Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Zaprtje pri otrocih

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zaprtje pri otrocih

Zaprtje je motnja v odvajanju blata, ki se kaže kot neredno, težavno iztrebljanje. Kdaj lahko govorimo o zaprtju pri dojenčkih in otrocih? Zlatega pravila ni, saj je za dojenčka normalno, da bodisi odvaja po vsakem dojenju bodisi ne odvaja nekaj dni. Pri večini zdravih otrok pa se do 4. leta starosti pogostost zmanjša na 1 do 2 odvajanji na dan do enkrat na dva dni.


Kdaj moramo biti posebej pozorni?

Pri zaprtju torej ni tako zelo pomembno število odvajanj, pozorni moramo biti predvsem na znake in simptome, ki nastanejo zaradi nerednega odvajanja. Vsak »boleč trebušček« , napenjanje in odvajanje trdega blata vzemimo resno, vendar brez skrbi – pri blažjih težavah je v lekarnah na voljo večje število izdelkov za pomoč pri omenjenih težavah in ob upoštevanju določenih ukrepov, se stanje lahko hitro izboljša. Kadar so težave hujše, trajajo dalj časa ali ob odvajanju na površini blata opazimo kri (svežo kri ali blato črnega, katranastega videza), je zraven prisotno bruhanje ali se ob trdem čepu pojavi driska, so prisotni močni krči, takrat otroka takoj odpeljemo k zdravniku. To napravimo tudi, kadar pri zaprtju ne poznamo vzroka ali gre za zaprtje pri novorojenčku, dojenčku.


Vzroki za nastanek zaprtja

Najpogosteje je zaprtje posledica nepravilne prehrane, premalo zaužitih tekočin ali pa gre za zadrževanje blata zaradi različnih vzrokov - npr. odvajanje od plenic, zadrževanje pri igri, nezmožnost zagotavljanja ustreznega časa za odvajanje (v vrtcih, šolah), neustrezna higiena sanitarij, do globljih psihičnih zavor.
Zaprtje, ki je vzrok bolezni prebavil, presnove, bolezni žlez z notranjim izločanjem, živčno-mišične in druge bolezni, ki lahko motijo polnjenje in praznjenje zadnjega dela črevesa, je v domeni zdravnikov.


Zdravljenje

Pri otrocih, pri katerih zaprtje ni posledica bolezni, je zdravljenje odvisno od starosti otroka.


Dojenčki

Pri dojenčkih, ki so dojeni, naj se mati posvetuje z zdravnikom. Dojenja ne ukinjamo, običajno se svetuje dodajanje sladkanega čaja na tešče ali med podoji (pol ure pred ali po obroku). Po posvetu z zdravnikom se lahko uporabi tudi laktoza (mlečni sladkor).
Pri dojenčkih, ki so hranjeni z mlečnimi formulami, najprej poizkusimo s spremembo le-te. Za težave z zaprtjem so na voljo mlečne formule, ki večinoma vsebujejo laktozo. Deluje na osmozni način, saj laktoza pritegne vodo v debelo črevo, s tem zmehča blato in olajša odvajanje. Nekatere mlečne formule pa vsebujejo prebiotike, ki imajo ugodno delovanje na prebavila ali rastlinsko maščobo (betapol), ki zmehča blato.


Otroci

Pri otrocih, ki že uživajo vso mešano prehrano in pri večjih otrocih skrbimo za uravnoteženo prehrano z dovolj vlakninami (sveže sadje in zelenjava – kivi, jabolka, hruške slive, soja, leča, žitarice,…) ter zadosten vnos tekočine (voda, kompot iz suhih fig ali sliv, hladen sadni sok). Poskrbimo, da je uživanje čokoladnih sladkarij, ki lahko poslabšajo stanje, čim manjše ter omogočimo otroku primerno vsakodnevno gibanje.


Odvajala

Kadar samo z ustrezno prehrano in ukrepi ne izboljšamo stanja, posežemo po odvajalih.
Za otroke so primerna osmozna odvajala, ki z vsrkavanjem vode v črevesje mehčajo blato in olajšajo prehod blata. V lekarnah so na voljo zdravila v obliki raztopin, ki vsebujejo laktulozo (Lactecon, Portalak, Prorektal). Laktuloza je sintezni analog laktoze, ima pa tudi prebiotski učinek. Med zdravljenjem z laktulozo morate otroku ponuditi zadostno količino tekočine.
Pri akutnem zaprtju, ko odvajanje blata izostane nekaj zaporednih dni ali pri stanjih, ko je potrebno neboleče odvajanje mehkega blata (npr. pri razjedah okoli zadnjične odprtine, po kirurških posegih…) se lahko uporabijo svečke, ki vsebujejo glicerol (Glicerinske svečke za otroke).

Nekatera odvajala, ki povečujejo volumen blata, so primerna tudi za otroke. Delujejo mehansko - v črevesu vežejo vodo, nabreknejo, hkrati pa mehčajo vsebino črevesja. Pri otrocih, starejših od 6 let, lahko uporabimo laneno seme (zdravilni čaj Laneno seme). Polovico odraslega odmerka celih ali sveže zdrobljenih semen damo v kozarec vode, mleka, sadnega soka ali druge tekočine, premešamo in mešanico ponudimo otroku 2 do 3x dnevno. Med zdravljenjem zaprtja je treba zaužiti dovolj tekočine!
Za otroke, starejše od 2 let, pa je na voljo tudi polietilen glikol - makrogol 4000 v obliki praška (Macrobalans 6g za otroke). Makrogol se zaužije skupaj z vodo, katero veže nase (nabrekne) ter na ta način blato zmehča in ga potisne naprej.

Kontaktna (stimulativna) odvajala v črevesu spodbudijo peristaltiko kolona, spodbudijo iztrebljanje, skrajšajo čas prehoda vsebine in blato zmehčajo. Tablete z učinkovino bisakodil (Dulcolax tablete) so namenjene otrokom, starejšim od 2 let in odraslim, vendar mora zdravljenje pri otrocih vedno nadzorovati zdravnik! Kontaktna odvajala rastlinskega izvora (sena, krhlika) niso primerna za otroke!

Za otroke je primerno tudi zdravilo, ki razvija ogljikov dioksid (Lecicarbon svečke za otroke). Ogljikov dioksid (CO2) je glavna sestavina plinastih produktov presnove, ki nastajajo pri prebavljanju vsebine črevesja. Od vseh črevesnih plinov najmočneje spodbuja gibanje rektuma.
Uporablja se lahko pri vseh oblikah pogostega zaprtja, zlasti ob šibkem refleksu praznjenja danke, zaprtju zaradi hrane z nizko vsebnostjo vlaknin ali nezadostnega gibanja (bolniki, ki morajo ležati) ter po kirurških posegih.


Slovarček:
prebiotiki - so snovi, ki pospešujejo rast, razmnoževanje in aktivnost probiotikov v naših prebavilih
probiotiki - živi mikroorganizmi, ki lahko ugodno vplivajo na zdravje. Pre- in probiotiki v telesu gostitelja uravnavajo črevesno mikrofloro.
peristaltika - gibanje prebavil, ki nastane zaradi krčenja mišičnine v steni prebavil
rektum - sin. danka, del debelega črevesa med sigmoidnim kolonom in analnim kanalom


Datum priprave informacije: november 2014


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm. 


Anketa


Iskanje