Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Pravilna uporaba kapljic ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Pravilna uporaba kapljic in mazil za oko pri otrocih

Pravilna uporaba kapljic in mazil za oko pri otrocih

Pri zdravljenju očesnih bolezni uporabljamo farmacevtske oblike za oko, za katere je zahtevana odsotnost živih mikroorganizmov, kar imenujemo sterilnost. Najpogostejši obliki, ki ju uporabljamo tudi pri otrocih, so kapljice in mazilo za oko. Sama uporaba se pri otrocih bistveno ne razlikuje od uporabe pri odraslih, zato navedene postopke lahko upoštevamo vsi.

 

Kako otroku pravilno damo kapljice za oko ali mazilo za oko?

 

  1. Pred uporabo umijte roke.
  2. Kadar je to pri kapljicah zahtevano, pred uporabo pretresite plastenko.
  3. Odstranite pokrovček na plastenki ali tubi.
  4. Otroku glavo nagnite. Pri manjših otrocih je dobrodošla tudi pomoč druge osebe, ki bo nagnila in držala glavo otroka ter ga zamotila.
  5. Rahlo potegnite spodnjo očesno veko navzdol, da nastane »žepek«- to je konjunktivalna oziroma veznična vrečica med veko in očesom.
  6. Pri kapljicah kanete eno kapljico oziroma pri mazilu iztisnite približno 1 cm mazila v nastali žepek.
  7. S konico plastenke ali tube se ne dotikajte očesa, veke, kože v bližini ter drugih površin, saj lahko pride do okužbe zdravila.
  8. Pri uporabi kapljic s konico prsta nežno pritisnite na koren nosu ob notranji strani otrokovega očesa, da preprečite odtok kapljice skozi solzovod.
  9. Če je to možno, po uporabi mazila otroka spodbujajte, da počasi zapre oko za eno do dve minuti, da se bo zdravilo bolje porazdelilo po očesu. Lahko si pomagate tudi z gazo, ki jo rahlo pritisnete na otrokovo zaprto oko in ga premikate sem ter tja.
  10. Dobro zaprite plastenko in tubo ter si umijte roke.

 

Kaj je dobro vedeti ob uporabi kapljic in mazil za oko?

Če je otrok nemiren in kapljica zgreši oko, poskusite ponovno. Zdravila za oko je potrebno uporabljati toliko časa in v takšnih intervalih kot je določil zdravnik, tudi če se stanje hitro izboljša. Če je potrebno vkapati več kot eno kapljico ali se otrok sočasno zdravi z več različnimi kapljicami, je potrebno med dvema kapljicama počakati 5 do 10 minut, da se sproti ne izpirajo. Po nanosu mazila je vid lahko nekaj časa moten, kar povemo tudi otroku. Če je zdravnik predpisal sočasno uporabo tako kapljic kot mazila, najprej vkapajte kapljice in nato z vsaj 10 minutnim presledkom nanesite še mazilo. Zdravila za oko shranjujte nedosegljivo otrokom, dobro zaprte, zaščitene pred neposredno sončno svetlobo. Redno preverjate tudi rok uporabnosti zdravila. Najpogosteje so farmacevtske oblike za oko uporabne še največ 4 tedne po prvem odprtju.

 

Datum priprave informacije: maj 2017

Pripravila: Polona Gabrovšek, mag.farm.


Anketa


Iskanje