Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Zdrava nosečnost

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdrava nosečnost

Razvijanje novega življenja v telesu je eno najlepših obdobij v življenju ženske. Da bi potekalo mirno in srečno, se je pomembno pravočasno poučiti o dejavnikih tveganja za nastanek zapletov. Z zdravim načinom življenja se jim lahko zavestno izognemo ter tako plodu omogočimo kar najboljše pogoje za zdravo rast in razvoj.

V človeški vrsti se kljub visoki naravni selekciji rodi 2-5 % otrok s prirojenimi razvojnimi nepravilnostmi. V 20 % gre za različne genetske dejavnike, za ostale natančnega vzroka ne poznamo, najverjetneje gre za teratogeni učinek okolja. O teratogenem učinku govorimo, ko neka snov povzroči razvoj prirojenih nepravilnosti ploda.
Teratogeni učinek imajo nekatera zdravila, različna sevanja (radioaktivno sevanje, rentgensko sevanje), organska topila in njihovi hlapi ter različni mikroorganizmi (virus rdečk, citomegalovirus, virus noric, toksoplazma, treponema palidum …).


Uporaba zdravil med nosečnostjo

Pred uporabo zdravila se vedno prepričajte o njegovi varnosti v času nosečnosti. Informacijo dobite v lekarni, lahko tudi po telefonu. Glede na vaše težave vam bomo svetovali uporabo primernih zdravil ali vas napotili k zdravniku. Zdravil nikoli ne jemljite po lastni presoji.

Manjše zdravstvene težave, pri katerih si nosečnica lahko pomaga sama:

 • Blage bolečine in vročina; v tem primeru lahko vzamete paracetamol.
 • Rahlo vneto grlo; v lekarni povprašajte za primerne pastile.
 • Zgaga; zaradi hormonskih sprememb in pritiskanja na želodec pride do uhajanja želodčne vsebine nazaj v požiralnik, zato svetujemo povišano vzglavje, pitje mlačne mlečne pijače pred spanjem in uporabo antacidov, če so težave hujše.
 • Zaprtje; v lekarni povprašajte, katera odvajala so varna v tem obdobju. Odvajalni čaji so v nosečnosti prepovedani!
 • Hemoroidi; zaradi pritiska plodu nabreknejo vene okoli anusa. Napenjanje zaradi zaprtosti stanje še poslabša. V lekarni povprašajte po ustreznih mazilih.
 • Krvaveče dlesni; v nosečnosti je potrebno še bolj paziti na ustno higieno, saj dlesni postanejo mehkejše in bolj občutljive. Za spiranje priporočamo ekstrakt žajblja, kamilic in mete.
 • Krči v nogah; pomaga dodatek kalcija, magnezija in vitamina D.
 • Nosečnostne strije; nastanejo, kadar se koža čezmerno raztegne. Redna nega z ustreznim negovalnim sredstvom proti strijam (krema, olje...) težavo omeji ali jo celo povsem prepreči.
Lekarniškega farmacevta opozorite na nosečnost ob izdaji zdravila na zdravniški recept ter tudi, kadar v lekarni sami kupujete zdravila brez recepta ali zdravila rastlinskega izvora, saj so tudi ta lahko škodljiva.


V primeru večjih zdravstvenih težav obiščite zdravnika:

 • V primeru kroničnih bolezni, se že v času načrtovanja nosečnosti oglasite pri svojem zdravniku, da bo zdravljenje vaše bolezni med nosečnostjo uspešno in varno.
 • Zdravnik bo zdravilo za vas izbral na osnovi ocene tveganja; ob upoštevanju vašega zdravstvenega stanja, tveganja jemanja določenega zdravila glede na znane ugotovitve o škodljivosti oziroma neškodljivosti uporabe zdravila med nosečnostjo.
 • Zdravnik bo upošteval tudi, v katerem obdobju nosečnosti ste. Teratogeni učinki so najbolj izraženi v prvem trimesečju nosečnosti - v obdobju razvoja. Obstajajo pa tudi učinkovine, katerih nevarni učinki so bolj izraziti proti koncu nosečnosti (zavirajo bolj psihični kot telesni razvoj).
   
Določena zdravstvena stanja so za plod bolj škodljiva, če jih ne zdravimo, kot pa zdravila, ki so potrebna za zdravljenje (slabokrvnost, različne okužbe …). Zato nikoli ne presojajte sami o tem ali boste zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik, jemali ali ne.


Prehrana v nosečnosti

Uravnotežena in raznolika prehrana ter vsakdanja telesna aktivnost so v času nosečnosti posebnega pomena tako za rast in razvoj plodu, kot za zdravje in dobro počutje matere. Vedno večja pozornost se posveča tudi prehrani pred zanositvijo. Telo naj nosečnost pričaka zdravo, polno energije in hranil. Večina tkiv in organov se razvije v prvih 8 tednih, kar pomeni, da mora nosečnica v tem obdobju z izbiro različnih živil omogočiti zarodku vse potrebne hranilne snovi za rast in razvoj. Povečajo se potrebe po vitaminih in mineralih, medtem ko potrebe po energiji narastejo šele po tretjem mesecu, za 300 kcal/dan.
Nosečnica naj zaužije 4-6 obrokov dnevno, ki naj vsebujejo dovolj beljakovinskih živil. Prehrana naj ne bo premastna ali presladka.
Pestra prehrana z dovolj temno zelene in rumene zelenjave, sadja, pustega mesa, morskih rib, jajc, stročnic, mlečnih izdelkov, polnozrnatih izdelkov in kaš ter rastlinskih olj in oreščkov vsebuje zadosti vitaminov in mineralov.
Nosečnica se mora izogibati strogi vegetarijanski prehrani, shujševalnim dietam, pomanjkljivi higieni živil in kuhinje, živilom, ki so premalo toplotno obdelana, vsem alkoholnim pijačam, kofeinu, aktivnemu in pasivnemu kajenju, mamilom, hrani in okolju s težkimi kovinami, zdravilom brez strokovnega nadzora ter hišnim živalim.


Pomen jemanja vitaminov in mineralov med nosečnostjo

FOLNA KISLINA je vitamin skupine B. Telo samo je ne proizvaja niti si ne more ustvariti zaloge, zato je potrebno folno kislino uživati vsak dan. Naravni viri so zelena listnata zelenjava, sadje, žita in stročnice. Občutljiva je na toploto in se s kuhanjem uniči.
Zaradi razvoja zarodka in hitre rasti ploda se potreba po folni kislini med nosečnostjo poveča iz 400 na 600 µg/dan. Z običajno mešano prehrano temu ne zadostimo, zato svetujemo dodajanje 400 do 800µg folne kisline že ob načrtovanju nosečnosti in vse do konca tretjega meseca.
Pomanjkanje folne kisline lahko povzroči slabokrvnost, v prvem mesecu nosečnosti pa lahko privede do nepravilnega zapiranja hrbteničnega kanala zarodka. Posledica je lahko huda telesna in duševna prizadetost. Dodajanje folne kisline zmanjša tveganje za nastanek razvojnih nepravilnosti možganov in hrbtenjače zarodka. Ob dodajanju folne kisline (400 µg) je verjetnost poškodb 60-70 % manjša.

VITAMIN A je pomemben za rast, imunski sistem, razvoj celic in tkiv najrazličnejših vrst. Izdatni vir vitamina A so jetra in zelenjava, bogata z betakarotenom (korenje, špinača, ohrovt ...). Topen je v maščobah, zato se v telesu ustvarjajo zaloge in se ne izloča z urinom.
V času nosečnosti so dnevne potrebe 1100 µg namesto običajnih 800 µg. Ženske naj bi se v prvi tretjini nosečnosti odpovedale uživanju jeter, saj še ni povsem jasno ali visoke koncentracije tovrstne oblike vitamina A delujejo teratogeno. Prav tako ni primerno večkratno dodatno uživanje prehranskih dopolnil z več kot 3000 µg vitamina A. Ob uživanju drugih živil in pri pravilno odmerjenih multivitaminskih preparatih ni možno prekoračiti varnih količin vitamina A.

ŽELEZO - Med nosečnostjo (v drugi polovici, najbolj pa v zadnji tretjini) se potrebe po železu povečajo za 100 %. V primeru, da jih ne uspemo zagotoviti s prehrano, je dodajanje železa nujno, saj slabokrvnost onemogoča normalen razvoj ploda.

MAGNEZIJ - Potrebe se med nosečnostjo ne spremenijo bistveno. Manjšim dodatnim potrebam v nosečnosti zadostimo s priporočenim vnosom ob mešani prehrani. Običajno ga dodajamo za preprečevanje krčev mišic (v nogah, maternici), večinoma bolj po prvem trimesečju.

Lepo nosečnost Vam želimo.


Datum pregleda informacije: avgust 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje