Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Pregled uporabe zdravil ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Pregled uporabe zdravil - PUZ

Pregled uporabe zdravil - lekarniška svetovalna storitev

Pregled uporabe zdravil je osebni posvet med bolnikom in magistrom farmacije o pravilni uporabi zdravil, izdanih na recept, in namenu zdravljenja z njimi. Med posvetom lahko bolnik povpraša za dodatne informacije in napotke ter razreši morebitne težave, povezane z zdravili, in se seznani s predlogi za njihovo odpravo. Magister farmacije odgovori tudi na vprašanja, povezana z uporabo zdravil brez recepta, prehranskih dopolnil in drugih izdelkov za ohranjanje zdravja.

Magister farmacije pri storitvi pregled uporabe zdravil pripravi tudi osebno kartico zdravil – seznam, kjer so navedena vsa bolnikova zdravila in dodatne podrobnejše informacije za pravilno in varno uporabo zdravil. S tem bo imel bolnik boljši pregled in nadzor nad potekom zdravljenja. Osebno kartico zdravil lahko bolnik uporabi tudi, ko obišče zdravnika ali je napoten v bolnišnico. Osebna kartica zdravil je tudi koristen pripomoček za svojce, ki skrbijo za zdravljenje bolnika.

 

Kdaj se je dobro odločiti za storitev pregled uporabe zdravil?

Za pregled uporabe zdravil se lahko odloči vsakdo, ki za odpravo ali lajšanje zdravstvenih težav uporablja zdravila, izdana na recept ali brez recepta, prehranska dopolnila in druge izdelke.

Še posebej pa je ta pogovor lahko koristen za bolnika, če:

  • uporablja več zdravil,
  • ima več različnih bolezni,
  • ima vprašanja in težave, povezane z zdravili,
  • prejme eno ali več novih zdravil,
  • ima obnovljive recepte,
  • mu zdravila predpisuje več zdravnikov,
  • je bil pred kratkim odpuščen iz bolnišnice.

 

Kako poteka storitev pregled uporabe zdravil?

Najprej magister farmacije bolnika povpraša o vseh zdravilih, izdanih na recept, in morebitnih drugih izdelkih, ki jih uporablja za ohranjanje zdravja. Poleg tega je pomembno, da bolnik posebej izpostavi, ali je nastopila kakšna težava, ki je lahko povezana z uporabo zdravil. Te informacije so pomembne za pripravo magistra farmacije na pogovor z bolnikom. Tekom posveta bolnik najprej pove, kako zdravila uporablja in kako dobro jih pozna. Kasneje magister farmacije zastavi dodatna vprašanja, s katerimi ugotavlja ustrezno uporabo zdravil oziroma lahko priporoči pravilnejši način. Hkrati predlaga tudi ukrepe za odpravo morebitnih težav, povezanih z zdravili. Po koncu pogovora magister farmacije bolniku izdela osebno kartico zdravil. Pisni zapis za zdravnika je predviden, če magister farmacije ugotovi težavo, ki zahteva zdravnikovo ukrepanje, ali če za storitev pregled uporabe zdravil zaprosi zdravnik. Če magister farmacije oceni, da prepoznane težave zahtevajo podrobnejši pregled in dodatne podatke, lahko predlaga drugo farmacevtovo svetovalno storitev farmakoterapijski pregled, ki poteka v dogovoru z zdravnikom.

 

Storitev pregled uporabe zdravil poteka v ločenem svetovalnem prostoru lekarne.

 

Več o lekarniški svetovalni storitvi pregled uporabe zdravil lahko vprašate v lekarniških enotah Gorenjskih lekarnah, kjer boste dobili tudi informacije, kako ta posvet med bolnikom in magistrom farmacije poteka ter kdaj se lahko dogovorite zanj.


Datum priprave informacije: december 2016
 

mag. Nina Pisk, mag. farm.

 


Anketa


Iskanje