Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Terapevtske skupine ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Terapevtske skupine zdravil: spremembe pri predpisovanju in doplačevanju nekaterih zdravil

Z oktobrom 2013 so se tudi v Slovenijo uvedle terapevtske skupine zdravil z najvišjo priznano vrednostjo. S tem sistemom zdravstveno zavarovanje pokriva znotraj zdravljenja istih bolezni stroške tistih zdravil, ki so ob primerljivi učinkovitosti in varnosti cenovno najugodnejša.

 

Kaj so terapevtske skupine zdravil?

Terapevtske skupine zdravil so skupine zdravil, ki so namenjene zdravljenju iste bolezni. Imajo primerljivo klinično učinkovitost, varnost, farmacevtsko obliko in način uporabe. To pomeni, da so zdravila med seboj primerljiva. Torej to niso medsebojno zamenljiva zdravila z enako aktivno učinkovino, ampak so si med seboj podobna in namenjena zdravljenju iste bolezni. Seznam terapevtskih skupin določa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Med zdravili, ki sodijo v terapevtsko skupino zdravil, so lahko razlike v cenah.

 

Kaj pomeni najvišja priznana vrednost?

Zaradi razlik v cenah zdravil je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije določil najvišjo ceno, ki jo bo pokrila zdravstvena blagajna. Najvišja priznana vrednost je tista vrednost, ki jo za posamezno zdravilo iz terapevtske skupine zdravil ali medsebojno zamenljivih zdravil krije zdravstveno zavarovanje glede na razvrstitev na listo (pozitivna in vmesna lista). Najvišje priznane vrednosti za terapevtske skupine zdravil se določajo na dva meseca. Za zdravila, ki presegajo to vrednost, je potrebno ob izdaji v lekarni doplačati razliko ali ponovno obiskati zdravnika. Podatki o najvišji priznani vrednosti zdravil in informativnih doplačilih so objavljeni na spletni strani – Centralna baza zdravil .

Pomembno je vedeti, da so razlike v cenah med zdravili, ki so vključena v terapevtske skupine zdravil, posledica dejstva, da jih proizvajajo različni proizvajalci, medtem ko so takšna zdravila primerljiva glede učinkovitosti in varnosti. Zaradi načina delovanja sistema najvišjih priznanih vrednosti, možnosti prilagajanja cen zdravil s strani proizvajalcev in različno velikih zalog zdravil v lekarnah, tudi znotraj istega javnega zavoda, pa se lahko zgodi, da bo v lekarnah za isto zdravilo včasih potrebno doplačilo, včasih pa ne.

 

Kaj to pomeni za bolnike v lekarnah?

V primeru, da je na receptu predpisano zdravilo iz terapevtske skupine zdravil, ki ne presega najvišje priznane vrednosti ali pa bo predpisano zdravilo, ki ne sodi v terapevtsko skupino zdravil, vam bo farmacevt izročil predpisano zdravilo brez doplačila.

V primeru, da je na receptu predpisano zdravilo iz terapevtske skupine zdravil, katerega cena preseže najvišjo priznano vrednost, vas bo farmacevt seznanil s potrebnim doplačilom. Če ne boste želeli doplačati zdravila, se boste morali vrniti k zdravniku. Ta bo po pogovoru z vami predpisal nov recept za primerljivo zdravilo brez doplačila.

V primeru, da imate obnovljive recepte, se lahko zgodi, da bo potrebno zdravilo ob naslednjem dvigu v lekarni doplačati. Tudi v tem primeru velja, če bolnik ne bo želel doplačati zdravila, se bo moral vrniti k zdravniku po nov recept. V tem primeru se obnovljivi recept za zdravilo zaključi, ne glede na to, koliko je še možnih izdaj.

Lekarniški farmacevti moramo zaradi pojasnjevanja o uvedenem sistemu terapevtskih skupin zdravil nekaterim bolnikom posvetiti dlje časa. Prosimo za potrpežljivost, saj uvajanje sistema terapevtskih skupin zdravil, informacije o potrebnih doplačilih in zakaj so potrebna doplačila, razlage o razlikah in podobnostih zdravil znotraj terapevtskih skupin ter zamenjavah med zdravili zahtevajo dodatna pojasnjevanja.

 

Kakšna je vloga bolnika?

Dobro je, da bolnik pozna imena svojih zdravil. V pomoč vam je lahko osebna kartica zdravil - seznam zdravil, kjer navedete imena svojih zdravil in učinkovin v zdravilu. Pri pripravi seznama zdravil vam lahko pomagamo lekarniški farmacevti, za pomoč poprosite tudi svojce in druge. Tako se zmanjša verjetnost, da bolnik sočasno uživa dve enakovredni ali primerljivi zdravili za isto bolezen, kar je lahko tudi nevarno!

Pri vsaki zamenjavi zdravil je potrebna večja previdnost, da ne pride do sočasnega jemanja dveh enakovrednih oziroma primerljivih zdravil. Dobro je, da na seznamu zdravil vedno označite, če je prišlo do menjave zdravil, kdaj je bila izvedena menjava ter katero zdravilo zamenjuje neko drugo zdravilo.

 

V primeru kakršnihkoli nejasnosti se o zdravilih in uvedenem sistemu terapevtskih skupin zdravil posvetuje z zdravnikom ali farmacevtom v lekarni.

 


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje