Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Zdravila in mladostniki

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravila in mladostniki

Kdo so mladostniki?

Obdobje mladostništva lahko umestimo med 10. in 12. leto (konec otroštva) ter 22. in 24. leto starosti (začetek zgodnje odraslosti). Svetovna zdravstvena organizacija opredeljuje kot mladostnika oziroma mladostnico fanta ali dekle v starosti od 10. do 19. leta. Ta starostna skupina v Sloveniji predstavlja približno 10 odstotkov prebivalstva.
Mladostniško obdobje se zaradi mladostnikovega razvoja in drugih posebnosti deli na tri pod obdobja:

 • zgodnje mladostništvo (približno do 14. leta),
 • srednje mladostništvo (približno do 17. ali 18. leta),
 • pozno mladostništvo (približno do 22. ali 24. leta).

Mladostnik in njegovo celotno družbeno okolje, zlasti družina in šola, se soočajo s številnimi spremembami na telesni, razumski, čustveno-osebnostni in družbeni ravni, ki jih v obdobju odraščanja doživlja mladostnik. Kljub spremembam so mladostniki večinoma zdravi, vendar pa so s posebnostmi rasti in razvoja ter načinom življenja v tem obdobju povezani tudi nekateri značilni zdravstveni problemi, uporaba zdravil in tvegana vedenja.


Kaj mora mladostnik vedeti o zdravilih?

Mladostniki v večini primerov že razpolagajo z določeno stopnjo znanja o zdravilih, vendar je njihovo znanje pogosto premalo poglobljeno in nepopolno. Mladostnik naj ve, kaj so zdravila in kako dostopati do njih. Obenem naj se zaveda tudi, da vsi izdelki v farmacevtski obliki niso zdravila. V obliki tablet ali kapsul so namreč na voljo tudi prehranska dopolnila, ki v nasprotju z zdravili nimajo dokazanega učinka glede zdravljenja bolezni.

O svojih zdravilih mora mladostnik poznati osnovne informacije, ki jih dobi pri zdravniku ali lekarniškem farmacevtu:

 • ime zdravilne učinkovine in ime zdravila;
 • namen in pravilen način uporabe zdravila;
 • čas, interval in dolžino jemanja zdravila;
 • kaj storiti v primeru izpuščenega odmerka;
 • kateri neželeni učinki lahko nastopijo in s kom naj se o njih posvetuje;
 • pravilen način shranjevanja zdravila.

Glavne informacije za pravilno in varno uporabo zdravila podata mladostnikom in njihovim staršem zdravnik in farmacevt. Mladostniki naj vedno tudi sami natančno preberejo priložena navodila za uporabo zdravila. Vsa vprašanja in dvome, povezane z uporabo zdravil, morajo mladostniki razjasniti preden začnejo uporabljati zdravilo, oziroma se morajo, če imajo dodatna vprašanja ali težave, posvetovati z zdravnikom, farmacevtom ali staršem. Le zdravilo uporabljeno v skladu z navodili, ki jih da zdravnik ali farmacevt v lekarni in so zapisana tudi v priloženem navodilu za uporabo, je varno in učinkovito.

Mladostniki in/ali starši naj posebno ob vprašanjih v zvezi z zdravili vprašajo v lekarni, čeprav lekarniškim farmacevtom tudi zdravstvena problematika ni tuja. Vedno naj tudi poročajo o neželenih učinkih, ki se morebiti pojavijo pri uporabi zdravila pri mladostnikih, saj s tem prispevajo k še varnejši uporabi zdravil. Ob pridobitvi dovoljenja za promet z zdravilom se za vsako zdravilo posebej določa, ali ga lahko uporabljajo tudi mladostniki, na osnovi kasnejših poročil o neželenih učinkih zdravila pa se nekatera zdravila pri mladostnikih uporabljajo pod večjim nadzorom ali pa se jih pri mladostnikih ne sme več uporabljati. V vsaki lekarni obstaja tudi prostor, namenjen zaupnemu pogovoru s farmacevtom.

Mladostniki se morajo zavedati, da lahko sočasno uživanje zdravil in alkohola, tobaka ter drugih snovi, ki sodijo med pogostejša tvegana vedenja za zdravje mladostnikov, zmanjša delovanje zdravil ali poveča verjetnost nastanka neželenih učinkov.


Kje naj mladostnik išče informacije o zdravilih in zdravstvenih težavah?

Tako pri skrbi za pravilno in varno uporabo zdravil kot tudi pri skrbi za zdravo življenje ter preprečevanje in reševanje najpogostejših zdravstvenih težav mladostnikov, je sodelovanje in zaupanje med mladostniki, starši in zdravstvenimi delavci temeljnega pomena. Pri tem je osnova pogovor med mladostniki in starši, pa tudi komuniciranje mladostnikov in staršev z zdravniki in lekarniškimi farmacevti.

Mladostniki informacije o zdravilih pridobivajo iz številnih virov, vendar vsi niso popolnoma zanesljivi. Mladostniki morajo vedeti, da med zanesljive vire informacij o zdravilih in zdravstvenih težavah sodijo:

 • starši,
 • zdravniki – zlasti v primeru resnejših zdravstvenih težav,
 • lekarniški farmacevti – posebej v primeru vprašanj o zdravilih,
 • učitelji,
 • skupine za samopomoč mladim,
 • navodila za uporabo zdravila.

Prav tako naj se mladostniki zavedajo, da med ne popolnoma zanesljive vire informacij o zdravilih in zdravstvenih težavah, pri uporabi katerih je treba biti bolj pozoren in kritično ovrednotiti pridobljeno informacijo, sodijo:

 • vrstniki,
 • revije,
 • splet.

Posebna mera previdnosti je priporočljiva predvsem pri iskanju informacij na spletu. Čeprav je vabljiva anonimnost, ki jo ta ponuja, se je treba zavedati, da je to prostor, ki ni nadzorovan in zato poln zavajajočih ali celo napačnih informacij, katerih uporaba lahko resno ogrozi posameznikovo zdravje. Do zanesljivih informacij o zdravilih je preko spleta med drugim mogoče priti na spletnih straneh slovenskih lekarn. Tam so na voljo verodostojne informacije o zdravilih, obiskovalci pa imajo tudi možnost anonimnega postavljanja vprašanj o zdravilih in zdravstvenih težavah lekarniškim farmacevtom.


Katere so najpogostejše zdravstvene težave mladostnikov?

Zdravstvena statistika kaže, da so poglavitni zdravstveni problemi mladostnikov v Sloveniji namerne in nenamerne poškodbe, motnje duševnega zdravja, nezdrav vedenjski slog (slabe prehranjevalne navade in neredna telesna dejavnost) in tvegano spolno vedenje. Pomemben del obolevnosti otrok in mladine predstavljajo tudi atopijske in alergijske bolezni. Rezultati rednih sistematičnih pregledov v času šolanja (desetletno povprečje od 1992-2002) kažejo, da se je v tem obdobju telesna teža šoloobveznih otrok povečala, več pa je tudi deformacij hrbtenice in motenj ostrine vida.
Mladostniki izbranega osebnega zdravnika po ugotovitvah zadnjih let najpogosteje obiščejo zaradi bolezni dihal, kože in podkožja, nalezljivih bolezni, parazitnih bolezni, poškodb in zastrupitev. Po nasvet v lekarno mladostniki po izkušnjah lekarniških farmacevtov pridejo predvsem zaradi težav s kožo (mastna koža, akne), z alergijami (izcedek iz nosu, dražeč kašelj, srbečica, kožni izpuščaji), zaradi prekomerne telesne teže, nezaščitenega spolnega odnosa (»jutranja tableta«, test nosečnosti), glavobola in preobremenjenosti ter nakupa določenih prehranskih dopolnil, v prvi vrsti vitaminsko-mineralnih izdelkov.
V lekarni mnogokrat nasvet, informacije in usmeritev o pravilni in varni uporabi zdravil pri mladostnikih poiščejo tudi starši mladostnikov. Večinoma se zanimajo za podobne stvari kot mladostniki, poleg tega pa pogosto še za nakup urinskih testov za ugotavljanje prisotnosti prepovedanih drog.


Katera so najpogostejša tveganja za zdravje mladostnikov?

Obdobje mladostništva je tudi čas eksperimentiranja, iskanja samega sebe, uporništva, želje po ugodju ter bežanja pred slabim počutjem in bolečino. Vse to so izgovori in vzroki, da se mladostnik zateče k zlorabi prepovedanih drog, alkohola, tobaka ali drugih substanc, kar je najpogostejša oblika tveganega vedenja pri mladostnikih. Prepričati mladega človeka, ki mu je vse dosegljivo, o nevarnostih, ki jih prinašajo tovrstne substance, je težka naloga. Ključno vlogo ima pri tem običajno družina. Ključni cilj pa je preprečiti, da mladostnik zaradi svojega neznanja o nevarnosti drog in drugih substanc umre, se okuži ali povzroči škodo komu drugemu. Mladostniki pa morajo spoštovati sebe, saj bodo le tako znali paziti na svoje telo in duha.

Tvegano vedenje je za mladostnika bolj ogrožajoče, če:

 • se prične že zgodaj v razvoju mladostništva;
 • je dolgotrajno in ni omejeno le na posamezne priložnosti;
 • je povezano z načinom življenja, ki je za mladostnika neustrezen in otežuje ali onemogoča primerne dejavnosti;
 • poteka v krogu vrstnikov, ki to vedenje spodbujajo in občudujejo;
 • se med seboj povezuje in dopolnjuje več oblik tveganja.
   

Ocena porabe zdravil pri mladostnikih v Sloveniji

S prehodom iz otroštva v mladostništvo je opazno zmanjševanje pogostosti izdaje zdravil. To se pojavi predvsem zaradi manjše obolevnosti mladostnikov in s tem manjšega predpisovanja določenih skupin zdravil v primerjavi z večjo obolevnostjo najmlajših otrok. V starostni skupini od 10 do 19 let je v Sloveniji pogostost izdajanja receptov z ambulantno predpisanimi zdravili na 100 prebivalcev 250 in je med vsemi starostnimi skupinami najnižja.
Pri pregledu zdravil iz posameznih skupin lahko ugotovimo, da je pri mladostnikih delež števila receptov zelo različen glede na anatomsko terapevtsko klasifikacijo zdravil. Največja deleža sta iz skupine zdravil za sistemsko zdravljenje infekcij in zdravila za bolezni dihal. Opazno je tudi večje izdajanje zdravil iz skupine zdravil za bolezni sečil in spolovil ter spolni hormoni, kar je povezano z uporabo kontracepcijskih tablet pri mladostnicah.


Datum pregleda informacije: avgust 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
 

Rezultati raziskovalne ankete (PDF, 67 KB)


Anketa


Iskanje