Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kako izbrati ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kako izbrati najustreznejši izdelek za zaščito pred soncem?

Že dlje časa je znano, da ima sonce poleg blagodejnih učinkov na človeški organizem tudi neugodne vplive na zdravje. Znane so zlasti poškodbe kože ob prekomernem izpostavljanju sončni svetlobi.
Posledice prekomernega sončenja se lahko na koži odražajo takoj ali pa se le te pojavijo šele čez določen čas, na primer po dolgoletnem prekomernem izpostavljanju sončni svetlobi. Med takojšnje (akutne) posledice sončenja spadajo rdečina, opekline (te večinoma povzročajo UVB žarki) in preobčutljivostne reakcije na koži, kjer so pogosto pomemben dejavnik sprožitve zdravila, kozmetična sredstva.
Še nevarnejše so pozne posledice sončenja, ki jih običajno ne zaznamo takoj. Le te nastanejo pod vplivom UVA žarkov, ki prodirajo globje v kožo. Odražajo se v obliki pospešenega staranja kože (kožne gube, sončne pege, tanjšanje kože) ali pa vodijo celo do nastanka kožnega raka.
 

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri primernega izdelka za sončenje?

Izbira primernega izdelka za zaščito kože pred soncem je odvisna od starosti, tipa kože, stopnje porjavelosti, letnega časa in mesta sončenja (na morju, v gorah, na snegu …). Pri izbiri smo pozorni na želeno stopnjo zaščite, vrsto UV filtra ter primerno podlago izdelka.

 • Stopnja zaščite
  Na ovojnini izdelka mora biti naveden zaščitni faktor (UV faktor). Ta nam pove kolikokrat dlje smo lahko izpostavljeni soncu v primerjavi z nezaščiteno kožo. Večji kot je faktor, manjši delež sončnih žarkov doseže kožo. Glede na zaščitni faktor poznamo izdelke z različno stopnjo zaščite:
  • nizka zaščita (ZF 6-10)
  • srednja zaščita (ZF 15-25)
  • visoka zaščita (ZF 30-50)
  • zelo visoka zaščita (ZF 50+).
    
 • Vrsta UV filtra
  Zelo pomembno je, da izdelek kožo ščiti tako pred UVA kot pred UVB sevanjem.
  V kolikor smo bolj nagnjeni k alergijam je bolje, da izberemo izdelke, ki pretežno vsebujejo anorganske filtre (le ti odbijejo UV žarke in praktično ne prodirajo v kožo). To sta npr. titanov dioksid in/ali cinkov oksid. V nasprotju z anorganskimi filtri, organski filtri pogosteje prispevajo k nastanku alergij.
  Alergijo na sonce sicer sprožijo UVA žarki, zato je tudi s tega vidika potrebna ustrezna zaščita. Nekateri novejši izdelki za sončenje vsebujejo tudi antioksidante, ki nekoliko pripomorejo k manjši verjetnosti pojava alergij ali pa se le te pojavijo v blažji obliki.
   
 • Primerna podlaga izdelka
  Poleg skrbno izbrane vrste, količine in kombinacije UV filtrov je pomembna tudi izbira podlage izdelka glede na tip kože (mleko, krema, gel, oljna raztopina). Zelo pomembna je tudi informacija ali je izdelke odporen na vodo.
   

Kako pravilno uporabimo izbran izdelek?

Pogosto se dogaja, da ljudje nepravilno uporabljamo izdelke za zaščito kože pred soncem.
Izdelek na čisto in suho kožo v zadostni količini nanesemo vsaj 30 minut pred izpostavitvijo soncu, nanos nato ponovimo vsaki dve uri in po vsakem kopanju. Ne smemo pozabiti na zaščito ustnic, ki so še posebej občutljive na UV sevanje (najpogosteje za ustnice uporabimo stike z ustreznim faktorjem zaščite).


Kateri izdelki za zaščito pred soncem so primerni za uporabo pri otrocih?

Ustrezna zaščita otroške kože je še posebej pomembna, ker je otroška koža tanjša in bolj občutljiva za poškodbe pod vplivom sončnih žarkov. Poleg tega lahko večja izpostavljenost kože soncu v mladosti bistveno poveča tveganje za nastanek kožnega raka v kasnejših letih.

Na splošno velja, da majhnih otrok ne izpostavljamo soncu, pač pa jih zaščitimo z obleko in senco. Dokler se otrok ne giblje samostojno, odsvetujemo uporabo izdelkov za zaščito pred soncem (vsaj do 6 meseca starosti).
Za zaščito otroške kože izberemo izdelke, ki vsebujejo anorganske filtre (npr. titanov dioksid in/ali cinkov oksid) z visokim faktorjem zaščite. Izdelki naj vsebujejo čim manj konzervansov in dišav ter naj bodo vodoodporni.


Katere ukrepe še svetujemo poleg uporabe izdelkov za sončenje?

Uporaba primernega izdelka za zaščito pred soncem ni edini ukrep, ki ga svetujemo. Pomembno je, da se izogibamo sončnim žarkom, ko so ti najmočnejši (med 10. in 16. uro), pijemo zadostne količine tekočine ter se poskusimo pred najmočnejšimi sončnimi žarki zaščititi z ohlapnimi oblačili in pokrivali. Posebno pozornost moramo nameniti tudi zaščiti oči z uporabo kvalitetnih sončnih očal.


Kako ukrepamo, ko nas sonce že opeče?

Ko opazimo, da koža postaja rožnata, se takoj umaknemo s sonca. Prekomerna izpostavljenost UVB žarkom namreč povzroča na koži poškodbe, ki jih v začetni fazi opazimo kot rdečico, ki se stopnjuje v oteklino, bolečino, pekoč občutek. Vnetna reakcija nastane približno 30 minut po sončenju, najmočneje pa je izražena šele po 12 oz. 24 urah. Pogosto je zato prepozno, da se s sonca umaknemo šele takrat, ko je rdečina že prisotna.
Na opekline nanašamo hladne obkladke, saj na ta način lajšamo bolečine in nižamo temperaturo kože. Opekline negujemo z geli (npr. gel aloe vera), v kasnejši fazi pa z vlažilnimi kremami. Pri hujših bolečinah lahko uporabimo analgetike.

 

Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje