Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Zdravila za zdravljenje ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravila za zdravljenje želodčnih težav

Želodčne težave nastanejo zaradi prevelikega izločanja želodčne kisline, zaužitja določene vrste hrane in pijače ali zaradi jemanja določenih zdravil. Zdravila za zdravljenje želodčnih težav so namenjena lajšanju, zdravljenju, preprečevanju ali ponovitvi teh težav. Z zmanjšanjem količine želodčne kisline preprečimo njeno škodljivo delovanje na izpostavljeno sluznico. Olajša se zgaga in bolečina ter zaceli  vneta in ranjena sluznica požiralnika, želodca in dvanajstnika. V nekaterih primerih s temi zdravili lajšamo tudi kronični kašelj in hripavost, če sta posledica zatekanja želodčne vsebine nazaj v požiralnik. Zdravila predpiše zdravnik oziroma so nekatera na voljo v lekarnah tudi brez recepta. 

Zdravila za zdravljenje želodčnih težav  prispevajo k zmanjšanju želodčne kisline

Antacidi nevtralizirajo želodčno kislino, ne zavrejo pa njenega izločanja. Njihov učinek nastopi hitro, a je običajno prehoden in traja le nekaj ur, zato jih je potrebno jemati večkrat na dan, običajno eno uro po obroku in pred spanjem, oziroma, ko se pojavijo težave. Na voljo so v obliki tablet, ki jih je potrebno dobro prežvečiti. Druga zdravila je potrebno vzeti vsaj eno do dve uri pred zaužitjem antacidov.
Zaviralci histaminskih H2 receptorjev (ranitidin) delno zavrejo izločanje želodčne kisline iz celic želodčne sluznice. Njihov učinek nastopi nekoliko kasneje kot pri antacidih, a traja dlje časa (od 6 do 12 ur). Tableto se pogoltne celo, ne glede na obrok hrane. V primeru odmerjanja dvakrat na dan, se drugi odmerek vzame zvečer pred spanjem. Za preprečevanje zgage in drugih neugodnih simptomov, ki jih povzroča uživanje hrane ali pitje pijač, se lahko ranitidin vzame pol ure do eno uro pred jedjo ali pijačo.
Zaviralci protonske črpalke (esomeprazol,  lansoprazol, omeprazol, pantoprazol) zavirajo encim v želodčni sluznici, imenovan protonska črpalka, s čimer zmanjšajo izločanje želodčne kisline. Zagotavljajo celodnevni učinek in jih je običajno treba jemati le enkrat na dan. Njihov učinek je največji, če se jemljejo na prazen želodec, najbolje vsaj pol ure pred zajtrkom. Če je potrebno jemati zdravilo dvakrat na dan, se vzame prvi odmerek pred zajtrkom in drugega pred večerjo. Kapsulo je potrebno pogoltniti celo z malo tekočine. Če imate težave s požiranjem kapsule, jo lahko odprete, vsebino vmešate v sok ali jogurt in to takoj pogoltnete, torej brez žvečenja. Vendar o tem načinu prej vprašajte v lekarni. Zdravljenje z zaviralci protonske črpalke lahko traja več tednov, odvisno od namena uporabe. Dolgotrajno zdravljenje mora zdravnik skrbno nadzorovati. Pri sočasnem zdravljenju z drugimi zdravili je potrebno preveriti morebiten vpliv na presnovo drugih zdravil. To preverimo tudi pri izdaji zdravil oziroma lahko bolnik o tem povpraša v lekarni.  

Samozdravljenje želodčnih težav

Za odpravo blažjih in prehodnih želodčnih težav lahko večina zdravila iz zgoraj navedenih skupin po posvetu z bolnikom v lekarni izdamo tudi brez recepta. Za samozdravljenje želodčnih težav se lahko uporablja tudi zdravilne rastline oziroma njihove izvlečke. Njihova uporaba spodbuja izločanje prebavnih sokov in izboljša prebavo, zavaruje želodčno sluznico ali zmanjša napetost, občutek polnosti in vetrove. Nekatere uporabe so potrjene z ustreznimi raziskavami, pri nekaterih gre za tradicionalno uporabo ali uporabo v ljudski medicini. Običajno jih uporabljamo pred ali med obrokom hrane. Če samozdravljenje v dveh tednih ne prinese olajšanja, mora bolnik na posvet k zdravniku. 
Obisk pri zdravniku je potreben, če se pojavijo alarmni znaki, kot so: nenadno hujšanje, težje požiranje, zatikanje hrane, bruhanje krvave ali temne vsebine, odvajanje črnega blata, kakršnakoli sprememba težav brez jasnega vzroka.

Kako si lahko pomagamo brez uporabe zdravil?

K lajšanju želodčnih težav lahko veliko prispevamo tudi z nekaterimi dodatnimi ukrepi ter izogibanjem škodljivim razvadam, ki povzročajo želodčne težave. Sem sodijo naslednji nasveti:  vzdržujemo normalno telesno težo; uredimo si prehranske navade: izogibajmo se obilnim obrokom, pijačam in živilom, ki spodbujajo izločanje kisline, opustimo kavo in pravi čaj, alkoholne pijače, sadne sokove in agrume; spimo z visokim vzglavjem; opustimo kajenje ter zmanjšajmo stres. 
Zdravila za lajšanje želodčnih težav se med seboj razlikujejo v delovanju in drugih lastnostih, kar je treba upoštevati tudi pri pravilni in varni uporabi zdravil. Z jemanjem skladno z navodili omogočimo njihovo čim večjo učinkovitost ter preprečimo ponovitve omenjenih težav. Dodatne informacije lahko bolnik dobi pri farmacevtu. 

 

Datum priprave informacije: februar 2016

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
mag. Nina Pisk, mag. farm.
 


Anketa


Iskanje