Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Pravilna in varna ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Pravilna in varna uporaba zdravil

Ste se kdaj vprašali, kako dobro pravzaprav poznate svoja zdravila? Niste povsem prepričani, da pravilno uporabljate zdravila? Si težko zapomnite imena svojih zdravil? Menite, da so nekatere vaše zdravstvene težave povezane z zdravili? Bi se želeli z magistrom farmacije podrobneje pogovoriti o svojih zdravilih?

 

Zdravilo, ki vam ga je predpisal zdravnik, je namenjeno zdravljenju določene bolezni. Izbor zdravila je vedno prilagojen posameznemu bolniku. Upošteva se na primer starost, ledvično delovanje, sočasna uporaba zdravil in drugo. S pravilno uporabo zdravila lahko bistveno prispevate k učinkovitosti, neškodljivosti in varnosti zdravila. Zato je pomembno, da svoja zdravila dobro poznate in jih uporabljate skladno z navodili proizvajalca oziroma zdravnika in/ali farmacevta.

 

Kaj morate vedeti o svojih zdravilih?

Kako se zdravilo imenuje in zakaj ga uporabljate?

Kako morate jemati zdravilo glede na farmacevtsko obliko (na primer, ali se lahko tableta deli ali drobi, kapsula odpre, kako pravilno uporabljati vdihovalnike)?

Kako jemati zdravilo glede na hrano in pijačo?

Kateri so neželeni učinki in tveganja ob uporabi zdravila in kako ravnati, če se pojavijo? 
Ali lahko med jemanjem zdravila upravljate vozila ali stroje?

Kako shranjevati zdravilo?

Kako ravnati z odpadnimi zdravili?

 

Veliko nasvetov za pravilno in varno uporabo zdravil farmacevti podamo že ob izdaji zdravil. Poleg tega pa v lekarnah nudimo tudi lekarniško svetovalno storitev, ki smo jo poimenovali pregled uporabe zdravil. V okviru tega osebnega posveta se lahko v posebnem prostoru za svetovanje z magistrom farmacije pogovorite o pravilni uporabi zdravil in namenu zdravljenja z njimi. Ob tem lahko povprašate za dodatne informacije in napotke ter o morebitnih težavah, povezanih z zdravili, in predlogih za njihovo odpravo. Magister farmacije vam bo odgovoril tudi na vprašanja, povezana z uporabo zdravil brez recepta, prehranskih dopolnil in drugih izdelkov za ohranjanje zdravja.

Magister farmacije vam lahko kot pomoč pri jemanju zdravil pripravi tudi osebno kartico zdravil. To je seznam, kjer so navedena vsa bolnikova zdravila in dodatne podrobnejše informacije za pravilno in varno uporabo zdravil. Ta seznam izdelamo tudi v okviru storitve pregled uporabe zdravil. S tem imate boljši pregled in nadzor nad potekom zdravljenja. Osebno kartico zdravil lahko uporabite tudi, ko obiščete zdravnika ali ste napoteni v bolnišnico. Lahko je koristen pripomoček tudi za svojce, ki sodelujejo pri vašem zdravljenju.

 

Za storitev pregled uporabe zdravil in izdelavo osebne kartice zdravil se lahko odloči vsakdo, ki za odpravo ali lajšanje zdravstvenih težav uporablja zdravila, izdana na recept ali brez recepta, prehranska dopolnila in druge izdelke. Še posebej pa sta pogovor in seznam zdravil lahko koristna za vas, če uporabljate več zdravil, imate več različnih bolezni, imate vprašanja in težave, povezane z zdravili, prejmete eno ali več novih zdravil, imate obnovljive recepte, vam zdravila predpisuje več zdravnikov ali ste bili pred kratkim odpuščeni iz bolnišnice.

 

Več o lekarniški svetovalni storitvi pregled uporabe zdravil in možnosti izdelave osebne kartice zdravil vprašajte v lekarniških enotah Gorenjskih lekarnah. Podali vam bomo več informacij, kako pogovor med bolnikom in magistrom farmacije poteka ter kdaj se lahko dogovorite zanj. Priporočamo, da se za storitev pregled uporabe zdravil ali izdelavo osebne kartice zdravil posebej dogovorite, da si za vas vzamemo potreben čas.


mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.

Datum priprave informacije: april 2017


Anketa


Iskanje