Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Obnovljivi recept

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Obnovljivi receptObnovljivi recept je zdravniški recept, na katerega se sme zdravilo izdati večkrat. Takšen recept predpiše zdravnik bolniku, ki ob predpisani terapiji nima posebnih zdravstvenih težav, in kadar oceni, da bolnik ne potrebuje vmesnih pregledov.

Obnovljivi recept pomeni, da zdravnik izda zeleni recept, na katerem poda navodila lekarniškemu farmacevtu za izdajo zdravila za daljše obdobje. Predpiše ga izbrani osebni zdravnik ali izjemoma specialist v bolnišnici ali v specialistični ambulanti. Na en obnovljivi recept lahko zdravnik predpiše terapijo za največ eno leto, lekarniški farmacevt pa lahko izda naenkrat količino zdravila za največ 3 mesece. Zdravnik mora na obnovljivem receptu označiti besedico »repetatur« ali »ponovi« ter s številko in besedo označiti število želenih ponovitev.


Kaj mora bolnik vedeti o obnovljivem receptu?

  • Zdravila na obnovljivi recept mora bolnik prvič dvigniti v lekarni v prvem mesecu od predpisa zdravila.
  • Bolnik lahko zaradi uvedbe elektronskega recepta zdravila predpisana na obnovljivem receptu dvigne v katerikoli lekarni.
  • Ob ponovnem dvigu zdravila na obnovljivi recept mora bolnik vedno poročati lekarniškemu farmacevtu o morebitnih zapletih ali neželenih učinkih zdravila. Bolnik naj lekarniškemu farmacevtu pove tudi, če je začel z uporabo novega zdravila, izdanega na recept ali brez recepta, ali drugega izdelka za ohranjanje in varovanje zdravja (npr. prehranskega dopolnila). Lekarniški farmacevt na osnovi pogovora z bolnikom ob vsaki izdaji oceni ali lahko ponovno izda zdravilo na obnovljivi recept. V primeru nastopa težav se pred ponovno izdajo posvetuje z zdravnikom.
  • Če zdravnik bolniku v obdobju veljavnosti obnovljivega recepta zamenja zdravilo, mora bolnik dobiti natančne informacije o nadaljevanju zdravljenja. Tako se prepreči hkratno jemanje dveh zdravil, ki lahko povzroči resne neželene učinke in medsebojna delovanja zdravil.
  • Naslednjo količino zdravila na obnovljivi recept naj bolnik dvigne najprej en mesec dni pred tem, ko mu glede na izdano količino zmanjka zdravila.
  • Obnovljivi recept velja največ eno leto od predpisa. Po tem obdobju mora bolnik ponovno k zdravniku, tudi če na obnovljivi recept ni bila izdana celotna količina.
  • Bolnik naj vodi seznam zdravil in drugih izdelkov, ki jih uporablja za ohranjanje in varovanje zdravja.

Z obnovljivim receptom želi Zavod za zdravstveno zavarovanje predvsem razbremeniti zdravnike v tistih primerih, ko je potreben le predpis recepta brez pregleda. Bolniku je prihranjena pot k zdravniku in čakanje v ambulantah, zmanjša se tudi tveganje za okužbe kroničnih bolnikov. Hkrati se krepi svetovalna vloga lekarniških farmacevtov o pravilni in varni uporabi zdravil ter sodelovanje med lekarniškim farmacevtom, bolnikom in zdravnikom. Bolnik ima nalogo, da zdravila uporablja skladno z navodili zdravnika in lekarniškega farmacevta ter skrbno spremlja potek zdravljenja. Pomembno je, da je bolnik dobro informiran o zdravilu, ki ga uporablja. Informacije v zvezi z zdravili bolnik dobi v lekarni ob izdaji zdravila ali kasneje, ko se ob uporabi zdravila pojavijo morebitni dvomi ali težave.

Obnovljivi recepti se lahko uporabljajo od leta 2009 za predpisovanje in izdajanje hormonske kontracepcije, od začetka leta 2012 pa tudi za druge skupine zdravil. Izjema so nekatera psihotropna zdravila (npr. pomirjevala, uspavala), opioidna protibolečinska zdravila in še nekatera druga zdravila.


Datum pregleda: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje