Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Osteoporoza in zdravila

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Najpogostejša vprašanja v povezavi z zdravili in prehranskimi dopolnili pri zdravljenju osteoporoze, ki jih bolniki zastavijo farmacevtom v lekarni…

1. … o najpogostejše predpisanih zdravilih iz skupine zaviralci razgradnje kosti - difosfonati

 • Kako naj jemljem zdravilo z ibandronsko/risedronsko/alendronsko kislino (Bonviva, Ibandronska kislina Teva, Actonel(Combi), Alenax, Alendor, Fosavance)?
  Zdravila iz skupine difosfonatov je potrebno jemati tako pogosto kot je to določeno (npr. 1x tedensko, 1x mesečno …) in sicer zjutraj, na tešče, vsaj 1 uro pred hrano ali pijačo, ki ni voda. Tablete je potrebno pogoltniti cele, z velikim kozarcem vode (vsaj 180-240ml vode), v pokončnem položaju (sede, stoje). Po zaužitju zdravila se vsaj 1 uro ne sme leči.
   
 • Kaj se zgodi, če zdravila ne vzamem na tešče?
  Uporabnost zdravila je v prisotnosti hrane zmanjšana. Posebno pripravki, ki vsebujejo kalcij, aluminij, magnezij, železo, lahko vplivajo na absorpcijo teh zdravil, pa tudi nekatera živila (npr. mleko in mlečni izdelki, mineralne vode) ali npr. antacidi - zdravila za lajšanje težav pri zvišani želodčni kislini. Zato je potrebno zdravilo vzeti zjutraj na prazen želodec (vsaj 6 ur brez obroka), po zaužitju zdravila pa nato biti tešči še vsaj 1 uro.
   
 • Ali se lahko po zaužitju zdravila uležem, saj ga navadno vzamem zgodaj zjutraj, ker moram kasneje vzeti še več zdravil?
  Zdravila iz skupine difosfonatov lahko povzročijo lokalno draženje sluznice zgornjega dela prebavil, ki je lahko v primeru ležečega položaja bolj izrazito. V primeru žvečenja ali sesanja tablet lahko pride tudi do draženja ali razjed žrela.
   

2. … o D vitaminu

 • Kako je potrebno jemati kapljice z D vitaminom?
  Ustrezen odmerek kapljic vzamemo vsak dan ali ustrezno preračunano 1x tedensko. Kapljice vzamemo z manjšo količino soka ali mleka.
   
 • Kje naj imam shranjene kapljice z D vitaminom?
  Kapljice se shranjuje v hladilniku (2-8 ºC), shranjene v originalni ovojnini za zagotovitev zaščite pred svetlobo.
   
 • Ali lahko sočasno s kapljicami D vitamina jemljem dodatke kalcija?
  Pripravke s kalcijem jemljite le, če vam jih je predpisal zdravnik, ki bo tudi določil primeren odmerek. Vitamin D izboljša absorpcijo kalcija, zato lahko pri prevelikih odmerkih kalcija pride do povečane koncentracije kalcija v krvi.

3. … o kalciju

 • Zdravnica mi je svetovala, naj uživam več kalcija. Katera živila ali pripravke naj uživam?
  Zelo dober vir kalcija so mleko in mlečni izdelki, predvsem trdi siri. Tudi zelenjava je lahko vir kalcija, vendar listnata zelenjava (npr. špinača, rabarbara) vsebuje oksalat, ki zavira absorbcijo kalcija. Bolje kot iz listnate zelenjave se kalcij absorbira iz brokolija, ohrovta, koromača in pora. Dober vir kalcija so lahko tudi nekatere mineralne vode.

  Vsebnost kalcija v 100 g nekaterih živil
   

   Živilo 

   Vsebnost kalcija (mg) 

   % PDV* 

   parmezan 

   1180

   148

   mleko (3,5 % mlečne mašč.) 

   116

   15

   jogurt (3,5 % mlečne mašč.)

   136

   17

   kuhan brokoli

   40

   5

   belo zelje

   51 

   6

   brstični ohrovt

   23

   3

   tofu

   128

   16


  * PDV je priporočen dnevni vnos za odrasle, na osnovi referenčnih vrednosti za označevanje živil. Za kalcij znaša 800 mg.
  Vir: NUTRIS, Inštitut za nutricionistiko

  Najbolj preprosto in naravno je zaužiti predpisano količino kalcija s hrano, kar pa ni vedno mogoče. V takih primerih posežemo po kalcijevih dodatkih.

  Po nekaterih podatkih se kalcij iz dodatkov, ki vsebujejo kalcijeve soli (npr. laktat, citrat, karbonat ali glukonat), absorbira približno enako dobro kot iz mleka in mlečnih izdelkov (v 25 - 30 %). Obstajajo v več oblikah, kot šumeče ali žvečljive tablete, posamično ali v kombinaciji z D vitaminom.
 • Na recept imam predpisano zdravilo kalcijev karbonat. Kako naj ga jemljem, saj poleg tega zdravila jemljem še 5 drugih zdravil?
  Zdravilo Kalcijev karbonat lahko, če ga jemljemo skupaj z nekaterimi drugimi zdravili (tetraciklini, kinoloni, difosfonati- pri zdravljenju osteoporoze, fluoridi, železovimi pripravki za uživanje), vpliva na učinkovitost teh zdravil, tako da spremeni pH v želodcu, vpliva na praznjenje želodca ali z drugim zdravilom tvori komplekse, ki se ne morejo absorbirati. Zato med jemanjem zdravila kalcijev karbonat in kateregakoli drugega zdravila svetujemo 2- do 3-urni presledek.
  Običajno svetujemo jemanje tablet ali kapsul ob obroku (da zmanjšamo pojavnost prebavnih težav) ter popoldne, saj bolniki takrat uživajo najmanj zdravil in tako lahko najlažje upoštevamo 2-3 urni razmik med zdravili.

4. … o zdravilu denosumab (Prolia)

 • Zdravnica mi je predpisala biološko zdravilo za osteoporozo z učinkovino denosumab. Čez 1 mesec se oglasim v ambulanti, kjer mi bodo dali zdravilo. Kako se to zdravilo uporablja in kje naj ga do takrat hranim?
  Zdravilo denosumab je v obliki napolnjene injekcijske brizge, ki se daje podkožno, enkrat na 6 mesecev, v stegno, trebuh ali zgornji del roke. Zdravilo mora aplicirati oseba, ki se je za injiciranje ustrezno usposobila, zato se običajno izvaja ambulantno.
  Zdravilo je potrebno shranjevati v hladilniku (pri temperaturi od 2 °C do 8 °C), ne sme se ga zamrzovati. Do 30 dni pa se ga lahko shranjuje tudi pri sobni temperaturi (do 25 °C ).
   
 • Na kaj moram biti po aplikaciji zdravila pozoren oz. kakšne neželene učinke lahko pričakujem?
  Za vse bolnike je pomembno, da uživajo dovolj kalcija in vitamina D, da ne pride do hipokalciemije (zmanjšane koncentracije kalcija v krvi). Bolniki morajo biti bolj pozorni na morebitne okužbe; okužba sečil ali okužba zgornjih dihal je pogost neželen učinek zdravila. Bolniki pogosto občutijo tudi bolečine v okončini, lahko imajo težave z zaprtjem, pojavi pa se lahko tudi izpuščaj.


Datum pregleda informacije: september 2015

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag. farm.


Želite vedeti še ...

Možnosti zdravljenja osteoporoze


Anketa


Iskanje