Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kako zdravimo povišan ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kako zdravimo povišan krvni tlak?

Krvni tlak zagotavlja ustrezen pretok krvi v ožilju in s tem tudi preskrbi organe s kisikom in hranilnimi snovmi, potrebnimi za normalno delovanje telesa. Višino krvnega tlaka izražamo v milimetrih živega srebra (mmHg), opredeljujeta pa ga dve vrednosti:

 • zgornji tlak – sistolični tlak
  To je tlak v arterijah med srčnim utripom, ko se srce skrči in iztisne kri v ožilje.
 • spodnji tlak – diastolični tlak
  To je tlak v arterijah med dvema utripoma, v času, ko srce miruje in se polni s krvjo.

O zvišanem krvnem tlaku govorimo, ko je sistolični krvni tlak enak ali višji kot 140mmHg, diastolični tlak pa enak ali višji kot 90mmHg. Dolgotrajno zvišan krvni tlak lahko povzroča številne okvare organov, zlasti ožilja,srca, ledvic. Nastopijo lahko okvare ožilja, srčna in možganska kap, odpoved srca in ledvic ter drugi zapleti. Z znižanjem povišanega krvnega tlaka odložimo ali celo preprečimo nastanek zapletov zaradi trajno zvišanega krvnega tlaka.


Kako lahko znižamo povišan krvni tlak?

Z zdravim načinom življenja, ki vključuje:

 • uživanje uravnotežene, zdrave prehrane
 • ohranjanje normalne telesne mase oziroma z zniževanjem prekomerne telesne mase (ITM naj bo do 25 kg/m2; obseg pasu ne več kot 80cm pri ženskah in ne več kot 94 cm pri moških)
 • omejitev uživanja soli (največ ena žlička na dan)
 • redna telesna aktivnost (vsaj 3- do 4- krat na teden po 30 minut)
 • zmerno uživanja alkoholnih pijač
 • opustitev kajenja

  Že z rednim in doslednim izvajanjem zdravega načina življenja se krvni tlak pogosto povrne na normalno vrednost in ni potrebno uporabljati zdravil za znižanje krvnega tlaka. Tudi če je potrebno uporabljati ta zdravila, ti ukrepi dodatno prispevajo k urejenim vrednostim krvnega tlaka.


Z uporabo zdravil za znižanje povišanega krvnega tlaka

Za uspešno znižanje povišanega krvnega tlaka je pogosto potrebno jemati zdravila. Na voljo je več različnih skupin zdravil za zniževanje povišanega krvnega tlaka. Izbor zdravila je odvisen od višine krvnega tlaka, prisotnosti dejavnikov tveganja in sočasnih bolezni, prizadetosti tarčnih organov, starosti, drugih zdravil, ki jih bolnik jemlje. Pogosto se zdravljenje začne z enim zdravilom v manjšem odmerku. Glede na odziv pri zdravljenju se lahko odmerek kasneje poveča in/ali dodatno uvede še druga zdravila. Poleg uspešnosti zdravljenja se upošteva tudi prenašanje zdravila oziroma nastop neželenih učinkov. V določenih primerih je potrebno zdravilo zamenjati tudi iz teh razlogov.
Poleg znižanja krvnega tlaka se z uporabo teh zdravil dokazano zmanjša tudi možnost za srčno-žilne zaplete, s čimer se zmanjša tudi umrljivost.


Kaj mora vedeti bolnik, ki ima povišan krvni tlak?

 • Povišanega krvnega tlaka ne zdravimo le z zdravili. Enako pomemben je tudi zdrav način življenja.
 • Potrebno je spremljanje krvnega tlaka z merjenjem. Izmerjene vrednosti je potrebno zapisati.
 • Predpisana zdravila je potrebno jemati natančno po navodilih zdravnika in lekarniškega farmacevta. Upoštevati je potrebno odmerek in pogostost jemanja.
 • Zdravila bodo imela pričakovani učinek le ob rednem jemanju. Tudi, če se bolnik počuti bolje, ne sme prekiniti z uporabo zdravil brez dogovora z zdravnikom. Če se zdravljenje opusti, se krvni tlak običajno ponovno zviša.
 • Bolnik naj dobro pozna svoja zdravila, tudi morebitne neželene učinke in kako ukrepati, če le-ti nastopijo.
 • Bolnik naj ima vedno s seboj seznam zdravil, ki jih jemlje, saj nekatera zdravila niso združljiva z zdravili za zdravljenje povišanega krvnega tlaka.Seznam zdravil - osebno kartico zdravil lahko pripravimo tudi v lekarni.
   

Kako lahko lekarniški farmacevt prispeva k urejenosti bolnikovega krvnega tlaka?

Lekarniški farmacevt lahko bolniku svetuje

 • kaj lahko sam stori za znižanje krvnega tlaka
 • kako bolj zdravo živeti, saj včasih že zdrave navade zadostujejo za ureditev krvnega tlaka; tako se lahko bolnik izogne zdravilom ali pa vsaj velikim odmerkom zdravil
 • kateri neželeni učinki lahko nastopijo pri uporabi predpisanih zdravil in kako ukrepati, če se le ti pojavijo
 • katerih zdravil ne sme bolnik uporabljati, ker niso združljiva z zdravili, predpisanimi za povišan krvni tlak, ali z boleznijo.

V lekarni lahko bolniki tudi izmerijo krvni tlak. Z merjenjem zvišane vrednosti krvnega tlaka odkrijemo prej ter tako s pravočasnim zdravljenjem zmanjšamo verjetnost bolezenskih zapletov. Redno merjenje omogoča tudi spremljanje učinkovitosti zdravljenja in svetovanje pri neustrezni urejenosti krvnega tlaka.


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.


Anketa


Iskanje