Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Naravna nega kože

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Naravna nega kože

Nega kože je bila za človeka zelo pomembna že pred več tisočletji. Najprej je bil njen namen predvsem zaščita kože pred neugodnimi vplivi okolja in ohranjanje zdrave kože zaradi preprečevanja poškodb in vnetij. Kasneje je postajal vse pomembnejši tudi lep videz kože.

Koža je največji človeški organ, sodeluje v številnih fizioloških procesih, ki so pomembni za optimalno delovanje našega telesa. Predstavlja pregrado med notranjostjo telesa in okolico, preprečuje izhlapevanje vode iz telesa, skrbi za zaščito pred vdorom snovi iz okolice, sodeluje pri obrambi pred škodljivimi zunanjimi vplivi in uravnavanju telesne temperature ter je del imunskega sistema. Zgradba kože je kompleksna, vsaka plast ima strukturno in funkcijsko različno zgradbo in svoj pomen za delovanje in tudi videz kože. Ločimo štiri osnovne tipe kože: mastna, suha, mešana in občutljiva koža.

Danes so dosegljive številne informacije o kozmetičnih izdelkih in njihovi uporabi, zato je izbira težka tudi zaradi številnih, včasih tudi nasprotujočih si informacij. Morda je to eden od razlogov, zakaj vse več uporabnikov želi negovati kožo obraza, rok in telesa z naravnimi izdelki. Tako se na nek način vračamo k začetkom uporabe različnih snovi za kozmetične namene. Pri izboru je poleg učinkovitosti, prijaznosti za uporabo in kakovosti pomembna tudi varnost izdelkov in snovi, ki jih želimo uporabljati za nego kože.

Uporaba naravnih snovi, ki jih lahko nanašamo samostojno ali v zmeseh, je nekoliko enostavnejša in zato tudi varnejša, kot uporaba izdelkov z zapletenimi nosilnimi sistemi naravnih učinkovin. Najpogosteje za takšno uporabo predlagamo nekatera olja, masla in voske. Njihova uporaba temelji na večtisočletnih izkušnjah in so bogat vir fiziološko aktivnih snovi.

Arganovo olje uporabljamo že stoletja, primerno je za nego suhe kože, ker izrazito izboljša njeno vlažnost, ugodno vpliva tudi na aknasto, vneto in k alergijam nagnjeno kožo. Avokadovo olje je primerno za nego suhe in razpokane kože, ki ji primanjkuje vlažnosti. Olje granatnega jabolka je izbira za nego zahtevne zrele kože. Kokosovo olje poveča vlažnost kože. Konopljino olje svetujemo za nego suhe in zrele kože, lahko v zmeseh z obstojnejšimi olji (arganovo, avokadovo…). Laneno olje lahko uporabljamo za nočno nego pri atopijski koži. Mandljevo olje uporabljamo zelo pogosto in je primerno za nego vseh vrst kože. Marelično olje svetujemo za nego občutljive kože. Olivno olje je eno najpogosteje uporabljenih olj, služi tudi za izdelavo rastlinskih oljnih izvlečkov. Olje pšeničnih kalčkov uporabljamo za nego suhe, zrele in vnete kože. Sezamovo olje poleg nege suhe in občutljive kože uporabljamo tudi za masažo. Svetlinovo olje ima ugoden vpliv na kožo pri atopijskem dermatitisu. Šipkovo olje blagodejno vpliva na gladkost kože in zmanjšanje gub. Olje grozdnih pešk je primerno za nego mastne kože z aknami. Kakavovo maslo uporabljamo za nego suhe kože, največ pa za nego pri sončenju. Velja upoštevati, da ne predstavlja zaščite pred soncem. Karitejevo maslo svetujemo za nego suhe, razdražene, k alergijam nagnjene kože predvsem zaradi njegovega regeneracijskega učinka. Jojobino olje je po kemijski sestavi vosek, zaradi protivnetnega delovanja blagodejno vpliva na vneto in razdraženo kožo.

Izbor naravnih izdelkov za nego kože je izjemno pester, ni pa odveč opozorilo pred zavajajočimi trditvami o njihovih učinkih, saj čudežnega pripravka, ki bi ustrezal vsem našim željam, še ne poznamo. Pri izbiri se posvetujte s strokovno usposobljenimi svetovalci, ki poznajo kakovost izdelkov, ker je le-ta eden od temeljev za varno uporabo in doseganje namena uporabe izdelka – zdrave in lepe kože.

Pripravila: Jana Cilenšek, mag.farm., spec.

Datum priprave: November 2017


Anketa


Iskanje