Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kožna znamenja in ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kožna znamenja in maligni melanom

Kožna znamenja (nevusi) so prirojene ali tekom življenja pridobljene spremembe na koži. Navadno so pigmentirana, ni pa nujno. Odrasel človek ima običajno od dvajset do štirideset pigmentnih znamenj, več jih imajo svetlopolti, svetlooki in rdečelasi. Včasih so jih občudovali kot lepotna znamenja, danes pa zaradi povečane obolevnosti za malignim melanomom vnovič vzbujajo veliko pozornosti in skrbi.


Tipi znamenj

Obstaja veliko različnih vrst znamenj, ki se razlikujejo po videzu in nastanku. Opisani so le najpogostejši oz. potencialno nevarni tipi za razvoj malignega melanoma.

 • Če so pravilnih oblik, enakomerno obarvana in so velika 5-6 milimetrov, jih označujemo kot navadna. Običajno imajo bolj pigmentirani ljudje temnejša znamenja. Taka znamenja odstranjujemo le zaradi kozmetičnih razlogov ali stalnega draženja. Dermatološke kontrole so potrebne le, če je takih znamenj zelo veliko, več kot 40, 50.
 • Atipična ali displastična znamenja so pogosto nekoliko večja (5-12 milimetrov), nepravilnih oblik in neenakomerne barve. V življenju se lahko pojavljajo nova in spontano ne izginjajo. Ljudje s številnimi atipičnimi znamenji imajo nadpovprečno verjetnost za razvoj malignega melanoma, zato priporočamo pogostejše zdravniške kontrole in samopregledovanje znamenj. Svetujemo tudi pregled ožjih družinskih članov, odstranitev in histološki pregled večjih, bolj nepravilnih oziroma bolj sumljivih znamenj.
 • Prirojena ali kongenitalna pigmentna znamenja se pojavijo že ob rojstvu ali čez nekaj tednov. Pogosto so dlakava. Na osnovi teh, zlasti, če v premeru merijo več kot 20 centimetrov, se dokaj pogosto razvije maligni melanom, zato  je priporočljiva kirurška odstranitev, ki je večkrat precej težavna.

Vedno moramo biti pozorni pri kakršnih koli spremembah pigmentnih znamenj. Zlasti če se je znamenje:

 • nenadoma povečalo in/ali spremenilo obliko,
 • spremenilo barvo,
 • je občutljivo ali boli,
 • srbi,
 • krvavi,
 • če se pojavi rana,
 • če je znamenje na območju stalnega draženja ali je prišlo do poškodbe.

Izredno pomembno je opazovanje znamenj (vsaj enkrat na mesec pred ogledalom) in ugotavljanje zgodnjih znakov njihovega spreminjanja. V svetu veljajo merila, po katerih najlažje že na pogled ocenimo ali je posamezno znamenje sumljivo ali ne. To so merila A (asimetrija, angl. asimetry), B (robovi, angl. borders), C (obarvanost, angl. colour), D (premer, angl. diameter), E (razvoj, angl. evolution). Melanom se iz obstoječega znamenja razvije le v 1/3 vseh primerov, v 2/3 se pojavi kot novo znamenje.


Maligni melanom

Črni kožni rak ali maligni melanom je najnevarnejši med vsemi oblikami kožnega raka. Večina malignih melanomov (več kot 70%) se pojavi na prej zdravi koži. Zelo hitro zaseva po limfnih poteh, sprva v območje bezgavke, kmalu tudi po krvi v vsa druga tkiva. Pojavi se lahko kjerkoli na koži ali sluznicah, lahko tudi pod nohti. Pri ženskah je pogostejši na nogah, pri moških na hrbtu.  Če je melanom v zgodnji fazi razvoja, ko je tanjši od 0,75 milimetra, je preživetje skoraj 100-odstotno (90-odstotno desetletno preživetje).  Največja nevarnost kožnega melanoma je v tem, da ne nastane takoj.  Včasih zadostuje že krajše, intenzivno izpostavljanje sončnemu sevanju, da se čez leta razvije rakasto znamenje.  Večje tveganja za pojav malignega melanoma imajo ljudje, ki:

 • so že imeli maligni melanom in jim je bil odstranjen (zasevki so mogoči celo 10 let po odstranitvi primarnega tumorja) ali pa ga je imel ožji sorodnik,
 • imajo veliko navadnih pridobljenih pigmentnih nevusov,
 • imajo vsaj eno ali več atipičnih pigmentnih znamenj,
 • imajo rdeče lase ali pege, svetle oči in so svetle polti,
 • so imeli sončne opekline v zgodnjem otroštvu,
 • prejemajo imunosupresivno terapijo,
 • so evropskega rodu in živijo na območjih z visokim sončnim sevanjem (npr. Irci v Avstraliji).

Melanom pogosteje dobijo ljudje, ki jih je v otroštvu sonce tako opeklo, da so dobili mehurje. V nevarnosti so tudi vsi, ki se pogosto sončijo, še posebej pomembno je sončenje pred 30. letom starosti; odmerki sončenja se namreč seštevajo.  Predvsem pa se je treba zavedati, da zdravega sončenja ni. To velja tudi za solarije, ki so dokazano enako škodljivi. Mnogi ljudje menijo, da je sončenje varno, če zagorijo brez opeklin, kar je daleč od resnice. Če koža porjavi pomeni, da je poškodovana.

Glavni način preprečevanja melanoma je omejitev izpostavljenosti sončnim žarkom  v času, ko je UV sevanje najmočnejše (11h- 16h), uporaba primerne obleke, pokrivala, sončnih očal in dermalnih pripravkov z dovolj visokim zaščitnim faktorjem (30 ali več) za zaščito pred soncem. Le-ti nas sicer ščitijo, vendar to ne pomeni, da se, potem ko smo se namazali s kremo, lahko brez tveganja izpostavljamo soncu.


Datum priprave informacije: april 2015


Gorenjske lekarne
Katja Lukan, mag.farm.

 


Anketa


Iskanje