Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Nadomeščanje tekočine ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Nadomeščanje tekočine in soli pri dehidraciji organizma

Nezadostno nadomeščanje izgubljene tekočine in soli vodi v izsušenost organizma oziroma dehidracijo. To se lahko zgodi pri intenzivni telesni aktivnosti, driski, bruhanju, nezadostnem nadomeščanju tekočin v daljšem obdobju, povečanem znojenju, nepravilni in prekomerni uporabi zdravil za odvajanje vode iz telesa ... Izsušenost nastopi kot posledica premajhnega vnosa ali povečane izgube vode iz telesa.
 

Voda ima v človeškem telesu pomembno vlogo

Voda predstavlja kar 60 – 70 % telesne mase človeka. Pri otrocih je delež vode še večji, s starostjo se zmanjšuje. Voda ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, varuje organe in vezivna tkiva ter se nahaja v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah. Telo izgublja vodo preko kože z znojenjem, preko ledvic z urinom, preko pljuč z izdihanim zrakom in preko črevesja z blatom.
 

Kakšni so znaki dehidracije?

Prvi znak je občutek žeje. Na to vpliva več dejavnikov, kot so starost, spol in okolje.
O stopnji dehidracije se orientiramo predvsem po količini in barvi urina. Temno rumen ali rjavo rumen urin, manjša količina urina in manj pogosto uriniranje so jasni pokazatelji pomanjkanja vode v telesu.
Zgodnji znaki dehidracije so tudi glavobol, utrujenost, izguba apetita, suha usta in pospešen pulz.
Opazimo lahko tudi zmanjšano napetost oziroma prožnost kože, zmanjšano vlažnost sluznic ter vdrte oči. Pogosto dehidracijo spremljajo tudi težave z izločanjem blata, ki je gosto, trdo, izločanje pa je le enkrat do dvakrat v tednu, kljub zadostnemu vnosu hrane. Hujša oblika dehidracije lahko vodi tudi v motnje v mišljenju, zmedenost, vrtoglavost in celo v smrt.
 

Skrbimo za zadosten dnevni vnos tekočine, najbolje s pitjem vode

Izgubljeno vodo je potrebno stalno nadomeščati s pitjem nealkoholnih pijač, zlasti vode. Nekaj vode zaužijemo s hrano, nekaj se je tvori pri presnovi hranil v telesu, večji del pa jo zaužijemo ob pitju tekočin. Za odraslo osebo naj bi zadoščalo povprečno 2-3 litra na dan. Pitje vode naj ne zamenja pitje kave, pravega čaja, gaziranih, zelo sladkih in alkoholnih pijač. Kofein, alkohol in sladkor namreč še dodatno povečajo izločanje vode iz telesa. Za zadosten vnos tekočine poskrbimo s pitjem tekočin preko celega dneva, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih dneh ali pri telesnih aktivnostih.
 

Posebno skrb je potrebno nameniti pri otrocih, starostnikih in določenih obolenjih

Ob znakih, ki kažejo na izsušenost organizma pri otrocih ali starostnikih, nastopijo pri driski in bruhanju ali jemanju zdravil, je potrebno poiskati strokovno pomoč.

Otroci in starejši imajo lahko zmanjšan občutek žeje, zato je potrebno še bolj skrbeti za zadosten vnos tekočin tekom celega dneva.

Pomembno je vedeti, da je otrok hitreje prizadet, saj velik delež organizma predstavlja voda, še zlasti, če je otrok bolj suh ali celo pod normalno telesno maso v primerjavi z vrstniki. Če nastopi dehidracija (na primer zaradi driske ali bruhanja), naj otrok dobi tekočino v malih količinah, po žličkah. Pri trajanju težav več kot dan ali dva ter ob poslabšanju pa naj vedno obišče zdravnika, ki se glede na stopnjo dehidracije lahko odloči tudi za sprejem v bolnišnico, kjer otrok dobi tekočino v žilo.
S starostjo je možnost za nastanek dehidracije večja, saj so starejše osebe pogosto nagnjene k premajhnemu vnosu tekočine. Včasih starejši bolniki odklanjajo tekočino, ker je povečan vnos tekočine povezan tudi z večkratnim obiskom stranišča. Lahko so prisotne tudi težave z nehotenim in nenadzorovanim uhajanjem urina, kar je še posebej moteče ponoči in če mora oseba od doma.
Ne glede na vzrok driske je najprej potrebno preprečiti dehidracijo z nadomeščanjem tekočine in elektrolitov. Za to je primerna uporaba peroralne rehidracijske soli.

Bolniki, ki uživajo zdravila, naj skrbijo za ustrezen vnos tekočine. Le bolniki, ki jim je bil svetovan omejen vnos tekočine (na primer pri srčnem popuščanju), naj zaužijejo le priporočene količine.

Povečan vnos toplih tekočin je svetovan pri zdravljenju bakterijskih in virusnih obolenj.

Prevelika izguba telesnih tekočin lahko nastopi tudi v primeru nepravilne uporabe zdravil za odvajanje vode iz telesa. Težave z dehidracijo in elektrolitskim ravnovesjem lahko nastopijo zlasti v primerih, če jih bolniki uživajo v prevelikih količinah in prepogosto.


Nadomeščanje tekočine pri telesni aktivnosti

V času fizične aktivnosti (športne dejavnosti, delo na prostem …) je potrebno spiti dva do štiri kozarce hladne (ne mrzle) brezalkoholne pijače na uro. Smiselno je uporabljati tudi izotonične raztopine, ki nadomeščajo ogljikove hidrate in elektrolite, ki se izgubljajo s potenjem. Z uporabo teh raztopin prispevate k ohranjanju vzdržljivosti pri daljših telesnih naporih ter povečujete absorpcijo vode med telesno dejavnostjo. Rehidracijske soli za pripravo raztopine so na voljo tudi v lekarnah, kjer vam bomo svetovali tudi, kako jih pravilno uživati, da preprečite dehidracijo, izboljšate vzdržljivost in poskrbite za dobro počutje.


Datum pregleda informacije: avgust 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.


Anketa


Iskanje