Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Zdravila shranjujte ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravila shranjujte nedosegljivo otrokom

Pri odraslih so zastrupitve z zdravili pogosto namerne, pri otrocih pa gre običajno za naključne in nenamerne zastrupitve. Največkrat se zastrupitev zgodi pri mlajših otrocih, v obdobju raziskovanja in fazi, ko gre »vse v usta«. Do zastrupitve najpogosteje pride zaradi neustreznega shranjevanja, na primer zaužitja zdravil, ki jih hranimo na nočni omarici. Zdravila zaradi tega vedno shranjujmo izven dosega otroških rok in oči.

Primerna mesta shranjevanja zdravil

Primerno mesto za shranjevanje je vsekakor tisto, do katerega otrok nima dostopa in je v skladu s predpisom pogojev shranjevanja. Včasih zadostuje višje mesto, do katerega otrok ne more seči, lahko pa uporabimo tudi posebne omarice, namenjene shranjevanju zdravil, ki jih otrok ne more odpreti in jih lahko tudi zaklenemo. Za vsako zdravilo so določeni pogoji shranjevanja, pod katerimi se ohrani njegova učinkovitost in mikrobiološka stabilnost. Najpogosteje je za shranjevanje zdravil ustrezna sobna temperatura do 25 °C, suh in temen prostor. Kadar pa so zdravila občutljiva za temperaturo, jih je treba hraniti v hladilniku pri temperaturi od 2 do 8 °C oziroma od 8 do 15 °C. Kadarkoli ste v dvomih, preberite priložen listič z navodili, kjer je pod točko 5 navedena rubrika Shranjevanje zdravila ali povprašajte farmacevta v najbližji lekarni. Zdravila naj bodo do konca roka uporabnosti dobro zaprta in hranjena v originalni embalaži.

Ukrepi za preprečevanje zastrupitev z zdravili pri otrocih

Zastrupitve z zdravili niso tako pogoste kot na primer zastrupitve z izdelki za osebno nego in gospodinjstvo, zlasti čistili. Vsekakor pa je dobro, da si zapomnimo nekaj pravil, s katerimi otroka že od majhnega navajamo na pravilno in varno uporabo zdravil:

  • Zdravila otroku primerno predstavimo in ustrezno poimenujemo. Izogibajmo se izrazom kot so bonbonček, sok, sladkorček, da bi otroka prepričali o jemanju. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo zaužil večje količine,  ko bo naletel na njih, saj se bo otrok še predobro spomnil, kako smo jih poimenovali.
  • Odrasli naj jemljejo zdravila vedno v odsotnosti otrok, da ne pride do otrokovega posnemanja.
  • Uporabljajmo priložene odmerne pokrovčke, žličke, brizge ali kapalke, saj bomo z njimi lahko natančno sledili predpisanemu odmerjanju . Odmerjanje na primer s čajnimi žličkami je lahko napačno, saj se  velikost čajnih žličk med sabo lahko precej razlikuje. Pozorni bodimo tudi na izraz žlička (5ml) in žlica (15ml).
  • Zdravila hranimo v osnovni  ovojnini, tako imamo na dosegu vedno podatke o pravilnem odmerjanju in navodila o shranjevanju. Na ta način preprečimo tudi, da ne pride do zamenjave zdravil.
  • Vedno naenkrat uporabimo le eno obliko zdravila, ki ga je predpisal zdravnik ali smo ga kupili v lekarni, da ne pride do prekomernega odmerjanja (npr. paracetamol za zniževanje temperature in lajšanje bolečin obstaja v različnih oblikah - kot sirup, svečke, tablete in pod različnimi lastniškimi imeni - Daleron, Calpol, Lekadol, Paracetamol …)
  • Za dajanje zdravila otroku naj bo odgovorna ena oseba. Nemalokrat se zgodi, da v lekarni prejmemo klic o napačnem odmerjanju, saj je na primer odmerek zdravila otroku dala mama, nato pa pomotoma še oče.

Kako ukrepati ob zastrupitvah

Na zastrupitev z zdravili pomislimo, kadar se pri sicer zdravem otroku nenadoma pojavijo znamenja, kot so motnje zavesti, krči, šok, slabost, bruhanje, mravljinčenje, neredno utripanje srca. Vedeti moramo, da so vsa zdravila lahko zelo nevarna za otroka, še posebno tista z vplivi na osrednji živčni sistem in na srčno mišico, zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, hormonska zdravila in zdravila, ki
vsebujejo železo. Že ena sama tableta je včasih lahko dovolj, da se otrok zastrupi ali celo umre.

Zastrupitev zahteva nujno ali manj nujno pomoč, vsekakor pa zahteva medicinsko pomoč.

Vir: O pravilni in varni uporabi zdravil, Zdravila in otroci, Slovensko farmacevtsko društvo, september 2008

Polona Gabrovšek, mag.farm.
april 2016
 


Anketa


Iskanje