Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Zdravila in prometna ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravila in prometna varnost

Ali veste?

 • da je vsaka četrta prometna nesreča v neposredni ali posredni povezavi z jemanjem zdravil;
 • da petina zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje, vpliva na psihofizične sposobnosti;
 • da 80 % udeležencev v prometu, ki jemlje zdravila, ne pozna njihovega vpliva na psihofizične sposobnosti pri opravljanju z vozili in stroji;
 • da se v Sloveniji v povprečju predpiše oz. izda na vsak 6. zdravniški recept zdravilo, ki ima oznako trigonik?

Psihofizična sposobnost je pomembna za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, še posebej pri vožnji z avtom in delu s stroji. Uporaba nekaterih zdravil zmanjša psihofizične sposobnosti.


Kakšni so znaki zmanjšanih psihofizičnih sposobnosti pri bolnikih?

Ob uporabi nekaterih zdravil se pokažejo neželeni učinki, kot so zmanjšana pozornost, zaspanost, upočasnjena hitrost odziva ali kontrola dejanja, slabša ocena informacije, vrtoglavica… kar lahko bistveno zmanjša sposobnost aktivne udeležbe v prometu ali za delo s stroji. Neželene učinke lahko zmanjšamo s prilagoditvijo odmerka, spremenjenim režimom jemanja zdravil ali zamenjavo zdravila s takšnim, ki ima manjši vpliv na psihofizično sposobnost bolnika.
Že pred začetkom jemanja zdravil običajno zdravnik in farmacevt v lekarni opozorita na možnost pojava tovrstnih neželenih učinkov in kako ukrepati v primeru, če se le-ti pojavijo. V primeru, da teh informacij bolnik nima ali če se težave pojavijo npr. ob začetku jemanja zdravil, spremembi odmerjanja, sočasni uporabi drugih zdravil…, se mora bolnik o varni udeležbi v prometu ali za delo s stroji posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Katera zdravila lahko zmanjšajo sposobnost upravljanja vozil in strojev?

Zdravila, ki delujejo na osrednje živčevje

 • pomirjevala (anksiolitiki)
 • uspavala (hipnotiki)
 • antidepresivi
 • antipsihotiki
 • antiepileptiki
 • zdravila proti bolečinam (kombinirani analgetiki, močnejši analgetiki)
 • nekateri antihistaminiki
 • psihostimulansi
 • nekatera druga zdravila (za zdravljenje Parkinsonove bolezni, demence…)

 Druga zdravila

 • nekatera zdravila, ki znižujejo zvišan krvni tlak, predvsem na začetku zdravljenja
 • kapljice in mazila za oko, ki vplivajo na vid ali povečajo občutljivost očesa na svetlobo
 • nekatera zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, ki lahko povzročijo hiter padec glukoze v krvi in tako vplivajo na sposobnost koncentracije
 • nekateri antibiotiki

Tudi zdravila, ki so dosegljiva v lekarni brez recepta, lahko vplivajo na sposobnost upravljanja z vozili in stroji, vendar običajno v blažji obliki.

 • zdravila proti potovalni bolezni
 • nekatera zdravila za zdravljenje alergij
 • nekatera zdravila rastlinskega izvora, npr. pomirjevala z baldrijanom

 

Kje dobimo informacije o vplivu zdravila na psihofizične sposobnosti?

Običajno že zdravnik pri predpisovanju zdravila opozori osebo na možen neželeni učinek zdravila, nanj pa opozori tudi farmacevt ob izdaji zdravila v lekarni.
Tudi k zdravilu priloženo navodilo za uporabo vsebuje poglavje vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev, v katerem je naveden vpliv zdravila na psihofizične sposobnosti.

Zdravila, ki delujejo na osrednje živčevje in nekatera druga zdravila, ki vplivajo na sposobnost upravljanja z vozili in stroji, imenujemo trigoniki. Na zunanji ovojnini imajo posebno oznako – trikotnik ob imenu zdravila. Glede na jakost vpliva na zmanjšanje psihofizičnih sposobnosti bolnika zdravila razdelimo v dve skupini:

 • upravljanje z vozili in stroji je povsem prepovedano

Zdravila so označena s polnim trikotnikom v rdeči barvi ob imenu zdravila. Prisotnost takih učinkovin ali njihovih presnovkov v krvi ali urinu je pri vožnji avtomobila ali upravljanju s stroji zakonsko opredeljena kot prekršek.

 • upravljanje z vozili in stroji je relativno prepovedano.

Zdravila so označena s trikotnikom z rdečim robom ob imenu zdravila.


Ali je vpliv zdravila na psihofizične sposobnosti pri vseh ljudeh enak?

Zaradi različnega metabolizma zdravil je pri ljudeh lahko omenjeni neželeni učinek različno močno izražen. Pomemben dejavnik je tudi sočasna uporaba drugih zdravil, saj lahko vplivajo na hitrost metabolizma učinkovine, ki ima izražen ta neželen učinek.

Posebej nevarna je sočasna uporaba zdravil, ki zmanjšajo psihofizične sposobnosti, z alkoholom in drugimi omamnimi sredstvi. Bolnik naj se zato pri jemanju zdravila posvetuje z zdravnikom ali farmacevtom, če je ob uživanju določenega zdravila uživanje alkoholnih pijač sploh primerno in varno. Sicer pa velja splošno priporočilo, naj se bolniki v času jemanja zdravil odpovejo uživanju alkohola.

 
Zdravljenje nekaterih bolezni omogoča vožnjo

Zdravljenje nekaterih bolezni z zdravili (sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, duševne bolezni…) pa po drugi strani velikokrat omogoča polnovredno vključevanje ljudi v promet in delo s stroji. Sposobnost za vožnjo posameznega bolnika ocenjuje zdravnik.

Pred uporabo zdravil z vplivom na psihofizične sposobnosti oziroma ob pojavu omenjenih neželenih učinkov zdravila naj se o varni udeležbi v prometu ali delu s stroji bolnik posvetuje z zdravnikom ali farmacevtom v lekarni.


ZAKONODAJNI VIDIK UPORABE ZDRAVIL IN PROMETNE VARNOSTI

V Sloveniji je varnost v cestnem prometu urejena z Zakonom o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1). Zakon predpisuje pravila ravnanja v prometu, za kršitelje pa predvideva kaznovanje.
V skladu z ZVCP-1 je vozniku, ki je pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktvnih snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo, (v nadaljevanju: psihoaktivnih snovi) prepovedano upravljati vozilo v cestnem prometu, pa tudi da sploh začne voziti vozilo (131. člen). Če pride do prometne nesreče pa je vsem neposrednim udeležencem prometne nesreče od trenutka nesreče do zaključka ogleda prepovedano uživanje alkoholnih pijač, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo njihovo sposobnost za vožnjo (4. odst. 135. člena). Vozilo po zakonu o varnosti cestnega prometa ni le osebni avtomobil, pač pa tudi katerokoli drugo prevozno sredstvo, kot je na primer kolo.

 

Viri:
1. Zdravila in prometna varnost, SFD, SFJL september 2007
2. Register zdravil RS, 2007, MZ – JAZMP in IVZ
3. Vrhovec B. in sod. Farmakoterapijski priručnik, Medicinska naklada, Zagreb 2003: 764-767
4. ROTE LISTE, Arzneimittel in Verkehr, ECV 2004. 347


Datum priprave informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje