Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Varna uporaba ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Varna uporaba prehranskih dopolnil

Kaj so prehranska dopolnila in kdaj jih je smiselno uporabljati?

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane. Vsebujejo vitamine, minerale in oligoelemente, nekatere pa tudi koncentrirane rastlinske izvlečke, aminokisline in druge substance, ki se v telesu vključujejo v fiziološke procese. Prehranska dopolnila obravnava zakonodaja o živilih. Jasno morajo biti označena z navedbo »prehransko dopolnilo«. Na voljo so v obliki tablet, kapsul, kapljic, sirupov in drugih farmacevtskih oblikah. To je pogosto zavajajoče, saj so v takih oblikah tudi zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje in  preprečevanje bolezni.
Prehranska dopolnila niso nadomestila za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Uporaba teh izdelkov je smiselna v primeru neuravnotežene prehrane, kot na primer pri neješčnosti otrok, slabem apetitu, kot vitaminsko dopolnilo hrane, zlasti v zimskem in pomladanskem obdobju. Lahko se uporabljajo tudi pri povečanih potrebah organizma po vitaminih, mineralih ali oligoelementih, kot je na primer pri športnikih, nosečnicah, nekaterih obolenjih (na primer kalcij pri osteoporozi).


Kdaj posvečati varnosti uporabe prehranskih dopolnil še večjo pozornost?

Pri dojenčkih, malih otrocih, starejših in bolnikih je potrebna večja previdnost tudi ob uporabi prehranskih dopolnil. Še zlasti je potrebno upoštevati priporočene dnevne odmerke. Otroke spodbujamo k uživanju raznovrstne in zdrave prehrane ter jih ne navajamo k vnosu potrebnih hranil z uporabo prehranskih dopolnil. Pri bolnikih in starejših, ki uporabljajo zdravila, je potrebno vedno preveriti morebiten vpliv prehranskih dopolnil na delovanje zdravil. Bolniki naj zato vedno povedo zdravniku in farmacevtu, katera prehranska dopolnila uporabljajo. To je še posebej pomembno, če ob uživanju prehranskih dopolnil pride do poslabšanja zdravstvenega stanja. Imena prehranskih dopolnil naj bodo zapisana tudi na osebni kartici zdravil, ki vam jo lahko izdelamo tudi v lekarni.


Na kaj morate biti pozorni pri predstavitvi in ponudbi prehranskih dopolnil?  

Prehranska dopolnila niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni in se jim tudi ne sme pripisovati teh lastnosti. Tega pravila se pogosto ne upošteva, zlasti pri predstavitvi izdelka na spletu in prodaji »od vrat do vrat« ter oglaševanju. Bodite pazljivi, če so izdelki predstavljeni le s pozitivne plati, brez neželenih učinkov, kot čudežna rešitev zdravstvenih težav in so navedeni primeri uspešnega preprečevanja in zdravljenja tudi težko ozdravljivih bolezni. Ne pustite se zavesti napačnim predstavam, da so izdelki naravnega izvora, ker izvirajo iz "narave", sami po sebi varni. Vedno natančno preberite deklaracijo na izdelku ter se v primeru dvoma pred uporabo posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Zaradi večje možnosti dokazovanja odgovornosti so običajno informacije na izdelkih mnogo verodostojnejše kot promocijski materiali in ustne informacije.

Ponudniki prehranskih dopolnil pogosto niso strokovnjaki s področja zdravja in zdravil, zato lahko nepravilno izbran izdelek, neustrezno prepoznani znaki bolezni in nepravočasno zdravljenje resno ogrozijo stanje uporabnika oziroma bolnika. Svetujemo, da se pred uporabo prehranskega dopolnila posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom v lekarni. Pri tem bomo upoštevali vaše zdravstveno stanje, uporabo zdravil pri kroničnih in akutnih boleznih, skrb za zdravje in varnost pa bo vedno na prvem mestu.


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne 
mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.


Anketa


Iskanje