Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Plenični izpuščaj

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Plenični izpuščaj

Koža dojenčka oziroma majhnega otroka se še razvija, je nežnejša in precej tanjša kot pri odraslem in tako je občutljivejša za številne škodljive dejavnike iz okolja. Trdovratno vnetje pod plenicami je lahko vzrok mnogih neprespanih noči in jokavosti dojenčka ali majhnega otroka, vendar pa s primerno higieno ter nego in ustreznimi sredstvi lahko dobimo bitko proti blažjim oblikam pleničnega izpuščaja.

Dermatitis pod plenicami je nealergijsko dražeče vnetje kože v predelu plenic. Spremembe se najpogosteje pojavljajo pri otrocih med 3. in 9. mesecem življenja in pri starejših inkontinenčnih osebah. Najpogostejši vzrok za nastanek pleničnega izpuščaja je draženje kože z izločki (urin in blato). Pod plenicami je koža vlažna, topla in razdražena, zmanjšana kislost omogoča aktiviranje encimov v blatu, ki nato poškodujejo kožo. V začetku je koža rdeča in vlažna, kasneje postane suha in luskasta, pojavijo se lahko mehurji, stanje se lahko poslabša. Dojenčki in otroci, ki so bolj podvrženi alergijam, so še bolj občutljivi za draženje kože. V vročih dneh se stanje lahko še poslabša, prav tako pa tudi ob pojavu driske zaradi različnih vzrokov (izraščanje zob, zdravljenje z antibiotiki…).
 

Nega kože pod plenicami

Za čiščenje ritke se svetuje uporaba neagresivnih sredstev, najbolje je uporabiti bombažne krpice in čisto mlačno vodo. Očiščeno ritko po umivanju dobro osušimo. Priljubljeni robčki za enkratno uporabo pogosto vsebujejo številne dodatke, dišave, ki lahko poslabšajo stanje vnete ritke. Robčke uporabimo le, kadar nam čista voda ni dosegljiva, torej na izletih, potovanjih… Za vsakodnevno nego občutljive otroške kože pod plenicami se lahko uporablja hladilno mazilo, ki kožo varuje pred škodljivimi vplivi izločkov in vlage pod mokrimi plenicami ter preprečuje in blaži draženje kože in rdečico.
 

Lajšanje težav in zdravljenje

 • vneta koža predvsem na stiku s plenicami oz. lepilnim trakom
  Če je koža vneta predvsem na stiku s plenicami oz. lepilnim trakom, je precej možen vzrok vnetja tudi preobčutljivost na sam material plenic. V tem primeru najprej poizkusite z zamenjavo plenic in uporabo hladilnega mazila, ob hujših vnetjih ali, če ukrep zamenjave ne zadostuje, pa je potreben obisk pri pediatru.
   
 • blažje vnetje
  V začetni fazi v večini primerov zadostuje pravilna nega in higiena. Pri blažjih vnetjih si lahko pomagamo z uporabo mazil, ki pomirjajo vneto kožo, jo ščitijo pred draženjem ali pospešujejo obnavljanje in celjenje kože (npr. praška pasta oz. mazila s cinkovim oksidom, mazilo z dekspantenolom, ribje mazilo). Če je možno, otroka za krajši čas pustimo brez plenice, tako da se koža zrači. V hujših primerih ali kadar pride do okužbe z drugimi organizmi, je potrebno zdravljenje pod zdravniškim nadzorom.
   
 • hujše vnetje
  Kadar so težave posledica zunanjega draženja, ko je ritka zelo vneta in rosi, se lahko uporabi obkladke s fiziološko raztopino. Po presoji zdravnika boste morda morali uporabiti kortikosteroidno kremo z zmernim učinkom. Čez noč pa kožo lahko zaščitite z mazilom , ki vsebuje cinkov oksid.
   
 • vneta koža v kožnih gubah in pregibih
  Kadar je koža pod plenicami vneta tudi v kožnih gubah in pregibih, ki pri običajnem pleničnem izpuščaju zaradi draženja ni značilno, moramo pomisliti na glivično okužbo. Novorojenčki in dojenčki, stari med 2. in 4. mesecem starosti, so dovzetnejši za okužbe s kvasovkami iz rodu Candida. Glivice se lahko namnožijo tudi ob jemanju antibiotikov in posledičnimi morebitnimi driskami. Vedno je smiselno pregledati tudi ustno sluznico, če so vidne belkaste obloge zaradi pogoste sočasne glivične okužbe kože pod plenico in ustne sluznice.
  Pri previjanju bodite pozorni, če je koža vneta tudi v pregibih - v tem primeru je smiselna uporaba antimikotične kreme. Ponoči se na kožo zopet lahko nanese mazilo s cinkovim oksidom.

Obisk pri pediatru ali dermatologu je potreben v vsakem nejasnem primeru oziroma, če izpuščaj ob aplikaciji obkladkov in zaščitnih ter negovalnih mazil ne mine v nekaj dneh.

Slovarček:
inkontinenca - nezmožnost zadrževanja urina in/ali blata
dermatitis - vnetje kože z značilnimi znaki vnetja zaradi vpliva škodljivih dejavnikov, ki delujejo v koži ali pa pridejo v kožo po stiku od zunaj
antimikotik - zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje glivičnih okužbDatum priprave informacije: marec 2014
 

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.


Anketa


Iskanje