Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Preobčutljivost kože ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Preobčutljivost kože na sonce zaradi zdravil

Pred izpostavljanjem sončni svetlobi se posvetujte s farmacevtom v lekarni ali lahko vaše zdravilo povzroči preobčutljivost kože na sonce.

Preobčutljivost nastopi le pri nekaterih zdravilih
Najbolj poznana zdravila, ki  povzročijo preobčutljivost kože za sonce, so iz skupin:
- nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila (vsebujejo ketoprofen ali ibuprofen in so na voljo v obliki krem ali gelov za lajšanje bolečine)
- zdravila za zdravljenje okužb z bakterijami (zlasti iz skupine tetraciklinov in kinolonov)
- zdravila za zdravljenje hujših oblik aken (retinoidi v obliki kapsul in kreme)
- nekatera zdravila za odvajanje vode iz telesa (t.i. tiazidni diuretiki)
- nekatera  zdravila za zdravljenje psihoz in depresije (tudi rastlinskega izvora s šentjanževko)
- nekatera zdravila za zdravljenje srčnih aritmij (npr. amiodaron).

Za nastanek te preobčutljivosti sta potrebna dva pogoja: za UV sevanje občutljiva snov in UV sevanje. Nastopijo spremembe na koži, ki jih sproži svetloba in prisotnost tuje snovi (fotosenzibilizator), ki jo na kožo nanesemo od zunaj ali pa v kožo pride po krvnem obtoku, potem ko smo jo zaužili ali vnesli z vdihavanjem.

Preobčutljivost na koži se lahko razvije kot posledica fototoksičnosti ali fotoalergične reakcije.
V primeru fototoksičnosti se razvije fotokemijska reakcija v koži, ki je posledica zaužitih ali na kožo nanesenih kemičnih snovi, na katere delujejo UV-žarki. Nastopi izključno na predelih, ki so bili izpostavljeni UV-žarkom. Meja med prizadetimi in neprizadetimi deli je dokaj ostra. Na koži se pokažejo enaki znaki, kot pri običajnih sončnih opeklinah.
Pri fotoalergijskih reakcijah pa se sicer imunološko neaktivno zdravilo ali njegov delec spremeni v telesu tujo snov (alergen), ki je nato izpostavljena številnim imunološkim dogajanjem. Do reakcije običajno ne pride po prvem izpostavljanju sončnim žarkom, pojavi se po drugem ali naslednjih stikih s sončno svetlobo. Preden se alergijska reakcija razvije v polni meri, mine kar nekaj časa, lahko celo teden ali dva. Na koži se pojavijo srbeča rdečica in mehurčki, pozneje sledi luščenje prizadetih predelov. Spremembe niso ostro omejene od preostale kože in se lahko širijo tudi na predele telesa, ki niso bili v stiku s sončno svetlobo. Tudi po prenehanju izpostavljanju soncu ali uporabe zdravila lahko mine več tednov, preden spremembe na koži izzvenijo.

Kadar jemljete katero koli zdravilo, izdano na recept ali brez recepta, se o morebitnem vplivu zdravila na preobčutljivost kože za sonce posvetujte s farmacevtom v lekarni že pred izpostavljanjem sončni svetlobi. V nekaterih primerih se lahko neželeni učinki zmanjšajo z uporabo izdelkov za zaščito pred soncem z visoko stopnjo zaščite. Tudi pri nastopu opisanih težav na koži vedno pomislite ali so lahko težave povezane z uporabo vaših zdravil. Če sumite, da so spremembe na koži nastopile zaradi uporabe zdravil, prenehajte z izpostavljanjem soncu ter poiščite strokovno pomoč in nasvet.


Datum pregleda informacij: maj 2017  


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje