Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Svetovanje v lekarnah

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Svetovanje v lekarnah

V zadnjem času je precej zmede na terenu ustvarilo medijsko poročanje o plačljivosti lekarniških storitev. Žal so novinarji velikokrat navajali prirejene, nepopolne in netočne informacije v zvezi s tem in nekritično poskušali zadevo prikazati kot neetično zaradi zaračunavanja, ob tem pa pozabili poudariti dobrobit, ki ga prav svetovanje prinese bolniku. Pri našem delu smo zato zaznali potrebo predvsem po razjasnitvi mej med novimi svetovalnimi storitvami, ki smo jih uvedli in med že utečenim svetovanjem ob sami izdaji zdravil.

Nove svetovalne lekarniške storitve so naslednje:

  1. Osebna kartica zdravil (OKZ) o kateri več preberete na članku
  2. Pregled uporabe zdravil (PUZ) o katerem več preberete na povezavi. Storitvi sta zaenkrat samoplačniški. Se pa lekarniška dejavnost že dve leti pogaja z zdravstveno zavarovalnico, da bi bili kriti iz zdravstvenega zavarovanja.
  3. Farmakoterapijski pregled (FTP) je storitev, ki gre v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. To je zahtevnejša storitev, ki jo izvaja klinični farmacevt za paciente, ki jih k njemu napotijo zdravniki. Storitev se izvaja v zdravstvenih domovih po Gorenjski.

Vse tri storitve so namenjene pacientom z večjim številom zdravil in imajo isti cilj = opolnomočenje pacientov z verodostojnimi informacijami okrog pravilne, varne in racionalne uporabe kombinacije vseh predpisanih zdravil in  optimizacija zdravljenja z zdravili, kar prinese boljše izide zdravljenja, kvalitetnejše življenje pacientu in prihranek zdravstveni blagajni na malo daljši rok.

Svetovanje o pravilni, varni in racionalni uporabi zdravil ob sami izdaji zdravil na recept ali ob prodaji OTC zdravil v ročni, poteka popolnoma enako, kot je potekalo do sedaj – brezplačno in v enakem obsegu.


Anketa


Iskanje