Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Pravilna in varna ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Pravilna in varna uporaba osebnih razdelilnikov zdravil

Osebni razdelilniki zdravil za enodnevno ali tedensko uporabo so lahko zelo dobrodošel pripomoček za pravilno uporabo zdravil. To velja še zlasti za uporabo zdravil pri osebah, ki jemljejo več zdravil, so pozabljive ali imajo okrnjeno ročno spretnost in težko vzamejo tableto ali kapsulo iz pretisnega omota oziroma iz stekleničke z varnostno zaporko za otroke.


Pri uporabi osebnih dnevnih ali tedenskih razdelilnikov zdravil je potrebno biti pozoren na:

  • obstojnost tablet ali kapsul na vlago in svetlobo
    Podatki za posamezno zdravilo so navedeni v Navodilu za uporabo v poglavju Shranjevanje zdravila. Te informacije najdemo tudi v dokumentu za strokovno javnost - Povzetku temeljnih značilnosti zdravila (SmPC) v poglavju Farmacevtski podatki, Posebna navodila za shranjevanje.
    Proizvajalec pogosto navaja, da je potrebno zdravilo shranjevati v originalni ovojnini za zagotovitev zaščite pred vlago in svetlobo. Varnost in učinkovitost zdravila je zagotovljena le ob upoštevanju podanih navodil. Zdravila, katerim ne moremo zagotoviti ustrezno dnevno ali tedensko shranjevanje pod pogoji, ki jih zahteva proizvajalec, niso primerna za uporabo v osebnih razdelilnikih zdravil.
     
  •  shranjevanje osebnih razdelilnikov z zdravili nedosegljivo otrokom
     

Pri uporabi osebnih dnevnih ali tedenskih razdelilnikov zdravil je torej pomembno, da bolnik oziroma njihovi svojci in skrbniki upoštevate zahteve proizvajalca za shranjevanje zdravil glede svetlobe in vlage ter shranjujete osebni razdelilnik nedosegljivo otrokom.
Pri nejasnostih se vedno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, lahko pa se obrnete tudi na imetnika dovoljenja za promet z zdravilom.


Datum pregleda informacije: julij 2017

mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.


Anketa


Iskanje