Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Zdravila in otroci

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravila in otroci

Sodelovanje in zaupanje med starši, otroki in zdravstvenimi delavci je ključnega pomena pri zdravljenju otrok z zdravili. Zdravstvenim delavcem in staršem je naložena velika odgovornost za pravilno in varno uporabo zdravil pri otrocih. Zelo pomembno je vedeti, da otroci nikakor niso samo pomanjšani odrasli!

Glavne informacije za pravilno in varno uporabo zdravila podata staršu zdravnik in farmacevt. Priporočljivo je, da pri vseh zdravilih starši natančno preberejo tudi priloženo navodilo za uporabo zdravila. Vsa vprašanja in dvome, povezane z uporabo zdravila, je namreč treba razjasniti, preden začne otrok uporabljati zdravilo. Zato ne oklevajte, vprašajte lekarniškega farmacevta o zdravilu in zdravljenju oziroma se v primeru težav posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
 

Pri dajanju zdravila otroku je zelo pomembno, da upoštevamo:

 • predpisani odmerek zdravila,
 • časovni razmik med posameznimi odmerki in
 • navodilo za pravilno uporabo zdravila.

Pri dajanju zdravila otroku moramo biti odločni. Če otrok pri jemanju zdravila ne sodeluje, mu nikoli ne grozimo ali ga ne kaznujemo! Pri dajanju zdravila dojenčkom in mlajšim otrokom prosimo za pomoč drugo odraslo osebo ali starejšega otroka.


Katere so najpomembnejše razlike med otrokom in odraslim, ki vplivajo na uporabo zdravil?

Pri pravilni in varni uporabi zdravil pri otrocih je treba upoštevati, da rast in razvoj do 12. leta prinašata številne spremembe v telesni sestavi ter razvitosti in delovanju organov. Za delovanje zdravil so med drugim zelo pomembne razlike v delovanju prebavil, dozorelosti mehanizmov presnavljanja in izločanja zdravil skozi ledvice in jetra ter dozorelosti krvno-možganske pregrade. Pri odmerjanju zdravil zato upoštevamo otrokovo starost in njegovo telesno maso, včasih pa tudi telesno površino.


Kaj moramo vedeti o otrokovih zdravilih?

1. Kako se zdravilo imenuje?

 • Velikokrat vsebujejo zdravila različnih proizvajalcev enako učinkovino z enako ali različno jakostjo delovanja in tudi v različnih farmacevt oblikah.
 • Nikoli sočasno ne dajemo otroku dveh zdravil z enako učinkovino!

2. Za kakšen namen uporabljamo zdravilo?

 • Poznavanje imena in namena uporabe zdravila zmanjša možnost zamenjave in napačne uporabe zdravila.
 • Če imate več otrok in ti uporabljajo različna zdravila, na ovojnino zdravila napišite ime otroka in za katero zdravstveno težavo to zdravilo uporablja.
 • Za uporabo zdravil brez recepta se pri otrocih odločimo samo pri lažjih bolezenskih težavah, kot so povišana telesna temperatura, bolečina, kašelj, zamašen nos, lažje prebavne težave. Otrokom, mlajšim od dveh let, ne dajajte zdravil, dosegljivih brez recepta, razen po predhodnem posvetu z zdravnikom ali farmacevtom.
 • Tudi pred vsako uporabo zdravilnih pripravkov in zdravil rastlinskega izvora ter vitaminsko-mineralnih pripravkov pri otrocih se je treba posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

3. Kako odmerjati zdravilo?

 • Zdravilo bo učinkovito le, če ga boste dajali otroku v pravilnem odmerku, ustreznem časovnem intervalu in predpisan čas zdravljenja.
 • Otrokom ne moremo preprosto dati manjšega odmerka za odrasle.
 • Odmerka zdravila ne smete spreminjati ali sami prekiniti uporabe zdravila, preden o tem ne obvestite zdravnika. Otrok ne sme vzeti dvojnega odmerka zdravila, če ste mu pozabili dati prejšnjega.
 • Če zdravnik predpiše, da mora otrok jemati zdravilo trikrat na dan, pomeni to zjutraj – ko se zbudi, opoldne – okoli kosila in zvečer – preden gre spat, približno na tretjino dneva. Če pa zdravnik predpiše, da je treba dajati zdravilo na 8 ur, to pomeni natanko na 8 ur (v tem primeru je najugodnejše jemati zdravilo ob 6h, ob 14h in 22h). Prestavitev ne sme biti daljša od ene ure.

 4. Kako uporabljati zdravilo?

 • Pri uporabi zdravila pri otrocih bodite odločni, potrpežljivi in vztrajni.
 • Za odmerjanje moramo uporabiti odmernike (merilno žličko, kapalko …), ki so priloženi zdravilu, in ne jedilnih žlic, ker tako odmerjanje ni dovolj natančno.
 • Antibiotične sirupe je treba pred vsako uporabo dobro pretresti, da se delci enakomerno razporedijo in je v vsakem odmerku ustrezna količina učinkovine.

Več nasvetov za pravilno uporabo farmacevtskih oblik pri otrocih

5. Na kaj moramo biti še posebno pozorni pri uporabi zdravila?

 • Če proizvajalec ne določi drugače, pomeni: jemanje zdravila na tešče – zjutraj, eno uro pred zajtrkom; jemanje zdravila na prazen želodec – eno uro pred jedjo ali dve uri po jedi; jemanje zdravila s hrano – tik pred jedjo, med jedjo ali takoj po jedi.
 • Mleka in mlečnih izdelkov z zdravili ne dajemo, saj se kalcij v mleku lahko veže na zdravilne učinkovine in zmanjša njihovo prehajanje iz črevesja v kri.

6. Kateri so morebitni neželeni učinki in kako ukrepati, če nastopijo?

 • Če kateri koli neželeni učinek postane resen, takoj prenehajte dajati otroku zdravila in o tem nemudoma obvestite zdravnika, oziroma če se neželeni učinek stopnjuje in zdravnika ne dobite, pokličite v najbližjo bolnišnico.
 • Če opazite pri otroku neželeni učinek, ki ni naveden v navodilu za uporabo zdravila, o tem obvestite otrokovega zdravnika ali farmacevta.
 • Če je otrok preobčutljiv za določeno zdravilo, si morate to dobro zapomniti in o tem opozoriti zdravnika in farmacevta.

 7. Kako shranjevati zdravilo?

 • Zdravila shranjujte nedosegljiva otrokom, najbolje zaklenjena. Niti zdravil, ki jih otrok sicer jemlje, ne puščamo v dosegu njegovih rok.
 • Večina zdravil se shranjuje pri sobni temperaturi do 25 °C, v suhem in temnem prostoru. Nekatera so občutljiva za toploto in jih je treba hraniti v hladilniku, na kar vas bomo še posebej opozorili ob izdaji zdravila v lekarni.
 • Zdravilo je predpisano za natančno določeno osebo in natančno določene bolezenske znake, zato ne uporabljajte zdravil, ki so vam ostala od prejšnjih zdravljenj oziroma od zdravljenj preostalih otrok ali še slabše, sosedovih otrok.


Kaj naj otrok ve o svojih zdravilih?

Otroci se učijo iz izkušenj in pri tem ste jim lahko za vzgled pri uporabi vaših zdravil. Prav je, da jih spodbujate, naj sprašujejo o svojih zdravilih, odgovorite pa jim čim bolj preprosto in pošteno. Pri tem uporabite način, primeren njihovi starosti.

Otroka morate naučiti, naj nikoli:

 • ne vzame zdravila, če jim ga ne dajo starši, druga znana odrasla oseba ali zdravstveni delavec (zdravnik, farmacevt, medicinska sestra) ter
 • ne uporablja zdravil, ki jih jemljejo druge osebe!

Pri poučevanju otrok o zdravilih lahko staršem pomagamo zdravstveni delavci, zato prosite v ambulanti, lekarni in bolnici naj o bolezni in zdravilih govorijo tudi neposredno z otrokom. Prav zdravila so najpogostejši vzrok vseh namernih in nenamernih zastrupitev pri otrocih, zato je pomembno, da jih pravilno predstavimo in zdravil nikoli ne poimenujemo z besedami, kot so bonbonček ali sladkorček.


Uporabo zdravil pri otroku sproti beležite

Sprotno beleženje uporabe zdravil pri otroku omogoča:

 • večjo varnost pri uporabi zdravil,
 • natančno spremljanje zdravljenja, kar preprečuje možnost, da bi vi ali druga odrasla oseba, ki skrbi za vašega otroka, pozabili dati zdravilo ali bi bilo zdravilo pomotoma dano otroku dvakrat,
 • izmenjavo informacij med staršema, med starši in drugimi odraslimi osebami, ki skrbijo za vašega otroka (kot na primer stari starši, varuške …) ter med starši in zdravstvenim osebjem.

Za spremljanje uporabe zdravil lahko uporabite predlagana primera ali pa si način beleženja določite sami. Več ...


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje