Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Vpliv prehranskih ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Vpliv prehranskih dopolnil na športne aktivnosti

Športniki vse več uporabljajo razna prehranska dopolnila in prehranske nadomestke. Pri tem se je potrebno zavedati, da resda pogosto izboljšajo fizično zmogljivost in lahko pripomorejo tudi k hitrejši regeneraciji po športni aktivnosti, vendar imajo lahko tudi škodljive vplive na zdravje. Tega bi se morali še bolj zavedati tudi amaterski športniki, ki pogosto zaradi lahke dostopnosti prehranskih dopolnil in prehranskih nadomestkov, spodbud k uživanju s strani drugih športnikov ali ponujanja teh izdelkov v fitnesih in drugih športnih centrih, uživajo te izdelke brez zavedanja o preverjanju kakovosti in varnosti izdelkov ter njihovi morebitni škodljivosti.

Prehranska dopolnila in prehranski nadomestki so mejno področje med prehrano in zdravili brez recepta. Definirana so kot izdelki, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih hranil, kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki jih je mogoče zaužiti v obliki kapsul, pastil, tablet ali drugih podobnih oblik, vrečk s praškom, ampul, v oblikah s tekočino. Oblikovane so tako, da jih lahko zaužijemo v odmerjenih količinskih enotah. Ti izdelki ne morejo nadomestiti uravnotežene in raznovrstne prehrane, lahko jo le dopolnjujejo. Današnji način življenja, manj kakovostni obroki in pomanjkanje časa pogosto ne zagotovijo dovolj energije in hranil za normalne potrebe. Športna aktivnost lahko še dodatno povzroči primanjkljaj ali potrebo po določenih hranilih, zato športniki radi posežejo po dopolnilih vsakodnevne prehrane.

V zadnjem času se vse pogosteje srečujemo z izrazom prehranski nadomestki. Ti izdelki sodijo med prehranska dopolnila ali med živila za posebne prehranske namene. Koncentrirani viri hranil so namenjeni zamenjavi za drugo hrano, kateri je podobna. Velikokrat vsakodnevna prehrana, zlasti za vrhunskega športnika, ni najboljša izbira, saj je težko prebavljiva. Običajna hrana v času izrednih telesnih naporov lahko športnika močno ovira. Veliko bolje je, če se zaužije lažjo obliko hranil (na primer sveže iztisnjeni zelenjavni sok namesto sveže zelenjave, ki je težje prebavljiva). V takih primerih je njihova uporaba upravičena. Pomembno pa je, da so koncentrati hranil, ki jih ponujajo športne trgovine, v skladu z normativi in predpisi, ki jih določa zakonodaja.

Kakovost, varnost in učinkovitost tovrstnih pripravkov
Še posebno v športu obstaja izredno ozka meja med prehranskimi dopolnili, ki so varna in glede na športne napore priporočljiva, in tistimi pripravki, ki so sicer enako deklarirani, čeprav vsebujejo prepovedane in športniku škodljive snovi. Kakovost, varnost in učinkovitost tovrstnih pripravkov je ne le po svetu, temveč tudi v Sloveniji prepuščena proizvajalcem. Nekateri proizvajalci se zavedajo normativov o varnosti, učinkovitosti, dobri proizvodnji praksi, kontroli surovin in končnih izdelkov ter njihovi pomembnosti za porabnika. Pri proizvajalcih, ki normativov ne upoštevajo, sledljivost in čistost surovin ter kontrola proizvodnih procesov niso zadovoljivi, zaradi česar je dvomljiva tudi kakovost njihovih izdelkov. Zaradi slabega nadzora prihaja tudi do zlorab na tem področju, saj je v ospredju vse prevečkrat zaslužek zastopnika takega izdelka, ker ne upošteva zahtev za kakovost izdelka in uporabnikove varnosti. Velik problem, zlasti za vrhunske športnike, lahko pomenijo nečistoče in primesi. Le-te so lahko tudi namerno dodane in/ali niso deklarirane na ovojnini, kar lahko privede do pozitivnega dopinškega testa.

Preden kot športnik posežete po prehranskem dopolnilu in/ali prehranskem nadomestku, bi si morali odgovoriti na naslednja vprašanja:

 • kdaj in kako jemati prehranska dopolnila oziroma prehranske nadomestke
 • ali so izdelki varni in učinkoviti
 • kakšne so posledice prepovedanih snovi, ki so (če so) deklarirane na ovojnini
 • v kolikšnih količinah je treba jemati tovrstne izdelke, da bi zapolnili primanjkljaj določenega hranila
 • ali izdelki vsebujejo snovi, ki dokazano povečajo telesno zmogljivost med športnim naporom
 • ali določeni pripravki resnično vzdržujejo oziroma obnavljajo športnikov imunski sistem, ki je pomemben pri telesnih naporih
 • kje kupiti kakovostne in preverjene izdelke z znanstveno podprtimi informacijami.

Avstralski inštitut za šport razvršča prehranska dopolnila, nadomestke in športno prehrano v štiri skupine.

 • Snovi, za katere je znanstveno dokazano, da ob pravilnem odmerjanju in uporabi izboljšajo športnikov nastop. Sem sodijo kreatin, kofein, natrijev hidrogen karbonat, vitamini in minerali ter različne vrste beljakovin in ogljikovih hidratov v obliki športnih napitkov, tekočih obrokov, športnih ploščic in gelov.
 • Snovi, za katere ni trdnih znanstvenih dokazov o vplivu na športnikov nastop. Gre za snovi za katere so bile izvedene le laboratorijske raziskave ali pa obširne študije pri športnikih še potekajo in ne kažejo škodljivih učinkov na njihovo zdravje. Sem spadajo prehranska dopolnila z ekstrakti ameriškega slamnika, glutaminom, hidroksimetilbutiratom, hidroksi-3-metilbutanojsko kislino, kolostrumom, z ribozo in probiotiki.
 • Snovi, za katere ni znanstvenih podatkov niti znanstvene podprtosti o učinku na športnikov nastop in njegovo zdravje. Po mnenju avstralskega inštituta sem sodi večina izdelkov, ki jih oglašujejo v sklopu športne prehrane in dopolnil, vključno z izdelki, ki jih je moč kupiti na spletu. Na tem seznamu so ekstrakt ginsenga, inozin, karnitin, kromov pikolinat in še mnoge druge. 
 • Nedovoljene/prepovedane snovi

Nekatere snovi so pri športnikih prepovedane, bodisi ves čas (na tekmovanju in izven tekmovanja) ali le na tekmovanju in so uvrščene na listo prepovedanih snovi in postopkov. To listo določijo antidopinške komisije.
Prepovedane snovi lahko razdelimo v več skupin in sicer anabolične agense, hormone in sorodne snovi (androgeni steroidi, peptidni hormoni, inzulin, rastni dejavniki in sorodne snovi), agonisti adrenergičnih beta-2 receptorjev, agensi z antiestrogensko aktivnostjo, diuretiki in drugi maskirni agensi ter v času tekmovanja tudi poživila, narkotiki, kanabinoidi in glukokortikosteroidi. Naštete snovi neposredno spodbujajo osrednji živčni sistem, s čimer povečajo psihomotorične sposobnosti. Med prepovedane postopke uvrščajo tudi metode, ki pri športniku povečajo prenos kisika, genski doping, ter druge metode s kemične in fizične manipulacije za povečanje športnikove zmogljivosti.
Več na spletni strani Svetovne antidopinške organizacije, WADA: The 2014cProhibited List, dosegljivo na povezavi: http.//www.wada-ama.org.

Ali veste? Pomemben mejnik v dokazovanju zlorabe prepovedanih snovi in postopkov v športu je bila uvedba krvnega biološkega potnega lista (začetek leta 2008 v kolesarstvu, kasneje tudi v drugih športih). Na ta način se je uporaba vseh oblik krvnega dopinga zmanjšala. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi hormonske biološke potne liste, pomembne predvsem zaradi novejših dopinških metod.


Že poznani škodljivi vplivi jemanja nekaterih snovi pri športnikih

Škodljivi vplivi jemanja nekaterih snovi so že dobro poznani.
Anabolni steroidi imajo lahko pri športnikih škodljiv vpliv na jetra, povzročajo motnje razpoloženja z agresivnostjo, poveča se številno rdečih krvnih celic in tveganje za nastanek strdkov. Pri moških lahko androgeni zavrejo naravni nastanek testosterona in sperme, kar povzroča impotentnost. Poleg tega lahko pri moških pride do čezmernega razvoja žleznega tkiva dojke. Pri ženskah androgeni povzročijo spremembo glasu in povečano poraščenost po obrazu in drugih delih kože. Pri mladostnikih lahko androgeni povzročijo zavoro rasti kosti.
Rastni hormon zadržuje vodo v telesu, ob dolgotrajni uporabi pa lahko povzroča sladkorno bolezen, visok krvni tlak, nenadzorovano rast kosti in notranjih organov (jetra, srce, ledvici …), povečano tveganje za rakava obolenja ...
Eritropoetin lahko povzroča povečano viskoznost krvi, visok krvni tlak, akutni srčni infarkt, možgansko kap, epileptični napad …
Inzulin lahko povzroča neželene učinke, kot so tremor, znojenje, razdraženost, srčno-žilne probleme, alergične reakcije, pri predoziranju znake hipoglikemije ...


Preverjanje kakovosti in varnosti izdelkov ter zavedanje o morebitnih nevarnostih

Dostopnost do prehranskih dopolnil in nadomestkov je vse večja, enostavno dostopna so tudi preko spleta in podprta z oglaševanjem, zato je pri mnogih uporabnikih, tudi športnikih, premajhno zavedanje, kako pomembno je poleg izbire kakovostnega izdelka, imeti tudi znanje o njih. Dobro je pretehtati tudi ekonomski vidik glede pričakovanih in dejanskih učinkov jemanja izdelka. Prav zato je smiselno za nasvet vprašati strokovnjaka ali specialista športne medicine ali prehrane. Skope navedbe na ovojnini pogosto ne dajo dovolj informacij. Velik problem so lahko tudi informacije na spletnih straneh, saj ni nadzora nad objavo podatkov. Še posebno pa se treba zavedati, da vseh posledic uživanja določenih snovi, ki jih najdemo tudi v prehranskih dopolnilih za šport, še ne poznamo. Zlasti je lahko problematično dolgotrajno uživanje in uživanja v večjih količinah. Škodljivosti uživanja prepovedanih snovi ter nekakovostnih prehranskih dopolnil bi se morali še bolj zavedati tudi amaterski športniki. Zaradi lahke dostopnosti prehranskih dopolnil in prehranskih nadomestkov predstavlja velik izziv tudi uporaba teh izdelkov pri mladostnikih.


Viri:
1. Problematika prehranskih dopolnil v športu, Farm vestn, 2008
3. Lexi-comp Online. Patine care – Androgens and other hormones to boots sports performance: risks and side effects, 2013
4. Svetovna antidopinška organizacija, WADA, http.//www.wada-ama.org.


Datum priprave informacije: avgust 2016


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne 
mag. Nina Pisk, mag. farm.
 


Želite vedeti še ...

Zdravila in prometna varnost
Kaj loči prehransko dopolnilo od zdravila?
Katere so pasti ponudbe in nakupa zdravil izven lekarne?
Niso vsi izdelki v obliki tablet, kapsul, sirupov...zdravila
 


Anketa


Iskanje