Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Iskanje informacij o ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Iskanje informacij o zdravilih, boleznih in zdravljenju otrok in mladostnikov na internetu

Iskanje informacij o zdravilih, boleznih in zdravljenju otrok in mladostnikov na internetu

Starši pogosto iščejo informacije glede zdravstvenega stanja otroka na internetu. Internet omogoča hiter in enostaven dostop tudi do informacij o zdravilih, zdravljenju  in boleznih. Včasih smo le z nekaj »kliki« oddaljeni od velike količine informacij s tega področja. Pogosto gre za koristen vir lahko dostopnih informacij, omogoča lahko tudi lažje posvetovanje z zdravnikom ali farmacevtom. Zavedati pa se moramo tudi določenih pasti uporabe, zato naj vam bo spodnje besedilo v pomoč pri pravilni uporabi interneta kot vira tovrstnih informacij.

Kaj morate upoštevati pri iskanju podatkov o zdravilih, boleznih, zdravljenju na internetu?

1. KDO JE PONUDNIK INFORMACIJ?

Za verodostojnost podatka je pomembno prepoznati ponudnika informacij. V splošnem velja, da so bolj zanesljive tiste informacije, ki jih nudijo uradne in pooblaščene zdravstvene in znanstvene ustanove.

2. AŽURNOST INFORMACIJ

Preverite datum, kdaj so bili podatki objavljeni oz. zadnjič posodobljeni.

3. ZANESLJIVOST INFORMACIJ

Informacije morajo biti popolne. Za zdravila mora biti navedeno: zaščiteno ime zdravila, učinkovine, pomožne snovi, za katero bolezen je zdravilo namenjeno, kdaj se ne sme uporabljati, način uporabe, neželeni učinki, način shranjevanja, podatki o proizvajalcu in datum, kdaj so bili podatki pripravljeni.

Vsi izdelki v obliki tablet, kapljic, sirupov … niso zdravila!

Velikokrat so izdelki na internetu opredeljeni kot zdravila. Vsi izdelki, ki so dosegljivi v obliki tablet, kapsul, kapljic, sirupov…, niso zdravila, ampak so lahko tudi prehranska dopolnila. Pomembno je, da pri iskanju podatkov preko medmrežja poznamo razlike.

Zdravilo je vsaka snov, ki jo v primerni farmacevtski obliki uporabljamo za zdravljenje, preprečevanje ali prepoznavanje bolezni. Vsak tak izdelek mora imeti dokazano učinkovitost, kakovost in varnost ter dovoljenje za promet z zdravilom (pogovorno rečemo, da je registriran).

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane in jih obravnava zakonodaja o živilih. To so izdelki v farmacevtskih oblikah za peroralno uporabo (mehke in trde želatinaste kapsule, tablete, šumeče tablete, žvečljive tablete, dražeji, granulati, kapljice), ki ne presegajo zakonsko določenih vsebnosti vitaminov, mineralov in oligoelementov. Vsebujejo tudi koncentrirane rastlinske izvlečke, aminokisline in druge substance, ki se v telesu vključujejo v fiziološke procese.

Kdaj lahko podvomite v podatek?

Izdelki, ki niso zdravila, niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni in se jim tudi ne sme pripisovati teh lastnosti. Tega pravila se ne spoštuje vedno. Pogosto je v ekonomskem interesu proizvajalca, da izdelku posredno pripisuje take lastnosti. Ločeno od izdelka ponuja promocijsko gradivo, v katerem navaja podatke o uspešnem preprečevanju in zdravljenju skoraj vseh bolezni današnjega časa, podatke predstavljajo le s pozitivne strani, navedeni so izrazi kot so: čudežna ozdravitev, brez stranskih učinkov, v celoti naravnega izvora, skrivnostna formula … Pogosto se pojavijo neresnični, laž vzbujajoči podatki v zvezi z zdravljenjem težkih bolezni: aids, rak. Veliko je tudi pretiranih obljub za lajšanje tegob, povezanih z videzom in počutjem: debelost, gube, vpliv na potenco … Lahko je naveden tudi rezultat raziskav medicinskih izvedencev, ni pa navedeno njihovo ime in ustanova, kjer je bila raziskava opravljena ali pa podatki niso preverljivi. Pogosto so te zavajajoče informacije objavljene prav na spletnih straneh.

Kje naj mladostniki iščejo informacije o zdravilih in zdravstvenih težavah?

Privlačnost interneta je tudi anonimnost, ki še posebej vabi mladostnike. Pri iskanju informacij o zdravilih in zdravstvenih težavah na spletu naj se mladostniki zavedajo, da gre za prostor, ki ni nadzorovan ter zato lahko poln zavajajočih ali celo napačnih informacij, katerih uporaba lahko ogrozi posameznikovo zdravje. Mladostniki ali starši naj posebno ob vprašanjih v zvezi zdravili vprašajo v lekarni. Večina lekarn ima tudi prostor, ki je namenjen zaupnemu pogovoru s farmacevtom. Farmacevti se mnogokrat srečamo s pacienti, ki imajo pereče zdravstvene težave, zato naj si mladostnik ne dela preglavic. Njegova težava ni nič takega, s čimer se farmacevt tekom svojega dela ne bi večkrat srečeval.

Viri, ki jim mladostniki lahko zaupajo:

  • starši, zdravniki, lekarniški farmacevti, navodilo za uporabo zdravila, učitelji, skupine za samopomoč, zanesljivi spletni viri.

Viri, ki jim mladostniki ne morejo popolnoma zaupati:

  • vrstniki, revije, strokovno nepreverjeni forumi, nezanesljivi spletni viri.

Internet ima tudi veliko prednosti, saj je kadarkoli dostopen širši množici in vsebuje ogromno informacij. Znati moramo dobro preceniti zanesljivost informacij, kar je velikokrat težko. Nikakor pa uporaba interneta ne more nadomestiti osebne komunikacije z zdravstvenim delavcem in ni namenjena postavljanju diagnoze ali samozdravljenju.

 

Datum priprave informacije: december 2016

Pripravila: Farmakoinformativna služba
mag. Nina Pisk, mag.farm., spec. klin. farm.


Anketa


Iskanje