Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Kako pravilno uporabimo ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kako pravilno uporabimo zdravilo?

Za bolnika je pomembno, da zdravilo hitro odpravi težave, ozdravi bolezen oziroma lajša bolezenske znake in simptome. To je možno le, če zdravilo uporabimo v skladu z navodili, ki jih da zdravnik ali farmacevt v lekarni in so zapisana tudi v priloženem navodilu za uporabo.


Kako naj uporabljamo zdravilo?

Zdravila zaužijemo s tekočino, praviloma z vodo. Za odraslo osebo velja, da naj tableto ali kapsulo zaužije z 2 do 3 decilitra vode. Uživanje tablet ali kapsul brez tekočine je nevarno, saj je otežen prehod skozi požiralnik, zdravilo se lahko prilepi na sluznico požiralnika ali želodca in na tem mestu povzroči razjedo sluznice. Zdravil ni priporočljivo uživati z mlekom, pravim čajem, kavo, sadnimi sokovi ..., ker ti lahko spremenijo njihovo delovanje.


Kako pogosto in koliko časa naj jemljemo zdravilo?

Nekatera zdravila, npr. zdravila za lajšanje bolečine ali zdravila proti migreni, uporabljamo le, kadar so potrebna oz. ko se pojavijo svarilni simptomi in znaki. Druga pa je potrebno jemati redno, v določenih razmikih.
Navodilo 3 krat na dan 1 tableto pomeni, da moramo zdravilo vzeti v treh enakih razmikih v času budnosti – ponavadi ob zajtrku, kosilu ter večerji. Kdaj ga vzamemo, lahko prilagodimo svojemu dnevnemu urniku.
Pri navodilu na 8 ur 1 tableto pa moramo zdravilo vzeti v razmiku osmih ur – recimo ob 6h, 14h in 22h.

Dolžino jemanja zdravil, predpisanih na recept, določi zdravnik. Potrebno jih je jemati celoten predpisani čas zdravljenja, saj lahko prekratko ali predolgo jemanje povzroči resne zdravstvene težave. Zavedati se moramo, da je izboljšano bolezensko stanje (urejenost krvnega tlaka, glukoze in maščob v krvi ...) posledica jemanja zdravil, ne pa razlog za prenehanje zdravljenja.

Najdaljši čas zdravljenja z zdravili, ki jih dobite v lekarni brez recepta, vam bo svetoval farmacevt ali farmacevtski tehnik v lekarni.

 

Zaužiti zdravilo s hrano ali na tešče?

Navodilo, da zaužijte zdravilo na tešče pomeni, da 6-8 ur nismo zaužili nobene hrane ali pijače. Zdravilo zaužijemo zjutraj, eno uro pred zajtrkom.
Na prazen želodec pomeni uživanje zdravil eno uro pred ali dve uri po obroku.
Pri navodilu, da je potrebno zdravilo vzeti s hrano, jemljemo zdravila neposredno pred obrokom, med jedjo ali po obroku.

 

Ali lahko zdravilo razpolovim, kapsulo odprem?

Delimo lahko le tablete z delilno zarezo. Ostale – dražirane tablete, gastrorezistentne tablete, tablete s podaljšanim sproščanjem ... – moramo praviloma zaužiti cele. Če tako tableto delimo ali zdrobimo, je lahko učinek zdravila neustrezen.

Kapsul praviloma ne odpiramo, saj ima zdravilna učinkovina lahko neprijeten okus, draži sluznice ali pa razpada v kislem želodčnem soku in je zato zdravljenje neučinkovito. Zaužijemo jih cele, z zadostno količino vode.

Farmacevti v lekarnah vam bodo svetovali kako varno in učinkovito uporabljati zdravila.

 

Datum pregleda informacije: junij 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje