Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Osebna kartica zdravil

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Osebna kartica zdravil

Imate težave z imeni zdravil, ki vam jih je predpisal zdravnik? Kdaj niste znali odgovoriti na vprašanje zdravnika v bolnišnici oziroma ambulanti nujne medicinske pomoči ali farmacevta v lekarni, katera zdravila redno uporabljate? Ste se vprašali, če lahko določena zdravila vzamete sočasno? Vas je zanimalo, kako hrana vpliva na pravilno delovanje vaših zdravil? Ste začeli poleg zdravil jemati prehransko dopolnilo, pa se vam je zdravstveno stanje poslabšalo in niste vedeli zakaj?

Kaj je osebna kartica zdravil?
V izogib tem težavam ter za lažje in uspešnejše zdravljenje z zdravili uporabljajte osebno kartico zdravil. To je zapis, ki vsebuje podatke o predpisanih zdravilih na recept, podatke o predpisanem odmerjanju in načinu jemanja posameznih zdravil, namenu uporabe zdravil ter dodatna opozorila, na katera mora biti bolnik pozoren ob jemanju zdravil. Iz osebne kartice zdravil lahko hitro razberete kdaj, na kakšen način in v kakšnem odmerku morate vzeti določeno zdravilo. Poleg tega je dobro, da so na osebni kartici zdravil zapisana tudi imena drugih izdelkov, na primer zdravil brez recepta in prehranskih dopolnil, dietetičnih izdelkov, izdelkov rastlinskega izvora, ki jih uporabljate stalno ali občasno, ne glede na to, kje ste  kupili ali dobili te izdelke: v lekarni, od sorodnikov, znancev, pri prodaji od vrat do vrat, ste zdravilne rastline nabrali sami in iz njih pripravili izdelke … Lahko se namreč zgodi, da ti izdelki neželeno vplivajo na predpisana zdravila. Informacije na osebni kartici zdravil je potrebno redno pregledovati, zato je pomemben podatek tudi datum priprave.

Lahko jo izdela tudi lekarniški farmacevt
Osebno kartico si lahko izdelate sami, tudi ob pomoči svojcev. Lahko pa vam jo izdela tudi lekarniški farmacevt, ki bo izpostavil še dodatne pomembne informacije, kot so na primer: namen uporabe zdravila (za zdravljenje sladkorne bolezni, pri bolečinah, za znižanje povišanih vrednosti holesterola …), vpliv hrane (zjutraj na tešče, pol ure pred hrano, zvečer po jedi …), način jemanja zdravila (kapsulo pogoltniti celo, tablete se ne sme drobiti, pred uporabo pretresite …). Lekarniški farmacevt vas bo z namenom pravilne in varne uporabe zdravil opozoril tudi na ustrezen razpored zdravil tekom dneva, morebitne nepravilnosti ob sočasni uporabi zdravil ter zdravil in drugih izdelkov, posebnosti načina shranjevanja nekaterih zdravil (na primer inzulinov), vpliv zdravil na sposobnosti pri vožnji z avtomobilom in delom s stroji ter na druga opozorila. Raziskava v slovenskih javnih lekarnah v letu 2010 je namreč pokazala, da slovenski starostniki pri svojih zdravilih zelo dobro poznajo namen uporabe, odmerke zdravil in način uporabe, nekoliko manj čas zdravljenja in imena njihovih zdravil ter vpliv hrane in pijače na zdravilo, najslabše pa so poznali neželene učinke zdravil ter medsebojna delovanja z drugimi zdravili. Ugotovljeno je bilo tudi, da dve tretjini slovenskih starostnikov poleg zdravil, ki jih dobijo na recept, uporablja še kakšne druge izdelke za ohranjanje in varovanje zdravja.

Komu je namenjena osebna kartica zdravil?
Osebna kartica zdravil je namenjena predvsem bolnikom z večjim številom predpisanih zdravil pri uporabi zdravil na domu, starejšim bolnikom in njihovim svojcem. Bolnikom in svojcem je lahko tak zapis v veliko pomoč tudi pri obisku ambulant ali bolnišnice, ko morajo odgovoriti na vprašanje, katera zdravila in druge izdelke bolnik uporablja. Veliko prednost predstavlja osebna kartica zdravil tudi v primeru obnovljivih receptov ter zaradi sistema medsebojno zamenljivih zdravil in terapevtskih skupin zdravil, da ne pride do težav zaradi podvajanja učinkovin. Na osebno kartico zdravil lahko bolnik dopiše tudi vprašanja, ki jih želi zastaviti zdravniku ali farmacevtu.

V Gorenjskih lekarnah smo v sodelovanju z nekaterimi drugimi lekarnami razvili računalniški program, ki nam omogoča pripravo in izpis osebne kartice zdravil. Izdelamo jo lahko v vseh lekarniških enotah, kjer imamo na voljo tudi primer izpisa. Ob izdelavi osebne kartice zdravil se tudi več pogovorimo o pravilni in varni uporabi zdravil pri posameznem bolniku.

Aktivno vlogo v procesu zdravljenja z zdravili prevzamete tudi s tem, da svoja zdravila dobro poznate. To vodi v pravilno, varno in učinkovito uporabo zdravil. O svojem zdravilu se zato dobro informirajte že pred začetkom uporabe zdravila, pa tudi kasneje se o dvomih in težavah vedno posvetujte z zdravnikom in farmacevtom. Kot pripomoček pri uporabi zdravil pa vam lahko v lekarni izdelamo tudi osebno kartico zdravil.                                

Primer Osebne kartice zdravil (PDF, 36 KB)

Obrazec Osebna kartica zdravil  (PDF, 28 KB)

Primer Osebne kartice zdravil, ki jo pripravi lekarniški farmacevt (JPG, 206 KB)

Viri:
O pravilni in varni uporabi zdravil. Zdravila in starostniki, Avtorji prispevkov Polonca Fiala … (et al.): Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2010.


Datum pregleda informacije: julij 2017


mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.     


Anketa


Iskanje