Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Vnetje ušes pri otrocih

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Vnetje ušes pri otrocih

Vnetja ušes so pri otrocih pogostejša kot pri odraslih. Tako je predvsem zaradi anatomske zgradbe ter dejstva, da se otrokov imunski sistem izgrajuje nekje do (pred)šolskega obdobja, zato so zlasti majhni otroci bolj dovzetni za okužbe. Ob terminu vnetje ušes mislimo predvsem na vnetja srednjega ušesa. Ne smemo ga zamenjevati z vnetjem sluhovoda (pogosto v poletnih mesecih), ki največkrat nastane zaradi poškodbe kože sluhovoda ob kopanju v onesnaženi vodi ali ob nestrokovnem čiščenju ušes. Akutno vnetje srednjega ušesa je eno izmed najpogostejših obolenj pri majhnih otrocih. Pri otrocih so mandeljni in žrelnica normalno večji, zlasti prva tri leta, saj predstavljajo osnovno obrambo pred okužbami. Zlasti pozimi je žrelnica skoraj nenehno malce vneta in nabrekla, ker v njej prebivajo številni mikrobi. Vnetje se pogosto širi po evstahijevi cevi, ki je zaradi otekanja sluznice pogosto zaprta, kar še pospeši širjenje okužbe. Pri otrocih je evstahijeva cev kratka in tudi zato hitreje pride do okužbe. Z doslednim čiščenjem noska s fiziološko raztopino lahko mnogokrat preprečimo, da bi se okužba preselila na uho.


Kako prepoznati simptome?

Najpogostejši simptom je bolečina v ušesu. Velikokrat jo spremlja povišana telesna temperatura ter ostali simptomi vnetja zgornjih dihal (zaprt nos, kašelj). Še posebno pri majhnih otrocih vnetje lahko poteka tudi brez znakov, otrok je lahko le nerazpoložen, jokav, razdražljiv. Kadar temperatura ni visoka (npr. do 38°C), otrok pa je razpoložen in živahen (in ne gre za dojenčka ali majhnega otroka), lahko z obiskom zdravnika nekoliko počakamo. Za lajšanje bolečine lahko uporabimo paracetamol (v svečkah ali sirupu, ki ga odmerjamo glede na otrokovo telesno težo) in kapljice za nos (fiziološko raztopino ali dekongestive), če je prisoten izcedek iz nosu ali je le-ta zamašen. Če se stanje slabša ali so prisotni hujši simptomi, ne odlašamo z obiskom zdravnika.


Čiščenje nosu

Fiziološka raztopina je izotonična raztopina 0,9% NaCl v vodi in ima kot taka enako koncentracijo kot je koncentracija soli v telesnih tekočinah. Fiziološka raztopina za nos deluje tako, da redči sluz pri zamašenem nosu in pomaga pri odstranjevanju zasušenih izločkov. Nekateri izdelki vsebujejo morsko vodo, ki ravno tako vsebuje enako koncentracijo soli in izkazuje izotoničnost. Uporabljajo se v obliki pršila, pri dojenčkih pa je priporočljiva uporaba v obliki kapljic.

Fiziološke raztopine, ki so dosegljive v naših lekarnah: Fiziološka raztopina za nos Galenskega laboratorija Gorenjskih lekarn, Tonimer, Aqua maris, Sterimar, Nisita, Physiodose…

Hipertonična raztopina je raztopina, v kateri je koncentracija raztopljenih osmozno aktivnih snovi večja kot v fiziološki raztopini. Pršila za nos tako navadno vsebujejo okoli 2% NaCl. Uporabljajo se krajši čas (do 15 dni) 1-3x dnevno, zlasti takrat, ko je nos zamašen zaradi zelo goste sluzi in je sluznica nabrekla.


Zmanjševanje otekline nosne sluznice

Pri vnetju obnosnih votlin in vnetjih srednjega ušesa se uporabljajo tudi nosni dekongestivi. Ta zdravila so dosegljiva v lekarni brez recepta. Delujejo tako, da zaradi skrčenja arteriol zmanjšujejo nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Lajšajo dihanje skozi nos, odpirajo vhode v nosne in obnosne votline, izboljšajo prehodnost evstahijeve cevi in blažijo spremljajoče znake nahoda. Uporabljamo jih lahko pri otrocih starejših od dveh let. Zadostuje 1 vpih ali 1 kapljica (pri Operilu lahko do 2 vpiha ali 2 kapljici) v vsako nosnico 2-3x dnevno. Nosne dekongestive je potrebno uporabljati v priporočenem odmerku. Uporabljajte le en izdelek, da ne pride do prekomernega odmerjanja istih ali podobnih učinkovin. Nepretrgoma se v samozdravljenju ne smejo uporabljati dlje kot pet do sedem dni. Daljši čas zdravljenja nepretrgane uporabe lahko predpiše zdravnik.

Nosni dekongestivi: učinkovina oksimetazolin (Operil za otroke 0,25mg/ml pršilo in kapljice), učinkovina ksilometazolin (Nasic za otroke 0,5mg/50mg pršilo, Olynth HA 0,5mg/ml pršilo, Septanazal za otroke 0,5mg/50mg pršilo, Maresyl 0,5mg/ml pršilo).

V lekarnah je dosegljivo tudi zdravilo brez recepta rastlinskega izvora (Sinupret) v obliki kapljic za uživanje, ki se uporablja za simptomatsko zdravljenje akutnih in kroničnih vnetij obnosnih votlin in dihalnih poti. S pomočjo ekstrakta 5 zdravilnih zelišč se zmanjša oteklina vnete nosne sluznice, razredči sluz, izboljša drenaža sinusov in s tem olajša izločanje oz. izkašljevanje sluzi. Otroci od 2-5. leta lahko zaužijejo 15 kapljic 3x dnevno, otroci od 6.-11. leta pa 25 kapljic 3x dnevno. Za izboljšanje grenkega okusa lahko otroci zdravilo jemljejo zmešano s sadnim sokom ali čajem.


Zdravljenje

Vnetje srednjega ušesa zdravimo z antibiotiki, analgetiki (zdravili za lajšanje bolečine), antipiretiki (zdravili za zniževanje telesne temperature) in dekongestivi. Pri blažjih oblikah vnetja lahko zdravimo le z analgetiki, otroka pa je potrebno pozorno spremljati. Ob uporabi antibiotikov upoštevajte navodila zdravnika in farmacevta.

V povezavi si lahko preberete več o Pravilni in varni uporabi antibiotikov pri otrocih.

 

Slovarček:
izotonična raztopina - raztopina z enakim osmoznim tlakom, kot ga imajo telesne tekočine, zato ne povzroča prehoda vode skozi biološke membrane
evstahijeva cev ali ušesna troblja - cev, ki povezuje žrelo s srednjim ušesom (bobnično votlino)

 

Datum priprave informacije: oktober 2015
 

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.


Anketa


Iskanje