Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Vitamini in minerali

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Vitamini in minerali

Vitamini in minerali imajo pomembno vlogo pri delovanju in oblikovanju našega organizma. So koristen dodatek prehrani za vsa starostna obdobja. Vitamini so organske spojine, ki sodelujejo pri procesih presnove. Delimo jih na vitamine topne v vodi (vitamin C in vitamini B skupine) in vitamine topne v maščobah (vitamini A, D, E, K). Minerali pa so anorganski kemijski elementi, nujni za tvorbo encimov, hormonov, beljakovin … Minerale, ki jih organizem potrebuje več kot 100 mg, prištevamo k oligoelementom (kalcij, magnezij, fluor, natrij, kalij, železo …), ostale pa k elementom v sledovih (selen, baker, jod …).
Človeško telo vitaminov in mineralov ne more zgraditi, zato le z uravnoteženo, zdravo prehrano z dovolj svežega sadja in zelenjave dnevno zaužijemo dovolj vitaminov in mineralov. Pomanjkljiv vnos s hrano, zmanjšano vsrkavanje v telo ter delno ali popolno pomanjkanje vitaminov in mineralov lahko povzročijo hude motnje presnove, poškodbe mnogih organov, pa tudi številne bolezni.


Koliko vitaminov in mineralov lahko uživamo kot dodatek k prehrani?

Aktivnost vitaminov in mineralov se običajno izraža v mednarodnih oz. internacionalnih enotah (oznaka i.e.) ali v miligramih (mg) oziroma mikrogramih (mg). V mnogih državah po vsem svetu znanstvena združenja ocenjujejo in v skladu z novimi spoznanji priporočajo potrebe po posameznih vitaminih in mineralih glede na spol, starost, posebna stanja (nosečnost, dojenje). Najpogosteje se predpisuje priporočene dnevne količine kot priporočen dnevni odmerek – PDO (angl. RDA – Recommended Dietary Allowances).
PDO pomenijo količine vitaminov in mineralov, ki zadostujejo za zadovoljevanje potreb vseh zdravih posameznikov v določenem življenjskem obdobju. Uživanje vitaminov in mineralov do največ trikratne vrednosti RDA tudi skozi daljši čas, razen za vitamina A in D, ki se lahko jemljeta brez posveta z zdravnikom le v priporočenem odmerku, se smatra za varno.


Kdaj se odločiti za uživanje dodatnih količin vitaminov in/ali mineralov?

Za dodatek vitaminov in mineralov k prehrani se odločimo takrat, ko organizem tudi ob normalni prehrani potrebuje dodatne količine vitaminov in/ali mineralov, npr. pri:

  • povečanih potrebah (nosečnice, doječe matere, obdobje rasti, povečana telesna aktivnost, psihična obremenitev, bolezen ali okrevanje, menstruacija, premagovanje utrujenosti in izčrpanosti …)
  • nezadostnemu vnosu vitaminov s hrano (diete, hujšanje, podhranjenost …)
  • zmanjšanem vsrkavanju v črevesju (okvare črevesja, jeter, uporaba antibiotikov širokega spektra …)
  • povečanemu izločanju iz telesa (okvare ledvic, sladkorna bolezen …)
     

Takrat se lahko odločimo za uživanje vitaminskih in mineralnih izdelkov.
Najbolje je jemati vitamine in minerale po priporočilu farmacevta ali zdravnika. V nasprotnem primeru se lahko v organizmu ob jemanju neustreznih odmerkov pojavi neravnovesje, ki privede do različnih motenj, pa tudi neželeno medsebojno delovanje z zdravili, ki jih bolnik uživa.
Vitamine in minerale je najbolje zaužiti s prehrano, saj sta takrat izkoristek in vsrkavanje v telo največji. Če jih jemljemo v obliki farmacevtskih pripravkov, so znanstvene raziskave pokazale, da ni pomembno, ali jemljemo sintetično pridelane ali pridobljene iz naravnih virov.


Kdaj svetujemo obisk pri zdravniku?

  • Izraženi so simptomi pomanjkanja: dolgotrajna utrujenost in splošna slabost, zmanjšana zbranost, krvaveče dlesni in drugi izraziti simptomi, ki so se pojavili nenadoma.
  • Otroci mlajši od enega leta.
  • Bolniki s kroničnimi boleznimi: diabetes, epilepsija, duodenalni ali želodčni ulkus, rak, aids, alkoholizem z izraženimi znaki pomanjkanja vitaminov in mineralov.
  • Hitro spreminjanje telesne teže: hujšanje ali pridobivanje.


Kako izbrati pravi izdelek z vitamini in minerali?

Vedno je dobro izbrati pripravke priznanih proizvajalcev, ker so ti izdelki rezultat dokumentiranega, večletnega razvoja izdelka. Strog nadzor njihove proizvodnje in upoštevanje predpisanih farmacevtskih standardov omogočata njihovo varno uporabo. Smiselno je izbrati izdelke, ki ne vsebujejo umetnih barvil, okusov in konzervansov. Pomembno je preveriti rok uporabnosti, ker se tudi v zaprtih stekleničkah po izteku roka uporabnosti vitaminska vrednost izdelka izgubi. Pomembna je tudi ovojnina izdelka, saj mora vsebovati vse pomembne informacije, ki omogočajo varno uporabo izdelka in so namenjene uporabniku.


Kje kupiti pripravek z vitamini in minerali?

Pomembno je tudi prodajno mesto. V lekarni vam bomo znali svetovati ali je pri dodatnih potrebah po vitaminih in/ali mineralih primernejši multivitaminski izdelek, multivitaminski izdelek z dodanimi minerali ali izdelek s posameznim vitaminom oz. mineralom. Svetovali vam bomo tudi ustrezno odmerjanje, čas uporabe izdelka ter vas opozorili na morebitno neustrezno medsebojno delovanje vitamina ali minerala z zdravili, ki jih morate redno uporabljati. V lekarnah tudi zagotavljamo skrbno in pravilno hranjenje izdelka, ki pomembno vpliva na nespremenjeno kakovost vitaminsko-mineralnih izdelkov.
Če se ti izdelki uporabljajo v dietetične namene, jih lahko kupimo ne le v lekarnah in specializiranih prodajalnah, temveč tudi v trgovinah z živili. Na tak način je njihova prodaja premalo nadzorovana, izbira izdelka pa je prepuščena znanju kupca in njegovi kupni moči.

Uporaba izdelkov z vitamini in minerali postaja vse pomembnejša tako v preventivi kot tudi pri zdravljenju določenih bolezni, vendar je potrebna previdnost pri njihovi uporabi. Vsekakor jih je najbolje jemati po priporočilih zdravnika ali farmacevta. Seveda pa je še vedno najbolje skrbeti, da dnevno zaužijemo dovolj vitaminov in mineralov z zdravo prehrano z dovolj svežega sadja in zelenjave.
 

Datum pregleda informacije: julij 2017
 

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne 


Anketa


Iskanje