Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Izdelki za zaščito ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Izdelki za zaščito pred soncem

Kult Sonca so gojili že stari Asirci in Egipčani. Moč sonca so v zdravilne namene izkoriščali tudi stari Rimljani. Soncu in njegovim vplivom pa ni bil preveč naklonjen evropski srednji vek. V Evropi je prav na naših tleh, na Bledu, Švicar Arnold Rikli prvi razvil svojo naravno metodo zdravljenja s pomočjo vode, zraka in sonca. Bolnike so zdravili s kopanjem v hladnih vrelcih, s sprehodi po hribih, obvezno pa je bilo tudi sončenje.
Leta 1903 je danski zdravnik Niels Rylerg Finsen dobil Nobelovo nagrado za svoje delo s področja raziskovanja ugodnih vplivov UV sevanja na zdravljenje, zlasti tuberkuloze. Ko so leta 1923 fotografirali zagorelo Coco Chanel, se je začelo novo obdobje. Od takrat naprej je postala porjavela polt moderna in je bila tako rekoč sinonim zdravja in lepote. Ljudje so začeli dolgotrajno izpostavljati sončnemu sevanju vse telo. Zaradi tega pretiravanja so se pojavile škodljive posledice, opekline, kmalu pa je postala očitna tudi zveza med prekomernim sončenjem, pojavom kožnega raka in prezgodnjim staranjem kože. Zato se je že zelo zgodaj pokazala potreba po izdelkih, ki bi preprečili škodljive učinke sončnega sevanja. V izdelke so začeli vgrajevati UV filtre.
 

UV spekter

UV spekter razdelimo na:

 • UVA žarke; Prodirajo najgloblje v kožo, v predel, kjer se nahajajo krvne žilice, žleze lojnice in znojnice ter kolagenska in elastinska vlakna. Poškodujejo kolagen in elastin, zato se koža hitreje stara. Dobro prehajajo tudi skozi oblake in steklo ter globoko v vodo.
 • UVB žarke; Prodirajo le v zgornji sloj kože. Povzročajo sončne opekline in poškodujejo genetski material kožnih celic, kar lahko vodi v razvoj kožnega raka. Slabše prehajajo skozi oblake in ne prehajajo skozi steklo.
 • UVC žarke; Ne pridejo do Zemlje, temveč jih absorbira ozonski plašč atmosfere.

Pozitivni učinki UV sevanja na človeški organizem

UV sevanje je nujno potrebno: 

 • za tvorbo vitamina D, ki krepi imunski sistem;
 • za povečanje sproščanja endorfinov (hormonov sreče) - posledično se izboljša čustveno razpoloženje; 
 • za spodbujanje naravne UV zaščite kože - izloča se pigment, koža se odebeli in to je prva kratkoročna fizična prepreka proti UV žarkom; 
 • za izboljšanje fizične zmogljivosti in oskrbe tkiv s kisikom;
 • za ugodno delovanje na krvni obtok, znižanje pulza v mirovanju in po obremenitvi, izboljšanje pretočnih lastnosti krvi in znižanje sistoličnega (zgornjega) tlaka.


Škodljivi učinki UV sevanja na človeški organizem

Učinke UV sevanja na kožo delimo na akutne (takojšne, zgodnje) in pozne.
Med akutne učinke štejemo: 

 • rdečico, oteklino, pigmentacijo in odebelitev zgornjega sloja kože. Le - ti se razvijejo po nekaj urah in dosežejo maksimum po 8 - 24 urah. Reakcija kože je odvisna od količine, valovne dolžine žarkov in tipa kože.

Med pozne učinke štejemo: 

 • staranje kože, prezgodnje nastajanje gub, izgubo prožnosti kože, povešanje kože, pigmentne madeže in pege.
 • poškodbe DNA, ki jih organizem ne uspe popraviti in imajo pomembno vlogo pri nastanku mutacij ter kožnega raka.

Človeška koža je različno občutljiva na delovanje UV žarkov, odvisno od rase in tipa kože. Najbolj občutljiva je koža svetlolasih belcev in svetla koža rdečelasih belcev. Taka koža prejme tako imenovano minimalno eritemsko dozo (to je količina energije, ki je potrebna za nastanek rdečine) že po 20 do 30 minutah izpostavljenosti opoldanskemu soncu. Pri izpostavljanju soncu uporabljamo izdelke za zaščito pred soncem z vgrajenimi UV filtri.


Po načinu delovanja delimo UV filtre v dve skupini: 

 • organski filtri, ki UV svetlobo vsrkajo;
 • anorganski filtri, ki UV svetlobo odbijajo ali razpršijo.

Zahteve za idealen UV filter so naslednje: 

 • da je učinkovit v čim širšem delu UV spektra in maksimalno učinkovit;
 • da minimalno prodira v kožo; 
 • da kože ne draži; 
 • da ne deluje fototoksično ali fotosenzibilizirajoče; 
 • da je stabilen v različnih pogojih uporabe in da je fotostabilen;
 • da je brez vonja in barve; 
 • da je "odporen na vodo " (waterproof effect).

V današnjem času imamo na izbiro pestro paleto izdelkov za zaščito pred soncem v obliki olj, losjonov, gelov, razpršil in krem. Izbiramo jih glede na stanje kože, tip kože, čas, kraj, stopnjo izpostavljenosti in jakost UV sevanja (UV indeks).
Za mastno kožo vedno izberemo izdelke v obliki krem - gelov, ki imajo nemastno teksturo. Taki izdelki so primerni tudi za kožo, ki je nagnjena k pojavu Mallorca aken. Pojavijo se na koži zaradi določenih sestavin v kozmetičnih preparatih, npr. emulgatorjev, ki povzročajo vnetje lojnic in razdraženost kože.

Za kožo, ki je še posebno občutljiva in nagnjena k pojavu alergij (najpogostejša je t.i. polimorfna fotodermatoza, ki jo sprožijo v 80% UVA žarki; simptomi so srbeči, otekli izpuščaji), izbiramo med izdelki za zaščito pred soncem, ki ne vsebujejo emulgatorjev, dišav, barvil, konzervansov in so vodoodporni. Tovrstni izdelki so primerni tudi pri atopijskem dermatitisu.

V današnjem času imamo široko izbiro varnih in učinkovitih izdelkov za zaščito pred soncem.
Ne pozabite, da se je potrebno izogibati soncu med 11. in 16. uro, da se UV žarki odbijajo tudi od površine ( trave 6%, vode 10%, peska 15 - 25% in snega več kot 30% ).Tudi ko uporabljate izdelek za zaščito pred soncem, ne ostajajte na soncu predolgo. Dojenčki in majhni otroci ne smejo biti izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom. Previdnost ni odveč tudi v senci in v oblačnem vremenu. Izdelek za zaščito pred soncem nanesite na kožo pol ure pred izpostavljanjem soncu in ga večkrat ponovno nanesite, zlasti po potenju, kopanju ali brisanju z brisačo v količini, ki je priporočena v navodilih izdelka. Uporaba manjše količine bistveno zniža raven zaščite.


Datum priprave informacije: maj 2014


Gorenjske lekarne
Andreja Kern
 


Anketa


Iskanje