Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Nega kože pozimi

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Nega kože pozimi

V hladnem zimskem času je naša koža podvržena mnogim ekstremnim spremembam. Nizke temperature, veter in suh zrak zaradi centralnega ogrevanja lahko hitro povzročijo zelo suho in razdraženo kožo, ki postaja razpokana, luskava, srbeča, pekoča ter daje občutek trajnega neugodja. Kot taka pa je tudi močneje podvržena vnetju in raznim infekcijam, saj izgublja sposobnost samoobrambe in zaščite. Negi kože moramo v zimskem času zato posvetiti posebno pozornost, da ohranimo njeno prožnost in vitalnost. Zaradi nenehnega menjavanja hladnega in vlažnega zraka s toplim in suhim zrakom potrebuje koža več hranljivih snovi in nege kot sicer. Le s primerno nego kože, s katero jo zaščitimo pred škodljivimi zunanjimi dejavniki in jo hkrati oskrbimo tudi z zadostno količino vlage, lahko preprečimo pojav njenega izsuševanja.

V zimskem času je tako priporočljiva vsakodnevna uporaba kozmetičnih izdelkov, ki kožo vlažijo in hkrati tudi mastijo. Pri izbiri ustreznega kozmetičnega izdelka za nego kože obraza in telesa bodimo pozorni na to, da se odločimo za takega, ki ima obogateno formulo. Tak izdelek ima višji delež maščobnih komponent, ki so ključne za tvorbo zaščitnega sloja na kožni povrhnjici, s pomočjo katerega se zmanjša izguba kožne vlage zaradi izhlapevanja. Prav tako tak izdelek s svojim izolacijskim učinkom ščiti kožo pred mrazom in vetrom. Izdelek naj vsebuje tudi vlažilne komponente, ki bodo kožo ohranjale vlažno in prožno tekom celega dne, saj je le takšna koža v ustrezni formi, da lahko nemoteno opravlja svoje funkcije.

Pozimi so najbolj na udaru izpostavljeni deli telesa: obraz, ustnice in roke, katerim moramo posvetiti še posebno pozornost in jih primerno zaščititi pred izsušitvijo. Pomembno je, da ustnice večkrat na dan namažemo z zaščitim mazilom za ustnice.  Pazljivi bodimo tudi pri umivanju. Ne smemo pretiravati z vročimi prhami ali kopelmi, prav tako ni primerno prepogosto umivanje. Priporočljivo je, da za umivanje uporabljamo le blaga mila in vodo, ki nima več kot 35 °C. Takoj po prhanju ali kopanju pa na celotno telo nanesemo negovalno kremo, ki je primerna za nego suhe kože. Na ta način zagotovimo, da koža ostane dlje časa navlažena.  Najbolj občutljiva je koža na rokah, ki je tanjša kot na obrazu, zato roke po vsakem umivanju dobro namažemo z mastno in hranilno kremo. V hladnem vremenu pa je priporočljivo vedno nositi tople rokavice, ki nudijo termično zaščito in ohranjajo vlažno okolje, kar blagodejno vpliva na kožo rok, obraz pa je priporočljivo zaščititi s šalom.

Zelo pomembno je tudi, da ne pozabimo na UV-zaščito, posebno kadar se zadržujemo večji del dneva na snegu in v visokogorju. Najbolj primerne so zaščitne kreme s kombinacijo kemičnih in fizikalnih UV filtrov. Priporočljive so emulzije tipa voda v olju ali celo popolnoma brezvodni pripravki. Losjoni in vlažilne kreme niso primerne v tem letnem času  saj ne nudijo zadostne zaščite pred ekstremnimi vremenskimi vplivi.


Datum priprave informacije: januar 2015


Gorenjske lekarne
Maja Podlipnik, mag. farm.


Anketa


Iskanje