Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Iskanje informacij o ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Iskanje informacij o zdravilih, boleznih in zdravljenju na medmrežju

Medmrežje - internet omogoča hiter in enostaven dostop tudi do informacij o zdravilih, boleznih, zdravljenju. Delež informacij s tega področja je na medmrežju zelo velik. Lahko je koristen vir informacij za zdravstveno izobraževanje ter lažje posvetovanje z zdravnikom ali farmacevtom. Ima tudi možnost zastavljanja vprašanj po elektronski pošti.

Uporaba medmrežja pa ne more nadomestiti osebne komunikacije z zdravstvenim delavcem in ni namenjena postavljanju diagnoze ali samozdravljenju.


Kaj morate upoštevati pri iskanju podatkov o zdravilih, boleznih, zdravljenju preko medmrežja?

 • Za verodostojnost podatka je pomembno prepoznati ponudnika informacij. V splošnem velja, da so bolj zanesljive tiste informacije, ki jih nudijo uradne in pooblaščene zdravstvene in znanstvene ustanove.
 • Preverite datum, kdaj so bili podatki objavljeni oziroma zadnjič posodobljeni.
 • Informacije o zdravilu morajo biti popolne. Navedeno mora biti zaščiteno (lastniško) ime zdravila, učinkovine, pomožne snovi, za katero bolezen je zdravilo namenjeno, kdaj se zdravilo ne sme uporabljati, način uporabe, neželeni učinki, način shranjevanja, podatki o proizvajalcu in datum, kdaj so bili podatki pripravljeni.


Kdaj lahko podvomite v podatek?

 • Podatek je predstavljen samo s pozitivne plati.
 • Posebna previdnost je potrebna, če so navedeni izrazi: čudežna ozdravitev, brez stranskih učinkov, brez tveganja, v celoti naravnega izvora, skrivnostna formula, hiter učinek…
 • Na medmrežju se pogosto pojavijo neresnični, laž vzbujajoči podatki v zvezi z zdravljenjem težkih bolezni: aids, rak…
 • Veliko je tudi pretiranih obljub za lajšanje tegob, povezanih z videzom: debelost, gube…
 • Naveden je rezultat raziskav znamenitih medicinskih strokovnjakov, ni pa navedeno njihovo ime in ustanova, kjer je bila raziskava opravljena.


Katere so pasti iskanja informacij o zdravilih in ponudbe zdravil preko medmrežja?

 • Pogosto je zdravilo na medmrežju predstavljeno predvsem iz ekonomskih razlogov.
 • Podatki so lahko nepravilni, pristranski, pomanjkljivi ali celo zavajajoči, med ponujenimi zdravili je tudi precej ponaredkov.
 • Nadzor nad objavljenimi podatki ni mogoč, zato je težko preveriti verodostojnost ponudnika in prepoznati kakovost podatka in izdelka.
 • V primeru težav pri uporabi zdravil, kupljenih preko medmrežja, je otežen nadzor nad sledenjem odgovornosti.
 • Ponudniki zdravil preko medmrežja niso vedno lekarne. Veliko je tudi različnih družb in posameznikov, ki niso strokovno usposobljeni in registrirani za lekarniško dejavnost oz. razpečevanje zdravil.
 • Zdravila zahtevajo posebne pogoje shranjevanja in transporta. To pomeni, da mora tudi dostava zdravila do naročnika potekati tako, da ohrani predpisano kakovost.

Zakonodaja omogoča varno uporabo zdravil z zagotavljanjem kakovosti, učinkovitosti in sistemom nadzora ter izdajo zdravila v lekarni ali preko spletnih lekarn ali specializiranih podajaln, ki imajo dovoljenje za izdajo zdravil preko medmrežja. Seznam lahko preverite na spletni strani Ministrstva za zdravje.
(http://www.mz.gov.si/si/pogoste_vsebine_za_javnost/izdaja_zdravil_prek_medmrezja/)


Datum pregleda informacije: junij 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje