Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Poznate razlike med ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Poznate razlike med zdravili in prehranskimi dopolnili?

Prehranska dopolnila po svoji obliki in ovojnini (tablete, šumeče tablete, kapsule, zrnca, raztopina, praški, suspenzija… v škatlicah, stekleničkah) ter načinu uporabe lahko spominjajo na zdravila, vendar se tako po definiciji kot tudi po namenu uporabe bistveno razlikujejo od zdravil.
 

Kaj je zdravilo in kaj prehransko dopolnilo, kakšne so glavne razlike med zdravilom in prehranskim dopolnilom?

 

 • Razlike v sestavi in delovanju ter nadzoru
  Zdravilo je po Zakonu o zdravilih vsaka snov ali kombinacija snovi, ki je namenjena zdravljenju, preprečevanju ali ugotavljanju bolezni pri ljudeh in živalih. Zdravilo je lahko v prometu šele takrat, ko proizvajalec zanj od pristojnega državnega organa (agencije za zdravila) pridobi dovoljenje za promet (pogovorno temu pravimo registracija), ki je zagotovilo za kakovost, varnost in učinkovitost zdravila ter kasnejši nadzor nad zdravilom. Zdravila so izdelana v skladu z dobro proizvodno prakso, ki je pod ustreznim inšpekcijskim nadzorom.
  Prehranska dopolnila obravnava zakonodaja o živilih, saj so ti izdelki živila, katerih osnovni namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Najpogosteje vsebujejo vitamine in minerale, lahko pa tudi aminokisline, rastline in rastlinske izvlečke, ter druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena. Niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano, njihov namen je dopolnjevati običajno prehrano in ne zdraviti, preprečevati ali ozdraviti bolezen, kot to velja za zdravila. Uporabljali naj bi jih ljudje, ki nimajo redne, kvalitetne in raznovrstne prehrane ali imajo povečane potrebe po določenih snoveh, ki jih v zadostni količini težko zagotovijo s hrano. Tako EU kot slovenska zakonodaja ne predpisujeta predhodnega preverjanja dejanske sestave prehranskega dopolnila in skladnosti z živilsko zakonodajo.
 • Razlike v označevanju izdelkov in vrstah informacij na izdelku
  Zdravila imajo na ovojnini in v navodilu za uporabo verodostojne informacije o področju uporabe, učinkovitosti, opozorilih, previdnostnih ukrepih, kontraindikacijah, medsebojnem delovanju (interakcijah) in neželenih učinkih. Te informacije se z namenom pravilne in varne uporabe zdravil tudi stalno preverjajo in po potrebi dopolnjujejo. To velja tudi za registrirana zdravila rastlinskega izvora.
  Prehranska dopolnila morajo biti označena z navedbama: »prehransko dopolnilo« in »prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano«. Pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju se jim ne sme pripisovati lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni pri ljudeh.
 • Razlike v mestu izdajanja
  Zdravila na recept in določena zdravila brez recepta se zaradi zagotavljanja varne in pravilne uporabe lahko izdajajo le v lekarnah, medtem ko se lahko nekatera zdravila brez recepta izdajajo tudi v specializiranih prodajalnah, kjer je zaposlen farmacevtski tehnik. V lekarnah so na voljo tudi prehranska dopolnila, ki pa jih lahko kupimo tudi v specializiranih trgovinah, trgovinah s športno prehrano, živilskih trgovinah ter preko prodaje na svetovnem spletu, nekatera tudi preko prodaje »od vrat do vrat«.

Med zdravili in prehranskimi dopolnili je torej kar nekaj bistvenih razlik, vendar je tako kot pri uporabi zdravil tudi pri uporabi prehranskih dopolnil zelo pomembno, da uporabnik pridobi dovolj informacij, ki omogoča pravilno in varno uporabo, ter izdelek tudi pravilno uporablja. V lekarni vam bomo s poznavanjem sestavin prehranskih dopolnil in njihovega delovanja pomagali pri ustrezni izbiri, vam mogoče svetovali uporabo drugih izdelkov, predvsem tistih, ki so priglašena kot zdravila naravnega izvora. Lahko bomo prepoznali težavo kot resno in vas napotili k zdravniku.

Več o prehranskih dopolnilih in nasvetih za uporabnike si lahko preberete tudi v prispevku Niso vsi izdelki v obliki tablet, kapsul, sirupov... zdravila.


Na trgu je veliko število prehranskih dopolnil 

Trenutno imamo v Evropi in tudi v Sloveniji zelo veliko število prehranskih dopolnil. Poleg spremenjenega načina življenja in prehranjevanja je na to situacijo v veliki meri vplivalo stanje v ZDA, kjer so leta 1994 med prehranske izdelke vključili tudi izdelke naravnega oziroma rastlinskega izvora ter vitaminske in mineralne izdelke. Lekarniški farmacevti ugotavljamo, da žal nekateri proizvajalci prehransko dopolnilo velikokrat predstavljajo »več kot le prehransko dopolnilo« in mu tako z navajanjem področij uporabe posredno pripisujejo zdravilne lastnosti ali pa zavajajo uporabnika z navajanjem nedokazanih učinkov. Opažamo, da deklaracije na izdelku pogosto ustrezajo lastnostim prehranskega dopolnila, manj ustrezno pa je informiranje potencialnih kupcev v medijih ali v informativnem gradivu. Le-to je velikokrat zavajajoče in predstavljeno samo s pozitivne plati. Ob nedovoljenem predstavljanju izdelkov z zdravilnimi učinki obstaja namreč posredna nevarnost za zdravje zaradi možnega nepravilnega prepoznavanja bolezni in nepravočasnega pravilnega zdravljenja.

Prav zato smo se v Gorenjskih lekarnah odločili, da v skrbi za varnost uporabnikov ter pravilno uporabo prehranskih dopolnil ponudimo v naših lekarnah tista prehranska dopolnila, za katera smatramo, da ustrezajo namenu uporabe in zakonodajnim predpisom. Prehranska dopolnila pregledamo predvsem s stališča namena uporabe, vsebnosti sestavin, označevanja, predstavitve oziroma pridobimo dodatne informacije za varno in pravilno uporabo. Iz navedenih razlogov v naših lekarnah nimamo vseh izdelkov iz evidence prehranskih dopolnil, ki so v prometu v Sloveniji.


Datum pregleda informacije: julij 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje