Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kaj je dobro vedeti o ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kaj je dobro vedeti o okužbah sečil?

Vnetja sečil spadajo med pogostejša obolenja, vendar običajno potekajo v blažji obliki in v nekaterih primerih niti ne zahtevajo zdravljenja s protimikrobnimi zdravili. Glavni razlog okužbe sečil je v večini primerov vdor bakterij, ki so normalno prisotne v črevesju ter zunanjem delu spolovila. Daleč najpogosteje obolevajo mlajše, sicer zdrave ženske. V določenih primerih so okužbe sečil lahko bolj zapletene in imajo resnejše posledice, še zlasti kadar govorimo o okužbah sečil pri nosečnicah, otrocih, osebah s sladkorno boleznijo ter pri nekaterih bolezenskih stanjih, kot so sečni kamni, težave s prostato, vstavljen urinski kateter, ter pri okužbah, ki se pogosto ponavljajo. Pomembno je, da znamo ločiti med enostavnimi manj zapletenimi okužbami ter tistimi, ki potrebujejo obravnavo pri zdravniku. Na tem mestu smo vam lahko lekarniški farmacevti s svojim strokovnim znanjem v veliko pomoč, saj vam poleg svetovanja glede samozdravljenja lahko pomagamo prepoznati resnejša stanja, ki zahtevajo zdravniško oskrbo.


Kateri so značilni simptomi in znaki vnetja sečil?

Najpogostejši okužbi sečil sta vnetje mehurja ter vnetje ledvic. Vnetji se odražata z različnimi simptomi in znaki bolezni. Pri vnetju mehurja je tipično nenadno pogosto in pekoče odvajanje majhnih količin seča, ki je moten in neprijetnega vonja. Navzoče so bolečine v predelu sečnega mehurja. Vnetje ledvic se odraža s slabim počutjem, topo bolečino v ledvenem predelu, povišano telesno temperaturo, včasih celo s slabostjo in bruhanjem. 
 

Kaj je razlog, da ženske obolevajo pogosteje kot moški?

Pri mlajših ženskah je vnetje sečil bistveno pogostejše kot pri mlajših moških. 40 – 50 % žensk doživi v življenju vsaj eno okužbo sečil. Glavni razlog je krajša sečnica pri ženskah, kar pomeni, da bakterije iz spolovil ter črevesja lažje vstopajo v sečila. Pomemben preventivni ukrep je tako pri mlajših ženskah zgodnje uriniranje po spolnem odnosu ter ustrezna higiena. S starostjo se pogostnost vnetij sečil poveča tudi pri moških, večinoma zaradi težav s prostato. 


Kdaj moramo biti pri okužbah sečil previdnejši in poiskati zdravniško pomoč?

Večinoma potekajo vnetja sečil v blažji obliki. V določenih primerih, še zlasti ko simptomi ne izzvenijo prej kot v dveh do treh dneh, je potreben obisk zdravnika. Ta oceni ali je potrebno zdravljenje s protimikrobnimi zdravili (gre za antibiotike in ostala protibakterijska zdravila). Previdnejši moramo biti, kadar sumimo na vnetje sečil pri nosečnicah ali osebah s sladkorno boleznijo. Nosečnicam je v okviru državnega presejalnega programa pri nas omogočen reden pregled urina na morebitno prisotnost bakterij. Nosečnica z znaki vnetja sečil naj obišče zdravnika in se ne odloča za samozdravljenje. Osebe s sladkorno boleznijo zaradi prisotnosti glukoze v urinu (krvni sladkor) pogosteje obolevajo za okužbami sečil. Pogoste okužbe sečil pri osebah s sladkorno boleznijo so lahko tudi znak, da krvni sladkor ni urejen oziroma je prišlo do poslabšanja osnovne bolezni. Pomemben je tudi podatek, da pri osebah z napredovalo sladkorno boleznijo, le te zaradi okvar živčevja ne čutijo bolečin (npr. pri vnetju ledvic).
Obisk zdravnika je potreben tudi pri ponavljajočih se vnetjih, ob pojavu izrazitih krčevitih bolečin v ledvenem predelu (lahko gre za sečne kamne), pri povišani telesni temperaturi ali ko v urinu opazimo kri. Posvet z zdravnikom je nujen tudi, kadar za okužbami sečil obolevajo otroci. Znano je , da so znaki vnetja sečil pri majhnih otrocih lahko neznačilni oziroma drugačni kot pri odraslih. Zdravnika naj obiščejo tudi moški ob pojavu kakršnihkoli težav z izločanjem urina, tudi če so blažje, saj je potrebno izključiti morebitno obolenje prostate.


Katere izdelke za samozdravljenje svetujemo pri blažjih okužbah sečil?

Pri blažjih okužbah sečil lekarniški farmacevti običajno v prvi vrsti svetujemo zdravila rastlinskega izvora. V lekarnah so dostopni v obliki zdravilnih čajev in kapljic. Dokazano protibakterijsko delovanje ima list vednozelenega gornika, ki je na voljo v obliki zdravilnega čaja samostojno ali pa v kombinaciji z zdravilnimi rastlinami, ki imajo diuretično delovanje. Zdravilna zelišča z diuretičnim delovanjem, kot so zel zlate rozge, zel njivske preslice, korenina pravega peteršilja, korenina navadnega gladeža, list koprive, spodbujajo izločanje seča ter na ta način povečajo izpiranje sečnih poti. Lekarniški farmacevti pri blažjih okužbah sečil pogosto svetujemo čajne mešanice, ki vsebujejo kombinacije omenjenih zelišč. Svetujemo vam tudi glede pravilne priprave zdravilnega čaja ter o pravilnem odmerjanju in trajanju zdravljenja. Zdravljenje s čajem vednozelenega gornika naj ne bi trajalo dlje kot 1 teden in ne več kot petkrat letno, saj se pri dolgotrajni uporabi lahko izrazijo neželeni učinki. Prav tako list vednozelenega gornika ni primeren za nosečnice in otroke. Manj znana a tudi učinkovita zdravilna rastlina pri vnetjih sečil je zlata rozga. Zel zlate rozge povečuje izločanje seča, deluje protivnetno ter blago pomirja krče. Njena učinkovitost in varnost je preverjena tudi s kliničnimi raziskavami.
Pri blažjih težavah zaradi vnetja sečil ter pri preprečevanju ponavljajočih se okužb lahko svetujemo tudi tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, ki vsebuje zeli navadne tavžentrože, korenine luštreka ter lista navadnega rožmarina.
Omenjena zdravila rastlinskega izvora se lahko v večini primerov uporablja tudi kot podpora ob protimikrobnem zdravljenju.


Kaj lahko storimo sami, da se okužbe sečil ne bodo ponavljale?

Osnova preprečevanja vnetij sečil je povečan vnos tekočin v obliki nesladkanih napitkov. Zelo pomembna je tudi ustrezna intimna higiena ter drugi ukrepi, kot so izogibanje agresivnim milom in penečim kopelim, pogostejše in popolno odvajanje urina, zgodnje odvajanje urina po spolnem odnosu ter zdrav življenjski slog, ki ne vključuje kave, alkohola ter sladkih gaziranih pijač.
Preventivno vlogo pri okužbah sečil v ženski populaciji ima tudi uživanje probiotikov ter pripravkov brusnice.
Povečan vnos tekočin ter ostale opisane ukrepe lekarniški farmacevti svetujemo tudi kadar izdajamo protimikrobna zdravila predpisana na recept, kar poveča uspeh zdravljenja in zmanjša neželene učinke zdravil. Za uspešnost zdravljenja okužb sečil je bistveno dosledno upoštevanje navodil glede odmerjanja protimikrobnega zdravila ter upoštevanje priporočenega trajanja zdravljenja.
 

Tematika letošnjega Dneva slovenskih lekarn, ki bo potekal 26. septembra, so »Ledvice in zdravila«. Lekarniški farmacevti vam bomo tokrat poleg obravnavane tematike vnetja sečil svetovali tudi o ukrepih za ohranjanje zdravih ledvic, vplivu delovanja ledvic na odmerjanje zdravil ter o drugih ledvičnih boleznih. Ob tej priložnosti bodo v vseh enotah Gorenjskih lekarn brezplačno na voljo tudi knjižice z naslovom »Ledvice in zdravila«. Vabimo vas, da ob dnevu lekarn obiščete naše lekarne ter od lekarniških farmacevtov pridobite vse informacije, ki vas zanimajo.
 


Datum priprave informacije: avgust 2014


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Barbara Koder, mag.farm.


Anketa


Iskanje