Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Uporaba zdravilnih ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Uporaba zdravilnih pripravkov rastlinskega izvora pri otrocih

Prevladuje mnenje, da so rastlinski pripravki blažji, naravni in zato manj škodljivi kot zdravila sinteznega izvora. Pogosto jih zato izdelujemo tudi sami. Vendar tudi zdravilne rastline in pripravki iz njih lahko povzročajo različne neželene učinke. Najpogosteje so to alergije, zastrupitve zaradi prevelikega odmerka ali predolgotrajne uporabe in zastrupitve s strupeno rastlino, ki je po pomoti primešana v zeliščni pripravek.

Majhnim otrokom ne dajajmo zdravilnih rastlin, ki jih sami naberemo in jih ne poznamo zelo dobro!

Domači izvlečki rastlinskega izvora kot topilo najpogosteje vsebujejo alkohol. To je potrebno upoštevati še posebno pri majhnih otrocih, saj razgradnja alkohola pri njih poteka počasneje. Poleg tega je potrebno dobro poznati zdravilne rastline, ne samo namena uporabe, ampak tudi kateri del rastline uporabimo za pripravek,  kdaj (npr. ob katerem letnem času, katerem delu dneva) in kje (npr. primerna prst, ne ob prometnih cestah, bližini industrije) jih potrebno nabrati, da bodo vsebovale vse potrebne snovi. Poznati moramo tudi način priprave različnih pripravkov (čaji, infuzi, tinkture, oljni izvlečki ...) in način shranjevanja zdravilnih rastlin. Vse rastline, ki so namenjene uporabi pri odraslih, tudi niso primerne za otroke. Tako se na primer odsvetuje uporaba drog s pomirjevalnim in uspavalnim učinkom pri mlajših otrocih. Vse to pa je upoštevano v zdravilih rastlinskega izvora v lekarnah.

Zdravila rastlinskega izvora v obliki zdravilnih čajev, sirupov ali kapljic, ki so dosegljiva v lekarni,  so lahko učinkovita pomoč pri lajšanju blažjih zdravstvenih težav otrok, kot so npr. prehladna obolenja ali prebavne težave. Znanje, pridobljeno na podlagi dolgoletnih izkušenj uporabe zdravilnih rastlin v ljudskem zdravilstvu, je dragoceno, vendar mora biti danes varnost vseh zdravil znanstveno potrjena. Raziskave morebitne škodljivosti so do zdaj izvedene le za nekatere najbolj znane zdravilne rastline. Po zadnjih evropskih priporočilih velja, da nekatere zdravilne rastline, ki jih tradicionalno uporabljamo že vrsto let pri otrocih, niso primerne za uporabo v vseh starostnih obdobjih.   Tako je znano, da pri dojenčkih in majhnih otrocih ne smemo nanašati na obraz, predvsem na predel okrog nosu, zdravil, ki vsebujejo eterična olja, mentol ali kafro, saj lahko pride do zastoja dihanja. Nikakor ne smemo dajati otrokom, mlajšim od 12 let, odvajalnih čajev, ki vsebujejo seno ali krhliko, ker lahko zelo hitro povzročijo dehidracijo in elektrolitsko neravnovesje. Posebna previdnost je potrebna ob uporabi kamilice pri otrocih, ki so nagnjeni k alergijam; ta rastlina namreč vsebuje spojine, ki lahko sprožijo alergične reakcije.

Odmerjanje rastlinskih pripravkov, ki so primerni za otroke, naj bo prilagojeno otrokovi starosti.

Danes se pojavlja tudi vedno več prehranskih dopolnil rastlinskega izvora za otroke, vendar  se je potrebno zavedati, da velja za prehranska dopolnila precej manj strog nadzor kakovosti, varnosti in učinkovitosti kot za zdravila. Primer zdravilne rastline, ki je lahko sestavina zdravila kot tudi prehranskega dopolnila, je škrlatna ehinaceja oz. ameriški slamnik. Ta rastlina krepi obrambno sposobnost organizma, vendar še ni raziskav o varnosti uporabe pri zelo majhnih otrocih. Pri prehranskih dopolnilih pogosto ni navedenih nekaterih opozoril, pomembnih za varno uporabo.

Uporaba zdravil rastlinskega izvora pri vašem otroku bo najbolj varna in učinkovita, če boste za nasvet povprašali farmacevta v lekarni. Ta vam bo svetoval, katero zdravilo je primerno otrokovi starosti in mu bo najbolj pomagalo, seznanil vas bo s pravilno uporabo in odmerjanjem zdravila ter opozoril na morebitne previdnostne ukrepe.

Zdravila rastlinskega izvora so namenjena lajšanju blažjih zdravstvenih težav. V primeru resnejših težav obiščite zdravnika.

 

Datum priprave informacije: julij 2015


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje