Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> KAJ NAJ OTROCI VEDO O ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
KAJ NAJ OTROCI VEDO O SVOJIH ZDRAVILIH?

KDO JE FARMACEVT?
FARMACEVT JE OSEBA, KI TI V LEKARNI IZDA ZDRAVILA NA RECEPT ALI BREZ RECEPTA. GLAVNA NALOGA LEKARNE JE, DA LJUDI PRESKRBI Z ZDRAVILI. V LEKARNI NEKATERA ZDRAVILA PRIPRAVIJO FARMACEVTI SAMI, VEČINOMA PA JIH NAREDIJO FARMACEVTSKE TOVARNE.

KAJ SO ZDRAVILA?
ZDRAVILA SO SNOVI, KI SE UPORABLJAJO ZA ZDRAVLJENJE, PREPREČEVANJE ALI ODKRIVANJE RAZLIČNIH BOLEZNI (NA PRIMER PRI BOLEČINI, VROČINI, KAŠLJU,…). POZNAMO RAZLIČNE OBLIKE ZDRAVIL: TABLETE, KAPSULE, SIRUPI, SVEČKE, KAPLJICE ZA OČI, UŠESA IN NOS, PRŠILA, KREME, INJEKCIJE, INHALATORJI…

KDO LAHKO DAJE ZDRAVILA?
ZDRAVILA TI LAHKO DAJEJO LE STARŠI ALI DRUGA ZNANA ODRASLA OSEBA TER ZDRAVSTVENI DELAVCI KOT SO ZDRAVNIK, FARMACEVT, MEDICINSKA SESTRA ALI ZOBOZDRAVNIK. NIKOLI SAM NE UPORABLJAJ ZDRAVIL!

 KAJ MORAŠ VEDETI, KO UPORABLJAŠ ZDRAVILA? (Opomba - ZA STAREJŠE OTROKE)

 • KAKŠNO JE IME ZDRAVILA?
  VSAKO ZDRAVILO IMA SVOJE IME. POMEMBNO JE, DA POZNAŠ IME SVOJEGA ZDRAVILA.
   
 • ZA KAJ SE ZDRAVILO UPORABLJA?
  VEDETI MORAŠ, ZA KAKŠNO ZDRAVSTVENO TEŽAVO BOŠ UPORABLJAL ZDRAVILO.
   
 • KAKO SE ZDRAVILO JEMLJE?
  ZDRAVILO JE POTREBNO JEMATI NATANČNO TAKO KOT JE NAROČIL ZDRAVNIK IN FARMACEVT. ZDRAVILO SE LAHKO POGOLTNE, VSTAVI V ČREVO (RITKO), VDIHNE SKOZI USTA, NAMAŽE, NAKAPA V OKO, UHO…
   
 • KOLIKO ZDRAVILA JE TREBA VZETI?
  VEDNO JE TREBA UPORABLJATI TAKŠNO KOLIČINO ZDRAVILA, KOT JE PREDPISANO. ČE BOŠ VZEL VEČ ZDRAVILA, NE BOŠ PREJ ZDRAV. LAHKO JE CELO NEVARNO! ČE VZAMEŠ MANJ ZDRAVILA, MOGOČE NE BO BOLJE.
   
 • KDAJ JE TREBA VZETI ZDRAVILO?
  S STARŠI NAPIŠI, OB KATERI URI MORAŠ VZETI ZDRAVILO. MOGOČE BOŠ MORAL POZNEJE PREVERITI, KDAJ VZETI ZDRAVILO.
   
 • KAKO DOLGO BOŠ JEMAL ZDRAVILO?
  JEMLJI ZDRAVILO TAKO DOLGO, KOT REČEJO STARŠI, DRUGA ODRASLA OSEBA, ZDRAVNIK IN FARMACEVT. ZA NEKATERA ZDRAVILA JE POMEMBNO, DA JIH UŽIVAŠ TUDI, ČE SE ŽE POČUTIŠ DOBRO.
   
 • ALI SE LAHKO POKAŽEJO NEŽELENI UČINKI ZDRAVILA?
  KO UPORABLJAŠ ZDRAVILA, VEDNO OPAZUJ, ČE SE POJAVIJO KAKŠNI NEŽELENI UČINKI (NA PRIMER SLABOST, IZPUŠČAJ NA KOŽI, SRBENJE, DRISKA, ZASPANOST,…). VEDNO ČIM PREJ POVEJ STARŠEM ALI DRUGI OSEBI, KI PAZI NATE, ČE SE NE POČUTIŠ DOBRO ALI SE POČUTIŠ SLABŠE.
   
 • KJE NAJ BO ZDRAVILO SHRANJENO?
  ZDRAVILO MORA BITI SHRANJENO TAKO KOT JE NAROČIL ZDRAVNIK ALI FARMACEVT IN JE NAPISANO NA EMBALAŽI (ŠKATLICI) ZDRAVILA. TO JE LAHKO NA PRIMER NA OBIČAJNI TEMPERATURI V PROSTORU ALI V HLADILNIKU. VEDNO PAZI, DA GA MLAJŠI BRATEC, SESTRICA ALI KAKŠNA DOMAČA ŽIVAL NE MOREJO DOSEČI. SAM  ZDAJ ŽE VEŠ, DA OTROCI NIKOLI NE SMEJO SAMI VZETI ZDRAVILA!
   

KAKO SE OBNAŠAMO V LEKARNI?

LEKARNA JE PROSTOR, KAMOR LJUDJE PRIDEJO ISKAT ZDRAVILA. ZELO POMEMBNO JE, DA SLIŠIJO IN RAZUMEJO NAVODILA FARMACEVTA, KAKO JE POTREBNO ZDRAVILO PRAVILNO JEMATI. LEKARNA NI PROSTOR, KJER BI SE IGRALI, LOVILI ALI PA GLASNO GOVORILI. VČASIH RAZLAGA VZAME DLJE ČASA, ZATO LE MIRNO POČAKAJ V VRSTI. KMALU SE BO FARMACEVT POSVETIL TUDI TEBI. VPRAŠAŠ GA LAHKO VSE, KAR TE O ZDRAVILU ZANIMA.

 

Vir: SFD, Sekcija javnih lekarn, O pravilni in varni uporabi zdravil, Zdravila in otroci, september 2008

 

Datum pregleda informacije: junij 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje