Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Rastlinska olja – ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Rastlinska olja – darilo narave naši koži

Nekaj kapljic mandljevega, olivnega, arganovega ali katerega drugega rastlinskega olja je najbolj naravna nega, ki jo lahko podarimo koži. Rastline tvorijo v svojih plodovih in semenih maščobna olja, da bi le-ta kot vir hrane omogočila rast nove rastline. Že naši predniki so ugotovili, da lahko olja, iztisnjena iz semen in plodov različnih rastlin, uporabijo v prehrani. Obenem so rastlinska olja tudi najstarejše poznano sredstvo za ohranjanje zdrave in lepe kože ter nego las.
V današnjem času, ko se ljudje vedno bolj vračamo k naravi, je zanimanje za rastlinska olja v velikem porastu. Najdemo jih kot sestavine številnih kozmetičnih izdelkov, na voljo pa so tudi kot čista rastlinska olja, brez vseh dodatkov. 

 

Kako se rastlinska olja razlikujejo med seboj

Vsako rastlinsko olje je posebno in ima svojo značilno kemijsko sestavo, ki se odraža v vonju, barvi, občutku na koži in negovalnih lastnostih.
Osnovni gradniki rastlinskih olj so trigliceridi, sestavljeni iz glicerola in maščobnih kislin. Te kisline se, glede na rastlinski vir, precej razlikujejo in so tiste, ki določajo, kako gosto in mastno bo olje, kako hitro se bo vpilo v kožo, kakšni bodo učinki na koži, kakšna bo obstojnost olja ...
Poleg trigliceridov vsebujejo rastlinska olja številne druge sestavine z blagodejnim delovanjem na kožo. Najbolj znan je vitamin E, katerega naloga je, da kot antioksidant ščiti olje pred tem, da bi postalo žarko, ob nanosu na kožo pa jo varuje pred stresnimi vplivi okolja, ki so pomemben povzročitelj staranja kože. Največ vitamina E vsebuje olje pšeničnih kalčkov, bogat vir je tudi arganovo olje.


Kakšni so učinki rastlinskih olj na kožo

Naša koža vsebuje v svoji zgornji plasti maščobe, ki predstavljajo naravno maščobno zaščito. Le-ta varuje kožo pred izgubo vode in pred škodljivimi vplivi okolja. Kožo ščiti tudi loj, ki ga na njeno površino izločajo žleze lojnice. Te kožne maščobe so po svoji sestavi sorodne sestavi rastlinskih olj, torej ni presenetljivo, da jih koža zelo dobro sprejme.
Z leti prične koži primanjkovati lastnih maščob, kar vodi v zmanjšano naravno maščobno zaščito, to pa povzroči prekomerno suho kožo. Iz tega razloga so rastlinska olja posebej blagodejna za suho kožo, saj nadomestijo izgubljeno maščobo ter tako pomagajo pri obnovi naravne zaščite kože in ohranjanju vlage v koži. Po uporabi olj je koža mehka, gladka in prožna.
Posamezna olja vsebujejo tudi sestavine, ki izboljšujejo strukturo kože, podpirajo sposobnost njenega obnavljanja, pomirjajo obremenjeno kožo in jo ohranjajo zdravo.

 

Kako izberemo pravo rastlinsko olje za svojo kožo

Ni vsako olje primerno za vsako kožo. Pri izbiri olja upoštevamo tip kože in osnovne lastnosti olja. Tako bomo za nego suhe, zrele in problematične kože izbrali arganovo olje. Blago marelično olje je zelo primerno za nego občutljive kožo. S šentjanževim oljem bomo pomirili razdraženo in pordelo kožo, obremenjeno zaradi izpostavljanja soncu. Mešano in mastno kožo lahko negujemo z jojobinim  oljem, ki se v kožo zlahka in zelo hitro vpije, zato na koži ne pusti mastnega občutka in ne maši por.
 

Kako uporabljamo rastlinska olja

Najboljši učinek dosežemo, kadar olje nanesemo na kožo, ki smo jo tik pred tem navlažili z vodo, tonikom, gelom aloe vera … Tako bo koža še bolje navlažena, saj tanka plast olja na njeni površini »ujame« vodo, ki smo jo nanesli s tonikom ali drugim vlažilnim sredstvom. Za intenzivno nego kože, ki ji izrazito primanjkuje maščobe in vlage, po nanosu olja namažemo na kožo tudi kremo. Predvsem pozimi skrbimo, da koži zagotovimo dovolj maščobe za zaščito pred ostrimi pogoji okolja, ki kožo še dodatno obremenijo in izsušijo.
 

Kako shranjujemo rastlinska olja

Olja so zaradi svoje sestave nagnjena k temu, da hitro postanejo žarka. Proces kvarjenja se še pospeši, ko so olja izpostavljena zraku, svetlobi ali visokim temperaturam. Zato je najbolje, da si priskrbimo manjšo količino olja, v steklenički iz temno obarvanega stekla, ki olje ščiti pred vplivom svetlobe. Po odprtju shranjujmo olje v dobro zaprti steklenički, na suhem in hladnem mestu.

 

Datum priprave informacije: oktober 2016

Gorenjske lekarne

Tjaša Prevodnik, mag. farm., spec.


Anketa


Iskanje