Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Nasveti za pravilnejšo ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Nasveti za pravilnejšo uporabo zdravil pri starostnikih

Poraba zdravil se s starostjo povečuje, kar prinaša koristi in tveganja
Staranje je normalen proces, ki pa ga običajno spremljajo različne kronične bolezni, zato je povečana potreba po zdravstvenih storitvah in zdravljenju z zdravili. Zdravljenje z zdravili, ki je skladno z navodili zdravnika in lekarniškega farmacevta, je zagotovo prednost. Prispeva k boljšemu zdravstvenemu stanju, k izboljšanju kakovosti življenja in podaljševanju življenja, vendar prinaša tudi tveganja.


Katere so najpogostejše napake, ki jih naredijo starostniki pri uporabi zdravil?

 • Starostnik ne jemlje predpisanih zdravil.
 • Jemanje zdravila, ki ni skladno z navodili zdravnika in lekarniškega farmacevta (vzrok je lahko tudi slabše razumevanje navodil, težave s spominom…).
 • Opustitev zdravljenje z zdravili zaradi boljšega počutja brez predhodnega posveta z zdravnikom.
 • Neredna uporaba zdravil za zdravljenje kroničnih bolezni (pogosto je lahko vzrok zapletena shema odmerjanja več različnih vrst zdravil).
 • Neustrezen način uporabe zdravila (npr. odpiranje kapsul, drobljenje tablet).
 • Podvajanje odmerkov zdravil.
 • Neupoštevanje navodil glede jemanja zdravil skupaj hrano in pijačo.
 • Sočasna uporaba zdravil in alkohola.
 • Opustitev zdravljenja zaradi neželenih učinkov zdravila brez posveta z zdravnikom.
 • Sočasna uporaba zdravil brez recepta in prehranskih dopolnil, ki lahko vplivajo na delovanje zdravil za zdravljenje kroničnih bolezni.
   

Nekaj nasvetov za pravilnejšo in varnejšo uporabo zdravil pri starostnikih

 • Starostniki morajo dobro poznati zdravila, ki so jim predpisana. Preberejo naj priložena navodila za uporabo zdravila. Ob morebitnih nejasnostih se vedno lahko posvetujejo z lekarniškim farmacevtom.
 • Natančno naj upoštevajo navodila zdravnika in lekarniškega farmacevta glede jemanja zdravil: kakšen odmerek zdravila morajo vzeti, kako pogosto morajo odmerjati zdravilo, koliko časa traja zdravljenje, kako na delovanje zdravil vpliva sočasno uživanje hrane in pijače.
 • Če se starostniki odločijo za sočasno uporabo zdravila brez recepta ali prehranskega dopolnila, naj se pri lekarniškem farmacevtu vedno pozanimajo ali lahko vplivajo na delovanje zdravil, katera jim je predpisal zdravnik.
 • Starostniki naj ne uporabljajo zdravil, ki so bila predpisana drugim osebam (naj si ne izmenjujejo in posojajo zdravil).
 • Nikoli naj sami ne spreminjajo odmerka zdravila (nižji odmerek morda ne bo dovolj učinkovit, višji odmerek bo lahko imel izrazitejše neželene učinke).
 • Zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni naj starostniki uporabljajo redno (zdravljenja naj ne opustijo zaradi boljšega počutja).
   

Osebna kartica zdravil

Starostniki naj uporabljajo osebno kartico zdravil. Gre za seznam, na katerem so vsa zdravila, ki jih starostnik uporablja ter način odmerjanja zdravil (vključno z zdravili brez recepra in prehranskimi dopolnili). Osebno kartico zdravila naj ima starostnik vedno pri sebi (npr. ob morebitnem sprejemu v bolnišnico bodo zdravniki takoj vedeli katera zdravila uporablja).
Pri pripravi osebne kartice zdravil je starostniku lahko v veliko pomoč lekarniški farmacevt, lahko pa starostniku pri izdelavi osebne kartice in dopolnjevanju podatkov pomagajo tudi svojci.
Primer kartice si lahko natisnete v povezavi: Osebna kartica zdravil

Izbrana lekarna
Starostnik naj v isti lekarni dvigne vsa zdravila, katera mu zdravniki predpišejo na recept, poleg tega pa naj v tej lekarni kupi tudi zdravila brez recepta in prehranska dopolnila. Na ta način ima lekarniški farmacevt boljši pregled nad celotno terapijo z zdravili (večja varnost z vidika medsebojnega delovanja med zdravili). Starostniku lekarniški farmacevt tako lažje svetuje, katera zdravila brez recepta ter prehranska dopolnila so zanj primerna upoštevajoč druga zdravila za kronično zdravljenje. Poveča se tudi zaupanje starostnika.

Starostniki lahko tudi pri zdravstvenih težavah vprašajo za nasvet farmacevta v lekarni. Le ta bo presodil ali je možno zdravstvene težave rešiti s samozdravljenjem in spremembo življenjskih navad ali pa je potreben obisk pri zdravniku.

Prehranska dopolnila, ki se pogosto oglašujejo v medijih, niso zdravila!
Prehranska dopolnila niso zdravila (nimajo zdravilnih učinkov), vendar pa lahko vplivajo na delovanje zdravil. Njihova nekontrolirana in prekomerna uporaba je lahko nevarna. Zlasti je nevarna uporaba prehranskih dopolnil, ki se prodajajo »od vrat do vrat« in preko medmrežja. Ker so v enakih oblikah kot zdravila, prodajalci zavajajo z njihovimi zdravilnimi učinki. Zato naj bodo starostniki previdni in kakovosten pripravek rajši poiščejo v lekarni, kjer bomo dodali tudi nasvet!


Pravilna in varna uporabi zdravil v lahko v veliki meri izboljša kvaliteto življenja starostnikov. Strokovni nasvet oziroma odgovore na vprašanja glede zdravljenja z zdravili lahko vedno dobite pri lekarniškem farmacevtu.


Datum pregleda informacije: julij 2017


mag. Nina Pisk, mag.farm., spec.klin.farm.


Anketa


Iskanje