Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Kaj pomeni rok ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kaj pomeni rok uporabnosti zdravila?

Preden otroku damo zdravilo, ki ga ne uporablja vsakodnevno, na zunanji ovojnini vedno preglejmo rok uporabnosti zdravila. Priporočljivo je, da tudi pri »domači lekarni« na vsakih nekaj mesecev  pregledamo roke uporabnosti in izgled zdravil. Tako bomo vedno prepričani, da bodo naša zdravila ostala varna, kakovostna in učinkovita.

Zdravilom s pretečenim rokom uporabnosti se lahko izgubi učinek, kar vodi v neučinkovito zdravljenje, lahko pa je tudi škodljivo, ko na primer pride do nastanka toksičnih razpadnih produktov. Vsako zdravilo mora biti na zunanji ovojnini označeno z datumom izteka roka uporabnosti zdravila. Najpogosteje sta zapisana mesec in leto. Datum izteka roka uporabnosti zdravila je datum, do katerega se sme zdravilo še uporabljati. To je časovno obdobje, v katerem se pričakuje, da je zdravilo ustrezno za uporabo znotraj potrjenih mej pod pogojem, da se shranjuje pri pogojih, navedenih na ovojnini in v predvideni embalaži. Če sta navedena mesec in leto izteka uporabnosti velja, da je zdravilo uporabno še zadnji dan navedenega meseca.

Skozi čas roka uporabnosti se ohranjajo značilnosti zdravila: učinkovina ohranja svojo kemijsko istovetnost in jakost znotraj določenih mej, ohranja se izgled, okus, raztapljanje, sterilnost, odpornost proti rasti mikroorganizmov (bakterij, glivic), terapevtski učinek ostane nespremenjen …

Prav tako mora biti naveden rok uporabnosti zdravila, pripravljenega tik pred uporabo, kot na primer pri pripravi oziroma raztapljanju antibiotičnih suspenzij pri otrocih. Tudi pri nekaterih farmacevtskih oblikah kot so kapljice, sirupi, določena mazila ali kreme, stabilnost ni zagotovljena do navedenega izteka roka uporabnosti, kljub pravilnem hranjenju. Z odprtjem zdravila lahko obstaja možnost, da postane zdravilo gojišče za razrast mikroorganizmov ali pa na kakšen drug način (z dostopom kisika, vlage …) pospešimo razgradnjo učinkovine, zato je tako zdravilo uporabno le določen čas po odprtju.  V tem primeru upoštevamo rok uporabnosti zdravila po prvem odpiranju, ki mora biti ravno tako označen na zunanji ovojnini.

Tudi če rok uporabnosti zdravila še ni potekel, moramo biti ob vsaki spremembi v izgledu našega zdravila posebno pozorni. Zdravilo mora ostati enakega videza, barve, konsistence, kapsule in tablete ne smejo biti zlepljene, pri mazilih in kremah ne smeta izpasti vodna ali oljna faza, vonj mora ostati nespremenjen. V nasprotnem primeru tako zdravilo, kljub še ustreznemu roku uporabnosti, zavržemo.

 

Datum priprave informacije: marec 2017

Pripravila: Polona Gabrovšek, mag. farm.


Anketa


Iskanje