Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Kaj je zdravilo?

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kaj je zdravilo?

Zdravilo je snov, ki se v primerni farmacevtski obliki, določenem odmerku in časovnih presledkih uporablja za zdravljenje, preprečevanje ali prepoznavanje bolezni. Sestavljeno je iz ene ali več učinkovin, ki so odgovorne za delovanje zdravila, ter več pomožnih snovi, ki omogočajo izdelavo farmacevtske oblike zdravila in njegovo uporabo.


Kako poteka pot zdravila od odkritja do lekarne oziroma do bolnika?

Za vsa zdravila veljajo stroge zahteve, saj mora imeti vsako zdravilo dokazano učinkovitost, kakovost in varnost ter dovoljenje za promet, ki ga zdravilu podeli poseben državni organ - agencija za zdravila (pogovorno rečemo, da je zdravilo registrirano). Zdravila morajo imeti verodostojne informacije o učinkovitosti, opozorilih, previdnostnih ukrepih, kontraindikacijah, neželenih učinkih ... Vse te informacije se pridobivajo v različnih fazah od sinteze učinkovine do preizkušanja zdravila. Temeljna dognanja o pravilni in varni uporabi zdravila proizvajalci prenesejo tudi do zdravnika, na osnovi katerih se zdravnik odloči za predpisovanje zdravila, in farmacevta, ki svetuje bolniku o pravilni in varni uporabi ob izdaji zdravila v lekarni. Bolnik mora natančno upoštevati dano navodilo za uporabo zdravila ter se o morebitnih nejasnostih posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom v lekarni. Za bolnika je še posebej namenjeno tudi priloženo navodilo za uporabo pri vsakem zdravilu.


Kako zdravilu določijo ime, jakost in obliko?

Proizvajalec izbere za zdravilo lastno, zaščiteno ali tovarniško ime. V času razvoja se določi odmerek, potreben za zdravilni učinek (koliko miligramov učinkovine) in najustreznejšo farmacevtsko obliko zdravila (tableta, sirup, kapsula, mazilo … ) glede na mesto delovanja zdravila, starost bolnika ter obstojnost oz. neželene učinke učinkovine. Zelo pomembno je, da bolnik pozna imena, jakosti in namen uporabe svojih zdravil ter pravilno uporabo farmacevtske oblike. Tako prepreči napake pri jemanju zdravil. Poznavanje vseh zdravil je zelo pomembno tudi zaradi varnega predpisovanja in izdajanja zdravil na recept in brez recepta. Svetujemo, da si bolnik zapiše imena in jakosti vseh zdravil, ki jih uporablja ali prosi farmacevta v lekarni za pomoč pri izdelavi seznama zdravil oziroma osebne kartice zdravil.


Le zdravilo uporabljeno v skladu z navodili, ki jih da zdravnik ali farmacevt v lekarni ter so zapisana tudi v priloženem navodilu za uporabo, omogoči varno in učinkovito uporabo zdravila.

 

Datum pregleda informacije: junij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Želite vedeti še ...

Kako pravilno uporabimo zdravilo?
Shranjevanje in uničevanje zdravil
Zdravila in prometna varnost
Iskanje informacij o zdravilih, boleznih in zdravljenju na medmrežju
Kaj loči prehransko dopolnilo od zdravila?

 


Anketa


Iskanje