Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Navodila za ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Navodila za odstranjevanje klopov


Klopi - preventiva in odstranjevanje

Ob gibanju v naravi se zaščitimo
Ljudje večkrat pravijo, da je klop najnevarnejša "zver" pri nas, nekateri pa si zaradi klopov ne upajo več v gozd. Pretiran strah pred boleznimi, ki jih klopi prenašajo - pri nas sta najbolj znani in pomembni lymska borelioza in klopni meningoencefalitis, je odveč, potrebni pa sta previdnost in ustrezno ukrepanje.
Delo v gozdu oziroma zahajanje v območja, kjer je veliko klopov, sicer pomeni določeno tveganje zaradi bolezni, ki jih prenašajo klopi, vendar ima bivanje v naravi številne pozitivne učinke, ki to nevarnost zagotovo odtehtajo. Poleg tega je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, na srečo razmeroma majhna, in to iz več razlogov:

 • ker niso okuženi vsi klopi, ampak le manjši del,
 • ker pride do okužbe redko, tudi če nas vbode okužen klop,
 • ker le del oseb, pri katerih nastane okužba, tudi zboli.
   

Sorazmerno majhno tveganje za nastanek bolezni, ki jih prenašajo klopi, se da z enostavnimi ukrepi še zmanjšati:

 • Ko gremo v naravo, bodimo primerno oblečeni. Telo naj bo čim bolj pokrito: hlače naj bodo dolge, s hlačnicami v obuvalu, srajca z dolgimi, zapetimi rokavi, oblačila pa svetle barve, saj na njih lažje opazimo klope.
 • Možna je tudi zaščita z repelenti, vendar zaščita s sredstvi za odganjanje mrčesa ni povsem zanesljiva in deluje sorazmerno kratek čas. Ta sredstva so tudi potencialno škodljiva, še posebno ob pogosti in nepravilni uporabi.
 • Če klopa dobimo, ga čim prej odstranimo.


Odstranjevanje klopov

1. Kdo: vsak naj si odstrani klopa sam.
Odstranjevanje klopov namreč:

 • ni naloga zdravstvene službe oziroma je to le v izjemnih primerih,
 • ne more biti razlog za obisk ambulante ob 3h ponoči in
 • ni razlog za kirurški poseg.

2. Kdaj: čim prej.
Najpomembnejše je, da se takoj, ko pridemo iz gozda, pregledamo in odstranimo prisesane klope. Če to naredimo dovolj zgodaj, je možnost okužbe manjša.

3. Kako: klopa primemo s pinceto tesno ob koži in previdno izvlečemo.
Če to naredimo sunkovito, je več možnosti, da se bo zatrgal. Če ostane rilček v koži, to za prenos okužbe s klopa na človeka sicer ni nevarno, lahko pa rilec in del telesa, ki ostane v koži, povzroči ognojitev.
V redkih primerih delčka klopa, ki ostane v koži, z enostavnimi postopki ne uspemo odstraniti. To ni in ne sme biti razlog za kirurški poseg. V takih primerih je najbolje počakati in odstranitev preložiti za nekaj ur oziroma na naslednji dan.
Nekateri skušajo odstraniti klopa tako, da ga vrtijo v smeri urnega kazalca ali nasprotni smeri, drugi kanejo na klopa kapljico olja ali sline. Ti načini odstranjevanja so uspešni predvsem v primerih, ko so klopi prisesani razmeroma kratek čas, manj uspešni od odstranjevanja s pinceto pa, kadar jih odkrijemo kasno in so zariti globoko v kožo.


Datum pregleda informacij: avgust 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje