ovlaži dihalne poti in izboljša prekrvavitev v pljučih. Ugoden učinek imajo dodana eterična olja, uporabo le-teh pa odsvetujemo pri astmatikih in majhnih otrocih (mlajši od 2 let). Dojenčke pestujete v pokončnem položaju, da povečate odvajanje izcedka iz nosne votline.

Pri bolečem žrelu otrokom, starejšim od 4 let, lahko ponudite pastile z islandskim lišajem ali kalcijevim pantotenatom. Pri zamašenem nosu otroku lahko pomagate s fiziološko ali hipertonično raztopino, po 2. letu starosti pa lahko posežete tudi po lokalnih nosnih dekongestivih. Vročino začnete zbijati šele, ko preseže 38.5°C oziroma, ko začne ogrožati otroka. Vročina je namreč naravni obrambni mehanizem telesa proti virusom in bakterijam, ki se zaradi visoke temperature težje razmnožujejo. Vročina se znižuje s hladnimi obkladki, kopelmi, nižjo temperaturo prostora… Če s splošnimi ukrepi ne uspete znižati povišane telesne temperature in je otrok prizadet, potem je te ukrepe potrebno kombinirati še z uporabo zdravil. V ta namen se uporabljata paracetamol ali ibuprofen v obliki sirupa ali svečk po predpisanih navodilih. Kašelj lajšamo glede na tip kašlja. Pri suhem in dražečem kašlju pri otrocih se uporabljajo sirupi na osnovi sleza ali trpotca, ki obložijo suho sluznico in zmanjšajo draženje. Pri suhem kašlju, ki je močan in moteč za malega bolnika, lahko uporabite tudi zdravila za pomiritev kašlja (antitusike). Pri produktivnem kašlju je smiselna uporaba zdravil za izkašljevanje (ekspektoransi), ki redčijo sluz in olajšajo njeno izkašljevanje.

Pri vseh zdravstvenih ukrepih pa seveda ne pozabite na zvrhano mero nežnosti in pozornosti.

Preprečevanje

Najbolj učinkovito preprečevanje okužb je skrb za ustrezno higieno rok (večkrat dnevno umivanje rok z vodo in milom), ustrezno higieno kašlja (kihanje v rokav in ne v roke) ter pravilno čiščenje nosu in prezračevanje prostorov. Pred gripo se lahko učinkovito zaščitimo tudi s cepljenjem.

Kdaj k zdravniku?

Kadar se pojavijo znaki, ki lahko kažejo na resnejše obolenje:

  • telesna temperatura preseže 39°C in/ali je  pri otrocih povišana dlje kot dva dni,
  • bolezenski znaki trajajo več kot en teden brez izboljšanja, oziroma se stanje celo poslabša,
  • pojavijo se težave z dihanjem, bolečine v ušesih, ob znakih dehidracije ali slabi odzivnosti otroka

FARMACEVTSKI SLOVARČEK

GRIPA ali INFLUENCA - akutna, zelo nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo virusi influence A, B, C, z vročino in vnetjem dihal, z bolečinami v mišicah in glavobolom  
PREHLAD - akutna virusna bolezen zgornjih dihal z vročino, nahodom, vnetjem sluznice žrela, hripavostjo in kašljem 
EPIDEMIJA - pojavljanje določene bolezni z veliko incidenco pri ljudeh na določenem zemljepisnem področju
INCIDENCA - število novih dogodkov, predvsem novih primerov določene bolezni v določenem obdobju v določeni populaciji  
VIRUS - mikroorganizmi iz nukleinske kisline (DNA ali RNA), beljakovinskega plašča (kapside) in pri nekaterih tudi zunanje lipoproteinske ovojnice, ki merijo od 20 do 400 nm in se razmnožujejo samo v živih celicah ter lahko povzročajo nalezljive bolezni
INKUBACIJA - čas od okužbe do izbruha bolezni
DEKONGESTIV - zdravilo ali učinkovina, ki zmanjša lokalno prekrvavljenost, otekanje nosne sluznice in s tem lajša dihanje skozi nos, blaži znake prehlada
ANTITUSIK - zdravilo ali učinkovina, ki pomirja kašelj
EKSPEKTORANS - zdravilo ali učinkovina, ki olajša izkašljevanje

VIRI

  1. J. Tomažič, F. Strle s sodelavci, Infekcijske bolezni, 2. izdaja 2017, strani 26, 251-252, 306-314
  2. http://www.nijz.si/sl/cepljenje-proti-gripi-za-otroke dostop 8.1.2017
  3. Samozdravljenje, SFD, 2011, strani 59-77

 

Maruša Cvek, mag. farm.
Februar 2018


Anketa


Iskanje