Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Negovanih nog naokrog

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Negovanih nog naokrog

Naše noge in stopala sodijo med najbolj izpostavljene dele telesa, ki jim posvečamo premalo pozornosti. Kako pomemben del človeškega telesa so, se zavedamo šele, ko nastopijo resne težave.
Probleme, s katerimi se soočamo, lahko okvirno razdelimo v dva pomembna sklopa:

Bolezni in okvare opornega ter gibalnega dela nog

 • slaba telesna drža
 • plosko stopalo
 • nepravilnosti v kolenskem delu
 • različne težave v stopalu (petni trn, kladivasti prsti, deformacija nožnega palca (hallus valgus), otrdeli palec itd.)

Bolezni kože spodnjih okončin

 • kožna vnetja
 • glivične okužbe
 • virusna obolenja
 • bolezni nohtne plošče
 • tumorji in fizikalno- kemične poškodbe

Nekatere izmed navedenih težav brez dvoma zahtevajo zdravniško diagnosticiranje in oskrbo. 
Kaj pa lahko storimo sami, kako prepoznamo težavo in kakšno profesionalno nego lahko privoščimo stopalom, kar v udobju domačega okolja?

Najpogostejša začetna težava predvsem v zimskem času je trda koža na petah stopal oz. na mestih, ki so izpostavljena dolgotrajnim pritiskom in obremenitvam. Trdo kožo opisujemo kot na povrhnjici nakopičene in neodstranjene poroženele odmrle celice. Je posledica splošne izsušenosti kože, kateri so podvrženi predvsem starejši, vedno več težav pa ima tudi aktivna populacija. Temu botrujejo vsakodnevne obremenitve, stres,neustrezna nega, neprimerna obutev, tudi neprimerna teža in druge težave, ki sčasoma pustijo posledice na nogah.

Trda koža lahko zaradi svoje neelastičnosti in poroženelosti pripelje do resnega problema - nastanka ragad oziroma razpokane in vnete kože, ne le na petah stopal, temveč po celotnem podplatu. Ragade so različno globoke, poroženela koža ob robovih pa ovira celjenje.

Na mestih, kjer je koža izpostavljena dolgotrajnemu in ponavljajočemu se pritisku, se zmanjša cirkulacija krvi, poveča se debelina rožene plasti in če je to mesto manjše in trdo, govorimo o otiščancu.

Kadar je koža dvignjena iz nivoja in napolnjena s tekočino, govorimo o žulju. Če le ta poči in se raztrga, nastane na mestu plitva ranica, kar lahko privede do okužbe.

Kurje oko je posebna oblika hiperkeratoze (prekomerne poroženelosti kože). Pogosto se skriva pod otiščancem kot nekakšen trn, ki se zajeda globoko v kožo in ga je težko odstraniti. Mesto je zelo boleče, vzrok za nastanek pa je skoraj vedno nepravilna obutev.

Glivična obolenja ali mikoze so v zadnjem času ena izmed najbolj pogostih težav pri negi nog. V naravi je znanih več kot 120.000 vrst glivic. Med njimi je približno 50 vrst takšnih, ki povzročajo bolezenska stanja in nadaljne kontaktne okužbe. 
Kako jih prepoznamo?
Glivični nohti so rumeni, zadebeljeni, se drobijo, nimajo leska. Glivice ne napadajo direktno same nohtne plošče, temveč vsebino pod njo, kar daje stopalu tudi neprijeten vonj.

Dejavniki tveganja za nastanek glivičnih okužb so:

 • sladkorna bolezen
 • bolezni ožilja
 • hiperhidroza (prekomerno potenje)
 • tesna obutev
 • deformacije stopal
 • poškodbe nohtov. 
   

Kako si pomagamo pri navedenih težavah?

Trdo kožo predhodno omehčamo bodisi z namakanjem nog v kopeli. Za mehčanje lahko uporabimo tudi piling, čistilno peno (predvsem pri sladkornih bolnikih) ali mazilo, ki lušči zadebeljene plasti poroženele kože. Stopalo osušimo in s posebnim rezilom ali strgalom odstranimo poroženelo plast. Tipamo in opazujemo barvo kože – le-ta ne sme postati živo rožnata ali rdeča. Razkužimo, očiščeno površino in stopala pa nahranimo z izdatno negovalno kremo. Kreme in balzami zaščitijo kožo, jo mehčajo, lahko jo grejejo ali hladijo, pospešijo prekrvavitev, dajo občutek svežine in preprečujejo nastanek neprijetnega vonja. 
Če so na stopalu prisotne ranice, druge poškodbe ali glivične okužbe, nog ne namakamo!

Podobno ukrepamo pri otiščancu in kurjem očesu, če le-ta ne sega pregloboko. Pomagamo si s tekočino proti kurjim očesom, mazilom ali obližem, ki ga ustrezno namestimo na prizadeto mesto. Sledimo navodilu za uporabo, ki je priloženo izdelku.

Pri žulju razkužimo problematično mesto in s sterilno iglo prebodemo rob žulja. S tem, ko tekočina izteče, sprostimo pritisk in zmanjšamo bolečino. Razkužimo in mesto oskrbimo s sterilno gazo.

Glivične okužbe nohtov zahtevajo veliko pozornosti in trdega dela za odpravo bolezni. V lekarnah je na voljo paleta izdelkov, ki zagotavljajo odpravo okužbe na nohtih, med prsti na in celotnem stopalu. Lahko so v obliki pisal, ki vsebujejo izvlečke eteričnih olj čajevca, sivke, modre ciprese, v obliki tekočih gelov, pršil, mazil, ki delujejo lokalno protiglivično. Pri hujših glivičnih obolenjih pa je potrebno sistemsko zdravljenje s protiglivičnimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik.

Pri osebah s sladkorno boleznijo pogosto govorimo o diabetičnem stopalu. Diabetično stopalo je izraz za kronični zaplet na nogi osebe s sladkorno boleznijo, ki nastane zaradi okvar velikih in malih žil ter živčevja. Ob dodatnih manjših poškodbah, lahko ti dejavniki vodijo v različno velike kronične razjede (ulkuse) na nogah, ki se zelo počasi celijo ter so vstopno mesto za vdor bakterij in razvoj okužbe. 
Naloga osebe s sladkorno boleznijo je torej redno samopregledovanje nog s pomočjo ogledala. Bolnik ne sme hoditi bos, stopala naj bodo zavarovana z ustrezno obutvijo, ki imajo rob brez šivov, mehak zgornji del, večplasten podplat, lahko tudi vložek za zmanjševanje pritiskov. Stopala naj bodo čista in suha, še posebno med prsti. Osebo s sladkorno boleznijo zaradi slabe prekrvavitve pogosto zebe v noge, zato naj nosijo tople nogavice iz naravnih materialov, ki se dobro prilegajo stopalu.


Kaj lahko naredimo sami?

Skrbimo za redno higieno, kar pomeni, da so nohti kratko pristriženi, uporabljamo lasten pribor, ki ga po uporabi razkužimo, lastne brisače, oprane pri temperaturi nad 40 °C. Temeljito osušimo predele med prsti. Nogavice naj bodo bombažne, čevlji udobni in iz zračnih materialov. Pri povečanem potenju nog uporabljamo posipe, tekočine, mazila, ki delujejo protiglivično.
Zavedajoč se, da dnevna higiena nog ni le rutinsko dnevno opravilo, temveč nadgradnja tega, pripeljemo naše noge zdrave, negovane in v popolni kondiciji v pozno jesen življenja.


Datum pregleda informacije: oktober 2017


Gorenjske lekarne
Jolanda Bavec-Konec


Anketa


Iskanje