Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Pravilna in varna ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Pravilna in varna uporaba različnih farmacevtskih oblik pri otrocih

Pravilna in varna uporaba različnih farmacevtskih oblik pri otrocih

Farmacevtska oblika je tehnološka oblika zdravila, v katero vgradimo določeno učinkovino. Odloča o bistvenih lastnostih zdravila kot je na primer dostop zdravila do ustreznega tarčnega mesta, zagotavljanje učinkovitosti v določenem časovnem obdobju, lahko pa na primer omogoči tudi dobro prenašanje zdravila … Pri otrocih so ene izmed najpogosteje uporabljenih farmacevtskih oblik sirupi, svečke, kapljice in mazila za oko ter inhalatorji.

Sirupi

Sirup je gosto tekoča snov sladkega okusa, ki vsebuje najmanj 45% saharoze ali drugega sladila. V obliki sirupa so zdravila za zniževanje povišane telesne temperature in proti bolečinam, zdravila proti kašlju oziroma za izkašljevanje, zdravila proti alergiji, vitamini in minerali … Pri otrocih je to večinoma priljubljena oblika, saj velika količina sladil in najrazličnejše arome prekrijejo neprijeten vonj ali okus zdravila, zaradi katerega otroci pogosto odklanjajo jemanje.

Sirup pred vsako uporabo dobro pretresemo, saj se učinkovina pogosto čez čas usede na dno stekleničke. Za pravilno odmerjanje moramo uporabiti priložene odmernike (merilno žličko, brizgo …) in ne jedilnih ali čajnih žlic, ker tako odmerjanje ni dovolj natančno. Pogoji shranjevanja vplivajo na učinkovitost zdravila, zato jih je potrebno upoštevati. Na pogoje shranjevanja in rok uporabnosti sirupa opozori tudi farmacevt v lekarni ob izdaji zdravila.

Svečke

Svečka je farmacevtska oblika, ki je namenjena vstavljanju v zadnjično odprtino oziroma danko. Zdravila v obliki svečk pri otrocih večinoma uporabljamo za zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje bolečine ali za odvajanje blata. Največkrat se te oblike poslužujemo pri otrocih, kadar se želimo izogniti težavam pri požiranju zdravila (na primer pri dojenčkih in mlajših otrocih, pri bruhanju …), pa tudi kadar potrebujemo hitrejši nastop delovanja ali samo lokalno delovanje v črevesju.

Svečko uporabimo tako, da pretrgamo plastični ovoj po zarezi in izluščimo svečko. Z eno roko dvignemo in položimo otrokove nogice na njegov trebušček. Z drugo roko svečko s konico naprej vstavimo v danko. Če se svečke zmehčajo, jih je potrebno pred odpiranjem ovojnine splakniti z mrzlo vodo ali pustiti nekaj časa v hladilniku ter šele potem izluščiti in uporabiti. Kadar je odmerek ½ svečke, svečko razpolovimo tako, da jo prerežemo po dolžini. Po vstavitvi svečke za kratek čas stisnimo obe polovici ritke skupaj in na prijeten način zamotimo otroka.

Kapljice in mazila za oko

Pri zdravljenju očesnih bolezni uporabljamo kapljice in mazila za oko, za katere je zahtevana odsotnost živih mikroorganizmov, kar imenujemo sterilnost.

Pred uporabo je potrebno prebrati priložena navodila in upoštevati navedene postopke. Otrok mora glavo nagniti nazaj. Pri manjših otrocih je dobrodošla tudi pomoč druge osebe, ki bo nagnila in držala glavo otroka ter ga zamotila. Nato rahlo potegnemo spodnjo očesno veko navzdol, da nastane »žepek«- to je veznična vrečica med veko in očesom. Pri kapljicah kanemo eno kapljico oziroma pri mazilu iztisnemo približno 1 cm mazila v nastali žepek. S konico plastenke ali tube se ne dotikamo očesa, veke, kože v bližini ter drugih površin, saj lahko pride do okužbe zdravila.

Če je otrok nemiren in kapljica zgreši oko, poskusite ponovno. Zdravila za oko je potrebno uporabljati toliko časa in v takšnih intervalih kot je določil zdravnik, tudi če se stanje hitro izboljša. Kadar je potrebno vkapati več kot eno kapljico ali se otrok sočasno zdravi z več različnimi kapljicami, je potrebno med dvema kapljicama počakati 5 do 10 minut, da se sproti ne izpirajo. Če je zdravnik predpisal sočasno uporabo tako kapljic kot mazila, najprej vkapamo kapljice in nato z vsaj 10 minutnim presledkom nanesemo še mazilo. Po nanosu mazila je vid lahko nekaj časa nejasen, kar povemo tudi otroku.

Inhalatorji

Pri obolenju dihal uporabljamo zdravila v obliki inhalatorjev (pršilnik ali inhalator v obliki prahu). Pri zdravljenju otrok je pomembno tudi sodelovanje staršev, ki mlajšim otrokom dajejo zdravila, pri starejših otrocih pa jemanje zdravila nadzorujejo. Za neučinkovito zdravljenje ali poslabšanje bolezni je pogosto kriva tudi nepravilna tehnika uporabe inhalatorjev. Kot pomoč pri vdihovanju lahko uporabimo nastavek za inhaliranje, poznan kot "podaljšek z masko" ali "buča". Pred uporabo inhalatorjev se je tako potrebno seznaniti s pravilno tehniko inhaliranja, ki je ponazorjena v priloženem navodilu za uporabo, oziroma jo prikažejo v ambulanti ali lekarni.

 

Polona Gabrovšek, mag. farm.
Datum priprave informacije: maj 2017 


Anketa


Iskanje