Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kaj morate vedeti o ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kaj morate vedeti o zdravilu pred prvo uporabo?

Pri zdravljenju zdravstvenih težav se navadno uporabljajo zdravila. Za varno in učinkovito zdravljenje je najbolj pomembna dobra informiranost bolnika še pred prvo uporabo zdravila. Tako  lahko preprečimo marsikatero težavo, povezano z zdravili. Pri tem  bolniku s svojim strokovnim znanjem lahko pomaga tudi lekarniški farmacevt.

Še pred prvo uporabo zdravila mora bolnik vedeti, za katero zdravstveno težavo je bilo zdravilo uvedeno, kakšne bodo koristi zdravljenja, kako pogosto in na kakšen način naj zdravilo uporablja. Bolnik naj bo seznanjen z možnimi neželenimi učinki ter ukrepi za njihovo odpravo. Pomembno je vedeti tudi, kako zdravilo vpliva na sposobnost za upravljanje z vozili in stroji. Če ima bolnik že druga zdravila, mora vedeti, ali lahko nastopijo težave zaradi hkratnega jemanja zdravil. Pri nekaterih zdravilih ima pomemben vpliv sočasno zaužita hrana. O vseh teh vprašanjih vam lahko svetujemo lekarniški farmacevti. Za lažje in uspešnejše zdravljenje svetujemo uporabo seznama zdravil – osebne kartice zdravil, ki jo lahko pripravimo tudi v lekarni.  

V raziskavi so ugotovili, da skoraj tretjina bolnikov po desetih dneh od prvega predpisa zdravil za zdravljenje kroničnih bolezni zdravil sploh ne jemlje. Več kot polovica bolnikov je poročala o težavah, zaradi katerih so potrebovali dodatne informacije. Največkrat so prenehali jemati zdravilo zaradi nastopa neželenih učinkov, ali ker so pozabili vzeti zdravilo, ali so se sami tako odločili, ali pa so imeli premalo informacij o uvedenem zdravilu. To je tudi vzrok precejšnje količine odpadnih zdravil. Po drugi strani pa je dokazano, da bolniki bolje sodelujejo pri zdravljenju in imajo manj težav, če imajo dovolj informacij in kmalu po uvedbi novega zdravila tudi možnost pogovora s farmacevtom.

Novo zdravilo zdravniki uvedejo bodisi v ambulanti bodisi v bolnišnici. Bolnik mora vedeti, če je novo zdravilo namenjeno zdravljenju novo odkrite bolezni. Lahko, da gre le za spremenjen način zdravljenja že poznane kronične bolezni, ko zdravnik zdravilo uvede kot dodatno zdravilo ali pa zamenja prejšnje zdravilo. Lahko gre za isto učinkovino, zdravilo pa izdeluje drug proizvajalec pod drugim imenom. Včasih je novo zdravilo le kombinacija učinkovin, ki jih bolnik že uporablja in združene v eno tableto ali kapsulo bolniku olajšajo jemanje zdravil. Sočasna uporaba vseh zdravil bi lahko povzročila resne zdravstvene težave. Pri vseh teh situacijah naj bodo bolnik ali pa njegovi svojci dobro informirani o poteku zdravljenja. Pri razrešitvi vprašanj je lahko v veliko pomoč tudi lekarniški farmacevt.

Še pred uporabo novega zdravila, še zlasti ko bolnik uporablja več zdravil, ali ko je odpuščen iz bolnišnice, naj se torej bolnik dobro informira o svojih zdravilih. Svetujemo, da se bolnik v lekarni dogovori za osebni posvet z lekarniškim farmacevtom. Storitev, ki smo jo imenovali pregled uporabe zdravil, je namenjena obširnejšemu pogovoru o pravilni uporabi zdravil ter preprečitvi oziroma odpravi morebitnih težav, povezanih z njimi. Poteka v ločenem svetovalnem predelu lekarne. Zaželeno je, da se bolnik za pogovor predhodno dogovori v lekarni.
 

mag. Nina Pisk, mag. farm., spec.
Februar 2018


Anketa


Iskanje